Hogyan tudom a boltban csökkenteni a fertőzés kockázatát?

Megosztás:

Kezdőlap / Kockázat

  1. Ha zárt légtérben sok ember zsúfolódik össze, akár egy fertőzött is elég lehet ahhoz, hogy mindenki elkapja a vírust. Ha van rá módod, kerüld el a csúcsidőt a boltokban. Ha bemész egy olyan üzletbe ahol rajtad kívül 200 ember tolong, az 200 lehetőség arra, hogy valaki rádragassza a vírust. Ráadásul minél többen vagytok benn, annál hosszabb a kasszánál a sor, így annál több időt vagy kénytelen odabenn tölteni, ami szintén fokozza a kockázatot.
  2. A kilincset, a bevásárlókosár vagy kocsi fülét, fogantyúját mindenki megfogja, és te is, mert muszáj. A kasszában dolgozók szintén kénytelenek mindent megérinteni, amit veszel. Ez kiemelten kockázatos, úgyhogy figyelj oda rá, hogy az arcodhoz csak kézmosás vagy fertőtlenítés után nyúlj.
  3. Ha egyedül is haza tudod vinni a vásárolt holmit, ne járjatok kettesével a boltba. Mindenki, akire nincs feltétlenül szükség a bevásárláshoz, csak felesleges kockázatnak van kitéve és felesleges kockázatot jelent.
  4. A maszkot úgy viseld, hogy az orrodat és a szádat is takarja, különben feleslegesen vetted fel. A maszk helyes viselésének szabályait ebben a videóban találod meg, mi pedig itt írunk arról, miért nagyon fontos, hogy jól hordd a maszkot. Az, hogy kötelező-e mindenkinek felvenni a maszkot a boltban, az aktív fertőzöttek pillanatnyi számától függ, de attól, hogy esetleg nem kötelező, neked még fel szabad venni, ha úgy gondolod, hogy egy esetleges fertőzés számodra nagy kockázattal járna.
  5. Lehetőleg minél kevesebb árut taperolj össze. Nem tudhatod biztosan hogy veszélyeztetett, vagy esetleg vírust ürítő veszélyforrás vagy-e, ezért inkább ne nyúlj semmihez, amit nem veszel meg.
  6. Vigyél magaddal alkoholos kézfertőtlenítő gélt vagy szappanos vizes kéztörlőt (vagy, ha van, fertőtlenítőszerrel átnedvesített is lehet), és töröld meg vele a kezedet, mielőtt az arcodhoz nyúlnál. Ez a módszer biztosabb, mint a kesztyű viselése.
  7. Ne nyúlj az arcodhoz és a maszkhoz, amíg kezet nem mostál vagy fertőtlenítettél, mert bevásárlás közben sok olyan felületet kényszerülsz megérinteni, amin vírus lehet.
  8. Mindig tarts a kasszáknál és a boltban is két méter távolságot másoktól! Ha a húspultnál például sor áll, ott is figyelj erre és türelmesen várd ki a sorodat. Ha valaki a nyakadba köhög, liheg, kérd meg kedvesen, hogy kicsit távolabbról tegye ezt.
  9. Sok üzletben kérik, hogy ha teheted, kártyával fizess, mert a készpénz is közvetítője lehet a vírusnak. Ennek az esélye egyébként kicsi, de a legjobb, ha érintésmentes (paypass) fizetést használsz (ezt 15.000 forintig teheted meg).

Címkék: otthon, vásárlás, kaja, étel, praktikus tanács, maszk, bolt

Utolsó módosítás: