Mi a túró az a COVID-lábujj?

Megosztás:

Kezdőlap / Koronavírus és gyerekek

Amikor a koronavírus terjedni kezdett Európában és az USA-ban, sokat lehetett hallani egy rejtélyes tünetről ami gyerekeknél és fiataloknál jelnetkezett: ez a “COVID-lábujj”, vagyis a lábujjakon (vagy ritkábban a kéz ujjain) jelentkező pirosas, lilás elszíneződés. Idővel ez magától helyrejön és általában teljesen elmúlik.

A “COVID-lábujj” elnevezés nem igazán jogos, mert kiderült hogy ezt a furcsa bőrtünetet nem koronavírus okozza.

Ennek a cikknek az írói azt gondolták, hogy a COVID-lábujj oka a koronavírus fertőzés, ami az értintett terület kis ereit károsítja. A furcsa az, hogy az itt vizsgált gyerekek torkában nem tudták kimutatni a vírust RT-PCR teszttel. Az egyetlen koronavírusra utaló jel az volt, hogy a lábujjak lilás részéből vett szövetmintát egy koronavírus elleni antitesttel festve vírusokat mutattak ki a bőr apró ereiben.

Ez a későbbi cikk viszont kétségbevonja ezt a következtetést: a felhasznált módszer ugyanis nem alkalmas arra, hogy kimutassa a koronavírust. Az antitest jelölés olyan (a járvány előtt vett) szövetminták esetében is pozitívat jelzett, ahol kizárt, hogy ténylegesen vírus legyen.

Akkor mi okozza a COVID-lábujjat? Jó kérdés. Egyelőre nem tudjuk, de egy biztos: nem koronavírus fertőzés.

Címkék: tünet, gyerek, COVID-lábujj

Utolsó módosítás: