Mit jelent a gyakorlatban itthon a nyájimmunitás? Hány embert kell beoltani hozzá?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

A nyájimmunitásról ebben a posztunkban írtunk már részletesebben.

Ahhoz, hogy elérjük a nyájimmunitást, a teljes lakosság körülbelül 67%-ának kellene védettséget szereznie akár oltással, akár azzal hogy átesik a fertőzésen. Erre úgy is gondolhatunk, hogy minden 100 emberből 67-et kéne beoltani. Magyarországon a KSH becslése szerint körülbelül 9.769.526 ember él. Ennek a 67%-a 6.545.583 embert jelent, ennyit kéne beoltani, vagy megbizonyosodni arról, hogy a fertőzésen való átesés után védettséget élvez. Az oltást azonban nem kaphatja meg mindenki:

Sajnos arról nincsen adat, hogy hazánkban hány olyan ember él, akit egyáltalán nem lehet majd beoltani, de számoljunk egy optimista 1%-kal. Ha az emberek 1 %-a valami miatt nem kaphatja meg az oltást, akkor a hat és fél millió beoltott embernek a maradék 99%-ból, azaz 8.566.604 12 év feletti közül kell kikerülnie, ami a beoltható emberek 76%-a. Azaz, minden száz beoltható felnőttből 76-ot be kéne oltani.

Összességében elmondhatjuk, hogy ahhoz, hogy a nyájimmunitást elérjük, a legoptimistább becslés szerint a az oltható emberek legalább 80%-át be kell oltani, vagy meg kéne arról bizonyosodni, hogy átestek a fertőzésen és most védettséget élveznek.

(E sorok írásakor (2021. augusztus 22.) a magyarországi népesség 8,4%-a, körülbelül 810.781 ember esett át a fertőzésen úgy, hogy életben is maradt, és 0,1%-a (10.958) van éppen megfertőződve és várja, hogy meggyógyuljon. Ezek a számok a hivatalos, teszttel is megerősített fertőzések számát mutatják. Becslések alapján azonban valószínűleg többen estek át a fertőzésen tünetmentesen, vagy úgy, hogy bár volt tünete, nem lett letesztelve. A fertőzésen átesettek száma a Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME)számolásai alapján akár több, mint hárommillió is lehet. Ahhoz viszont, hogy csak azok legyenek beoltva, akik nem estek át a fertőzésen, mindenkit le kéne tesztelni az oltás előtt.

Ha tehát a letesztelt fertőzésen átesettek számát vesszük alapul, akkor is még több mint 5.678.261 ember beoltásáról kell gondoskodni.

Az eddig leírtakat bonyolítja azonban a delta variáns felbukkanása, ami sokkal fertőzöbb, mint az eddig változatok, ráadásul a meglévő oltások is kevésbé hatékonyak ellenek. A delta miatt sokkal több embert kéne beoltani ahhoz, hogy elérjük a nyájimmunitás szintjét. Jelenleg még nem tudjuk, hogy a sokkal pontosan hány embert jelent.

Címkék: oltás, vakcina, védekezés, nyájimmunitás, védőoltás

Utolsó módosítás: