Mi az a citokin vihar, és mi köze van a koronavírushoz?

Megosztás:

Kezdőlap / A betegségről

A citokinek olyan anyagok, amikkel az immunrendszer sejtjei kommunikálnak egymással, vagy a testünk más sejtjeivel. Így tudja egy immunsejt jelezni a többieknek, hogy betolakodót talált, így más hasonló vagy akár más típusú immunsejtet tud a helyszínre “toborozni”, hogy segítsenek ellátni a kórokozó baját. A citokinek normálisan nagyon kicsi koncentrációban vannak jelen a vérünkben. Amikor a mennyiségük valamiért hirtelen megnő, azt citokin felszabadulási szindrómának, vagy ha nagyon súlyos, citokin viharnak nevezzük. A vészjósló elnevezés teljesen jogos - a citokin vihar nagyon súlyos állapotot jelent, ami gyakran halálos lehet. Az ilyenkor termelődő rengeteg citokin azért szabadul fel, mert az immunrendszer sejtjei egyre jobban “felhergelik egymást” - az egyik sejt citokin termelése egy másik immunsejtet is termelésre serkent, és így tovább…

Ezeknek egy része az immunsejteknek azt az üzenetet közvetíti, hogy a szervezetben kórokozók vannak, amiket azonnal el kell pusztítani. Az elszabaduló immunreakció pedig már nem mindig tesz különbséget a fertőzött sejtek, és a körülöttük lévő egészséges sejtek között: rosszkor voltak rossz helyen, így egészséges sejtek is a kereszttűzbe kerülhetnek. Ha ez a tüdőben történik, egy idő után kevés egészséges sejt marad, ami végezni tudja a feladatát, és a beteg egyre nehezebben jut oxigénhez.

A citokinek ráadásul nem csak az immunrendszerre hatnak, hanem sok más sejt és szövet számára is közvetíthetnek üzeneteket. Például, ha van egy elfertőződött sebed, az immunsejtek olyan citokineket szabadítanak fel, amik gyulladást okoznak. Ezzel az ott levő immunsejtjeid erősítést hívnak. Másrészt ilyenkor fontos, hogy a hívásra reagáló immunsejtek akik a vérrel érkeznek, célba is érjenek, ezért az érfalnak valamennyire meg kell nyílnia, hogy átengedhesse őket a sebhez. Ezért bizonyos citokinek az érfal áteresztőképességét is meg tudják növelni. Ha ez a nagylábujjadon történik, akkor annyit veszel észre ebből, hogy kicsit piros, duzzadt, meleg, és fáj ha nyomogatod, de ez pár nap alatt elmúlik. Viszont ha egyszerre rengeteg immunsejt kezdi kontroll nélkül, önfeledten termelni a gyulladásos citokineket, az érfal az egész testünkben szivárogni kezdhet: a folyadék kiszökik a szövetekbe, a vérnyomás hirtelen leesik, a szívnek pedig nem lesz mit pumpálnia - a folytatás nem vidám.

De mit lehet tenni a citokin viharral, ha már bekövetkezett egy betegnél? Ez egy nagyon súlyos állapot, ezért az ilyen betegeket intenzív osztályon kezelik. Támogatják a légzést és közben igyekeznek a túlzásba esett immunsejteket “lecsillapítani”. A gyulladásos citokinek termelését sokféle gyulladásgátló gyógyszerrel lehet mérsékelni - ezek viszont nem válogatnak, minden gyulladásos üzenetet közvetítő molekulát visszafognak. Akkor ezzel most a vírusnak kedvezünk? Valamennyire igen, de ha a beteg az elszabadult immunválasz miatt az életéért küzd, a vírus pillanatnyilag másodlagos szempont. Vannak olyan gyógyszerek, amik csak bizonyos citokinek ellen hatnak. Ilyen például a jól csengő névre keresztelt tocilizumab ami az IL-6 citokin ellen ható antitest, és úgy tűnik hogy bevált a koronavírusos betegeknél jelentkező citokin vihar kezelésében. Mindazonáltal ez egy nagyon súlyos állapot, ami hirtelen tud kialakulni, ezért túlélési esélyek általában véve nem jók.

Címkék: tünetek, fertőzés, betegség, kórház, immunválasz, citokin, citokin vihar, tocilizumab, RoActemra

Utolsó módosítás: