Találtak két SARS-Cov-2 közeli rokon koronavírust Kínán kívül. Akkor most mégsem Kínából ered a vírus?

Megosztás:

Kezdőlap / A vírusról

Jelenleg nem tudjuk pontosan honnan eredt a vírus. Az eddig leginkább a SARS-Cov-2-re hasonlító vírust Kínában, Yunnan tartományban találták meg (RmYN02) egy denevérben. Ezt a mintát 2019 május és októbere között gyűjtötték be, a teljes genetikai hasonlóság pedig 93,3%, míg az egyik fontos gén (1ab, a vírus replikációjában van szerepe) 97,2%-ban hasonlít. Ugyanakkor a receptor kötésért felelős régióban viszont kisebb a hasonlóság.

Ez a két új vírust korábban gyűjtött fagyasztott patkósdenevér ürülék mintákban találták meg, 2010-ből származik a kambodzsai és 2013-ból a japán. A kambodzsai mintákon még nem végezték el a teljes analízist, ezért egyelőre nehéz megmondani, mennyire közeli rokonról van szó. Eddig csupán egy kis, pár száz bázispáros régiót ellenőriztek, amelyek minden hasonló koronavírusban megtalálhatóak, így ebből messzemenő következtetést nem érdemes levonni.

A japán esetén a teljes szekvencia identitás 81,47%, vagyis ez a vírus aránylag távol áll a jelenleg pandémiát okozó SARS-Cov-2 vírustól. Több vírust azonosítottak már denevérből és tobzoskából is, melyek közelebbi rokonok ennél.

Eddig viszonylag kevés vírusról tudunk, amik nagy szekvencia hasonlóságot mutatnak a SARS-Cov-2-vel, de továbbra is folyik a vadászat a tudomány számára új koronavírusok után, hogy megérthessük, honnan ered a SARS-Cov-2. Bár ez a pár százalék különbség a genomban nem tűnik soknak, de ez is több évtizednyi evolúciót jelent a vírusnak. Ezért egyelőre még nem tudjuk, pontosan honnan jött a vírus, de nem kizárt, hogy az ázsiai patkósdenevér populációk vizsgálata tartogat még számunkra egy-két meglepetést.

Címkék: koronavírus, denevér, RmYN02, SARS-Cov-2, Kína

Utolsó módosítás: