Ha felveszek egy másik maszkot a maszkom tetejére, akkor kétszeres biztonságban vagyok?

Megosztás:

Kezdőlap / Maszk

Nem.

A legtöbb olyan kísérlet, ami maszkok szűrési hatékonyságát mérte, arra koncentrál, hogy mi mennyi kórokozót tudunk átköpni a maszkon, nem arra, hogy minket mennyire véd, így erről kevesebbet tudunk.

Az egyik ilyen tanulmány azt vizsgálta, hogy ha nincsen szűrős FFP2 vagy 3 maszkunk, kiválthatjuk-e azt úgy, hogy felveszünk egymás tetejére 5 db sima sebészi maszkot. A válasz: nem. A szűrési hatékonyság nő ugyan valamennyit, de meg sem közelíti a filteres respirátor maszkokét.

A fenti tanulmány viszonylag kicsi részecskék kiszűrését vizsgálta. Az 5µm-es és nagyobb cseppek szűrésében a sebészi maszk is egész jól teljesít, így szükségtelen belőle ötöt egymásra venni, amellett pedig pazarlás, kiszúrás másokkal szemben, ha rajtad öt darab van, másnak meg egy se jut, kényelmetlen, és rendkívül hülyén is néz ki.

Úgyhogy ne vegyél egymásra több egyforma maszkot.

Egy másik megközelítés, hogy mi van, ha nem két egyforma maszkot vesz fel az ember, hanem mondjuk egy sebészi maszk tetejére egy szövet maszkot? Ennek lehet értelme, mert a sebészi maszk anyaga jobban szűr, a drót merevítős szövet maszk pedig általában jobban illeszkedik, így kiegészítik egymás hiányosságait.

A legjobban viszont az a maszk véd, amit hordasz. Ha sok réteg meg madzag miatt a dolog kényelmetlenebbé válik, és gyakrabban veszed le, akkor az egész többet árt, mint használ.

Címkék: maszk, megelőzés, védekezés, praktikus tanács, FFP3, FFP2, szövet maszk, dupla maszk

Utolsó módosítás: