Mit jelent a gyakorlatban itthon a nyájimmunitás? Hány embert kell beoltani hozzá?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

A nyájimmunitásról ebben a posztunkban írtunk már részletesebben.

Ahhoz, hogy elérjük a nyájimmunitást, a teljes lakosság körülbelül 67%-ának kellene védettséget szereznie akár oltással, akár azzal hogy átesik a fertőzésen. Erre úgy is gondolhatunk, hogy minden 100 emberből 67-et kéne beoltani. Magyarországon a KSH becslése szerint körülbelül 9.769.526 ember él. Ennek a 67%-a 6.545.583 embert jelent, ennyit kéne beoltani, vagy megbizonyosodni arról, hogy a fertőzésen való átesés után védettséget élvez. Az oltást azonban nem kaphatja meg mindenki:

Sajnos arról nincsen adat, hogy hazánkban hány olyan felnőtt él, akit egyáltalán nem lehet majd beoltani, de számoljunk egy optimista 1%-kal. Ha a felnőttek 1 %-a valami miatt nem kaphatja meg az oltást, akkor a hat és fél millió beoltott embernek a maradék 99%-ból, azaz 7.979.877 felnőtt közül kell kikerülnie, ami a beoltható felnőttek 82%-a. Azaz, minden száz beoltható felnőttből 82-t be kéne oltani.

Összességében elmondhatjuk, hogy ahhoz, hogy a nyájimmunitást elérjük, a legoptimistább becslés szerint a felnőttek legalább 80%-át be kell oltani, vagy meg kéne arról bizonyosodni, hogy átestek a fertőzésen és most védettséget élveznek.

(E sorok írásakor (2021. február 10.) a magyarországi népesség 2,9%-a, körülbelül 285.022 ember esett át a fertőzésen úgy, hogy életben is maradt, és 0,8%-a (81.644) van éppen megfertőződve és várja, hogy meggyógyuljon. Ezek a számok a hivatalos, teszttel is megerősített fertőzések számát mutatják. Becslések alapján azonban valószínűleg több esett át a fertőzésen tünetmentesen, vagy úgy, hogy bár volt tünete, nem lett letesztelve. A fertőzésen átesettek száma a Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME)számolásai alapján akár másfél millió is lehet. Ahhoz viszont, hogy csak azok legyenek beoltva, akik nem estek át a fertőzésen, mindenkit le kéne tesztelni az oltás előtt.

Ha tehát a letesztelt fertőzésen átesettek számát vesszük alapul, akkor is még több mint 6.260.651 felnőtt beoltásáról kell gondoskodni.

Címkék: oltás, vakcina, védekezés, nyájimmunitás, védőoltás

Utolsó módosítás: