Használ a D-vitamin a koronavírus ellen?

Megosztás:

Kezdőlap / Kísérleti kezelés

Egyes tanulmányok szerint a D-vitamin mennyisége a szervezetben összefüggésben lehet a vírusra adott immunválasszal: többen haltak meg koronavírusban azokban az országokban, ahol általában alacsony az emberek D-vitamin szintje. De az ok-okozati összefüggés nem bizonyított: az összehasonlított országok között az átlagos D-vitamin szinten kívül nagyon sok különbség van, például eltért a járvány súlyossága és a tesztelés intenzitása. Emiatt nagyon nehéz olyan összehasonlítást végezni ami a sokféle különbség ellenére ki tudja mutatni hogy a normál D-vitamin szint megvéd-e minket attól, hogy súlyosan megbetegedjünk.

Egy spanyol kísérletben azt vizsgálták, hogy ha a kórházban ápolt koronás betegeknek a kezelés kiegészítéseként D-vitamint (calcifediolt) adnak, megelőzhető-e a súlyosabb betegség kialakulása? Tapasztalataik szerint a D-vitamin kezelés szinte mindig megakadályozta, hogy a beteg az intenzív osztályra kerüljön.

Ennek ellenére még ne szaladjon mindenki a gyógyszertárba D-vitaminért. A D-vitamin dózis amit a betegek kaptak, egyáltalán nem volt kicsi - aki minden nap ennyit szed már a mérgezést kockáztatja. A betegek sem szedhették sokáig: összesen három adagot (532 mcg, 266 cmg, 266 mcg) kaptak az első héten, aztán hetente csak egyet, addig amíg kórházban voltak.

Arra nincs bizonyíték, hogy a D-vitamin segítene megelőzni azt hogy elkapd a vírust. A kísérlet csak a kórházban kezelt betegek kilátásait vizsgálta, és nem tudjuk hogy a fertőzés ellen segít-e, ahogy azt sem, hogy a betegek hamarabb meggyógyulnak-e tőle.

A kísérletet nem ártana több beteg bevonásával is megismételni, mert összesen csak 76 résztvevő volt, ráadásul a kezelést nem kapó csoportban kicsit több volt a magas vérnyomással és a cukorbetegséggel küzdő beteg, akiknél mindig magasabb a súlyos kimenetelű betegség kockázata. Plusz hátrány, hogy a vizsgálat nyílt volt, vagyis mindenki tudta, ki kap D-vitamint, illetve hogy a betegek D-vitamin szintjét nem mérték, pedig az eredményeket megerősítette volna, ha látjuk, hogy a kezelést nem kapó, súlyosabb állapotú betegek D-vitamin szintje tényleg alacsonyabb.

Akár használ a vírus ellen, akár nem, akinek alacsony a D-vitamin szintje annak nem árt pótolni - ha a vírus ellen nem is véd meg, a csontjainknak biztosan használ.

Címkék: D-vitamin, kísérlet

Utolsó módosítás: