Ha meggyógyultam a koronavírusból, akkor kész, vége? Vagy vannak hosszútávú hatásai?

Megosztás:

Kezdőlap / A betegségről

Ezt mindenki nagyon szeretné tudni, de megválaszolni nehéz. Természetesen azt még nem lehet megmondani, hogy a fertőzésen átesettek tapasztalnak-e majd bármilyen tartós szövődményt öt vagy tíz év múlva. De néhány középtávú hatás az elmúlt egy év alapján már körvonalazódni látszik.

Azok a betegek akik a gyógyulás után is mutatnak visszamaradó tüneteket, leggyakrabban fáradtságról és légszomjról panaszkodnak. Nem tudjuk, hogy ezek mennyi idő alatt múlnak el. Emellett visszamaradó köhögés is előfordulhat, a szaglás elvesztése, fej és egyéb fájdalmak, hasmenés, hányinger, mellkasi fájdalom, zavarodottság is megmaradhat huzamosabb ideig.

Akik a fertőzés következtében a szag- és ízérzékelés károsodását tapasztalták, arról számoltak be, hogy esetenként hetekbe telt amíg ez a tünet elmúlt. A szaglásvesztést vizsgáló kutatások azt mutatják, hogy a vírus nem az idegsejteket teszi tönkre, hanem a környező sejteket fertőzi. Ez jó hír, mert ha nincs idegkárosodás, a szaglás és ízlelés valószínűleg helyre fog jönni, még ha sok időbe telik is.

Ha a betegség lefolyása súlyos, és sok szövődménnyel jár, jobban kell tartanunk a vírus maradandó negatív hatásaitól. Egy súlyos tüdőgyulladás károsíthatja a szövetet olyan mértékben, hogy a légzésfunkció sosem lesz egészen olyan, mint előtte. Ha a szív vagy a vese szenved károsodást, ugyanez a helyzet - a szervezetünk képes a sérült szövetek javítására, de ez a regenerációs képesség nagyban függ a korunktól és általános egészségi állapotunktól, és gyakran nem tökéletes.

A koronavírusnak neurológiai tünetei és következményei is lehetnek. Néhányan már megpedzették, hogy esetleg a vírus az agyat is képes megtámadni, károsítva az idegsejteket és gyulladást okozva, mely tartós “ködös gondolkodást”, koncentrációs és koordinációs zavart okozhat. Ezek főként idősebb, 70 év feletti pácienseknél voltak megfigyelhetőek, habár ritkán fiataloknál is előfordultak. Emellett mások kimutatták, hogy a depresszió és a szorongás kétszer olyan gyakori a COVID után, mint a nem fertőzött embereknél. Egyelőre azonban nem tudjuk pontosan, hogyan okozza ezeket a tüneteket a vírus. Valóban az idegsejteket támadja, vagy esetleg a betegség miatt kialakult stressz a kiváltó ok? A pontos válaszokra még várnunk kell.

A covid-fertőzés növeli a kockázatát a szív-és érrendszeri betegségeknek, mint amilyen például a szívinfarktus, szívritmus-rendellenesség, szívburokgyulladás, szívizomgyulladás, szívelégetlenség, koszorúér-betegség és trombózis. Ezek a betegségek főleg a kórházat megjárt covidosokat fenyegetik, de a kórházban nem kerül fertőzötteknél is nagyobb arányban mutatták ki, mint a covidot el nem kapóknál.

Címkék: fertőzés, gyógyulás, tünetek, szövődmény, szaglás, ízlelés, légzés

Utolsó módosítás: