Mi történik, amikor valakit koronavírusra tesztelnek?

Megosztás:

Kezdőlap / Tesztelés

A tesztelés többféle eljárást is jelenthet. Ezekhez a torok vagy orrváladékból vesznek mintát egy hosszú fülpiszkáló pálcikára emlékeztető eszközzel, amit antigén gyorsteszttel vagy egy RT-PCR nevű eljárással vizsgálnak meg, hogy van-e benne koronavírus. Ahhoz, hogy minél nagyobb eséllyel lehessen látni, hogy ott van-e a vírus a torkodban, ha tudod, hogy tesztelésre mész, előtte ne egyél, ne igyál, ne öblíts szájat, és ne moss fogat.

Az antigén teszt során a légutakból vett mintában egy gyors, kb 15 perces reakcióval mutatják ki a vírus jelenlétét. Ez a módszer kevésbé érzékeny, de gyorsabb és olcsóbb. Ha valaki tüneteket mutat, de az antigén gyorsteszt mégsem jelez vírust, akkor RT-PCR teszteléshez is vesznek tőle mintát. Ennek az eredményére sajnos várni kell, de nagyon érzékeny, ezért egyértelműen kiderül majd belőle, hogy van-e a koronavírus az illető szervezetében, vagy sem.

A koronavírus RNS-ét kimutató precíz RT-PCR-es tesztelés trükkös dolog. Nem sok helyen van az elvégzéséhez megfelelő labor és személyzet, és egy adag minta letesztelése gyakorlott személynek is órákba telik, ezért légy türelmes, ha azonnal nem kerülsz sorra vagy ha késik az eredmény. Ha viszont állapotod hirtelen rosszabbodik ez idő alatt, hívj azonnal mentőt!

Címkék: tesztelés, mintavétel, PCR, antigén gyorsteszt

Utolsó módosítás: