Akarjak harmadik vagy negyedik oltást?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Mire való az emlékeztető oltás?

A szervezeted idővel elfelejtheti, amit a védőoltás tanított neki, ha nem találkozik a kórokozóval az azóta eltelt idő alatt. Az oltással megszerzett védettség idővel megkophat, vagy teljesen eltűnhet. Ilyenkor egy újabb adag oltás emlékezteti a szervezetünket arra, mit is kell tennie, ha a kórokozót látja. Az emlékeztető oltás ismerős lehet azoknak, akiknek a munkájuk miatt felnőttként is be kell adatni például a tuberkulózis vagy a hepatitis elleni oltást, amiket korábban már megkaptak.

Az eredmények azt mutatják, hogy a védőoltások az újabb koronavírus variánsok ellen is hatásosak, főleg, ha a régebben kialakult védettséget emlékeztető oltás is megerősíti. Emellett az mRNS vakcináknak már elkészült az omikron variánssal kiegészített emlékeztető oltása is.

Hogyan kaphatok emlékeztető oltást?

A harmadik és negyedik oltás is ingyenesen elérhető, de regisztrálni kell rá. A feltétele, hogy az előző oltás beadása óta legalább 4 hónap eltelt már.

Magyarországon a Pfizer omikron variáns elleni oltása (Comirnaty Original/Omicron BA.1 emlékeztető oltás) is elérhető, ami egy olyan emléketető oltás, ami az eredeti koronavírus törzs mellett az omikron variáns ellen is kiváltja az immunválaszt. Ezt azok kérhetik, akik elmúltak 12 évesek, és 4 hónapnál régebben már be voltak oltva koronavírus ellen.

Címkék: vakcina, harmadik oltás, negyedik oltás, emlékeztető oltás

Utolsó módosítás: