Hogyan ne keverjük össze a koronavírust más betegséggel?

Megosztás:

Kezdőlap / A betegségről

Sok különféle fertőzés okozhat olyan tüneteket, amik a koronavírusra is jellemzőek, például a szezonális influenza, rhinovírusok, bárányhimlő, tuberkolózis, lyme-kór, szalmonella, aszpergillózis. Biztosan csak alapos orvosi vizsgálat és teszt segítségével állapíthatjuk meg, hogy mi okozza a betegséget.

A koronavírus (COVID-19) mellett a leggyakoribb légúti megbetegedés a szezonális influenza és a más vírusok által okozott megfázás vagy nátha. A szezonális influenza nyáron ritka, a hidegebb és szárazabb időjárás beköszöntekor kell vele számolni. A más vírusok által okozott megfázás nyáron sem zárható ki.

Mivel a téli időszakban az influenza is nagyon gyakori, fontos kiemelni, hogy a két betegség tünetei szinte megegyeznek: magas láz, száraz köhögés, levertség, izomfájdalom, vagy hányás/hasmenés. A nehézlégzés, és az esetek kis százalékában a szaglás- és ízérzékelés teljes elvesztése inkább a koronavírusra jellemző, de ez alapján nem lehet teljes bizonyossággal különbséget tenni a két betegség között.

Vagyis ahhoz, hogy megtudd, koronavírussal vagy valami mással fertőződtél-e meg, mindenképpen tesztre van szükség.

Címkék: fertőzés, fertőzött, praktikus tanács, tünetek, tünet, influenza, köhögés

Utolsó módosítás: