Ha meggyógyultam a koronavírusból, akkor kész, vége? Vagy vannak hosszútávú hatásai?

Megosztás:

Kezdőlap / A betegségről

Ezt mindenki nagyon szeretné tudni, de megválaszolni nehéz. Maga a vírus nincs egy éves sem, ezért nyilván fogalmunk sincs arról, hogy a fertőzésen átesettek tapasztalnak-e majd bármilyen tartós szövődményt öt vagy tíz év múlva.

Azok a betegek akik a gyógyulás után is mutatnak visszamaradó tüneteket, leggyakrabban fáradtságról és légszomjról panaszkodnak. Nem tudjuk, hogy ezek mennyi idő alatt múlnak el.

Akik a fertőzés következtében a szag- és ízérzékelés károsodását tapasztalták, arról számoltak be, hogy hetekbe telt amíg ez a tünet elmúlt. A szaglásvesztést vizsgáló kutatások azt mutatják, hogy a vírus nem az idegsejteket teszi tönkre, hanem a környező sejteket fertőzi. Ez jó hír, mert ha nincs idegkárosodás, a szaglás és ízlelés valószínűleg helyre fog jönni, még ha sok időbe telik is.

Ha a betegség lefolyása súlyos, és sok szövődménnyel jár, jobban kell tartanunk a vírus maradandó negatív hatásaitól. Egy súlyos tüdőgyulladás károsíthatja a szövetet olyan mértékben, hogy a légzésfunkció sosem lesz egészen olyan, mint előtte. Ha a szív vagy a vese szenved károsodást, ugyanez a helyzet - a szervezetünk képes a sérült szövetek javítására, de ez a regenerációs képesség nagyban függ a korunktól és általános egészségi állapotunktól, és gyakran nem tökéletes.

Címkék: fertőzés, gyógyulás, tünetek, szövődmény, szaglás, ízlelés, légzés

Utolsó módosítás: 2020-08-19 19:30