Akarjak harmadik oltást?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Mire való a harmadik oltás?

A koronavírus esetében több okból lehet szükség harmadik oltásra:

  1. Megeshet, hogy előző (két) oltás nem elég hatékony valakinél, és nem alakul ki védettség. Ilyenkor egy más típusú oltásból kaphat az illető egy harmadikat.

  2. A kapott oltás nem véd az új vírus változatok ellen, de már létezik olyan új oltás, ami véd. Ilyenkor az új oltást is érdemes beadatni. Erről a koronavírus esetében jelenleg nincsen szó, az oltások az új variánsok ellen is megfelelő hatékonysággal működnek. De ez a helyzet például az ősszel beadandó influenza oltásokkal: az adott évi oltás az előzőnek a továbbfejlesztett változata, ami a legújabb influenzák ellen is védelmet ad.

  3. A szervezeted idővel elfelejtheti, amit a védőoltás tanított neki. Az oltással megszerzett védettség kophat, vagy teljesen eltűnhet. Ilyenkor egy új oltás emlékezteti a szervezetünket arra, mit is kell tennie, ha a kórokozót látja. Az emlékeztető oltás ismerős lehet azoknak, akiknek a munkájuk miatt felnőttként is be kell adatni például a tuberkulózis vagy a hepatitis elleni oltást, amiket korábban már megkaptak.

Hogyan működik a koronavírus elleni harmadik oltás?

A harmadik oltás ingyenes, de regisztrálni kell rá. A jelenlegi magyar ajánlás azt tanácsolja, hogy harmadik oltásként olyan vakcinát adjanak be, ami eltérő technológia révén készült, mint a korábbi oltási sor, amit kaptunk (kevert vagy vegyes oltási sor). Vagyis

Ez szembemegy a jelenlegi gyártói ajánlásokkal, amik továbbra sem javasolják a különböző típusú oltások keverését. A kevert vagy vegyes oltási sorokkal kapcsolatban már léteznek pozitív tapasztalatok, amikről itt olvashatsz. Ezek azonban korlátozottak olyan szempontból, hogy

Tulajdonképpen semmi sem bizonyítja, hogy eltérő típusú harmadik oltást érdemesebb beadni, mint egyformát, ez szakmailag csak akkor indokolt, ha az illető nem jól reagált a korábbi oltására, vagy abból készlethiány van.

Az ajánlás szerint viszont a korábbival megegyező technológián alapuló harmadik oltás csak akkor adható, ha a kevert oltási sor az illető esetében nem javasolt.

Kérjek harmadik oltást?

Annak ellenére, hogy nem sokat tudunk a javasolt oltási kombinációk legtöbbjével kapcsolatban, az eddigi biztató adatok alapján nagyon valószínűtlen, hogy ezek sokkal rosszabbak lennének, mint három egyforma oltás. A gond ezekkel inkább az, hogy ha esetleg valamilyen mellékhatás lép fel valakinél, előfordulhat, hogy nehéz lesz kibogozni, hogy melyik oltás (vagy a kombináció) a felelős ezért, illetve az, hogy ha más országok nem követik ezt a példát, nem tudjuk majd, hogy a homológ oltásokkal szerzett tapasztalataik (védettség mértéke, időtartama) mennyire lesznek érvényesek a mi helyzetünkre.

Ha már több, mint fél év telt el az oltásod óta, és erősebb védettséget szeretnél a várható negyedik hullám előtt, vagy tartasz tőle, hogy nem vagy megfelelően védett, mert a szervezeted nem termel antitesteket, akkor érdemes lehet harmadik oltást kérned. Erre 2021 augusztusától van lehetőség, és itt tudsz regisztrálni.

Címkék: vakcina, harmadik oltás, vegyes oltási sor, heterológ oltási sor, kevert oltási sor, AstraZeneca, oxfordi vakcina, ChAdOx1, Vaxzevria, Pfizer, BNT162b2, Comirnaty, Moderna, Spikevax, Sinopharm, Szputnyik

Utolsó módosítás: