De nekem denevérem van.

Megosztás:

Kezdőlap / A vírusról

A denevér nem háziállat, add vissza a Wachatiknak. A koronavírusos megbetegedés úgynevezett zoonózis. Zoonózisnak hívjuk azokat a betegségeket, amiknek a kórokozója valamilyen állatban élt eredetileg, de az örökítőanyaga kicsit megváltozott, így most már embereket is meg tud fertőzni. A koronavírus valószínűleg denevérről terjedt át az emberre, vagyis lehetséges, hogy Shikaka elkaphatja tőled, vagy akár megfertőzhet téged. A tünetek közben nem feltétlenül jelentkeznek rajta, és a vírus akár az ürülékével is terjedhet.

A nyércek szintén nem háziállatok, de úgy tűnik, kifejezetten fogékonyak arra, hogy elkapják az új koronavírust. Ez azért veszélyes, mert a nyérceket nagy számban tenyésztik a szőrméjükért, és ezeken a farmokon az emberek és állatok gyakran kerülnek elég közeli érintkezésbe ahhoz, hogy a fertőzést átadják egymásnak. A kutyákkal és macskákkal ellentétben a nyércek esetében az sem kizárt, hogy az állatok fertőzzenek meg embereket.

Ezen kívül van egy nyestkutya nevű állat, ami nálunk is előfordul, és ezek szintén képesek egymás közt terjeszteni a vírust, de járványügyi szempontból ennek nem valószínű, hogy nagy jelentősége lenne.

Címkék: denevér, nyérc, állat, terjedés, fertőzés, praktikus tanács

Utolsó módosítás: