Akarjak harmadik oltást?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Mire való a harmadik oltás?

A koronavírus esetében több okból is szükség lehet a harmadik oltásra:

  1. Megeshet, hogy előző (két) oltás nem elég hatékony valakinél, és nem alakul ki védettség. Ilyenkor egy más típusú oltásból kaphat az illető egy harmadikat.

  2. A kapott oltás nem véd megfelelően az új vírus változatok ellen, de egy újabb adag fokozhatja a védelmet, vagy már létezik olyan új oltás, ami jobban véd. A koronavírus esetében a védőoltások által kialakított immunválasz egyik új variáns ellen sem bizonyult teljesen hatástalannak, de ez elméletileg előfordulhat. Hasonló a helyzet például az ősszel beadandó influenza oltásokkal: az adott évi oltás az előzőnek a továbbfejlesztett változata, ami a legújabb influenzák ellen is védelmet ad.

  3. A szervezeted idővel elfelejtheti, amit a védőoltás tanított neki. Az oltással megszerzett védettség kophat, vagy teljesen eltűnhet. Ilyenkor egy új oltás emlékezteti a szervezetünket arra, mit is kell tennie, ha a kórokozót látja. Az emlékeztető oltás ismerős lehet azoknak, akiknek a munkájuk miatt felnőttként is be kell adatni például a tuberkulózis vagy a hepatitis elleni oltást, amiket korábban már megkaptak.

Hogyan működik a koronavírus elleni harmadik oltás?

A harmadik oltás ingyenes, de regisztrálni kell rá. A jelenlegi magyar ajánlás azt tanácsolja, hogy harmadik oltásként olyan vakcinát adjanak be, ami eltérő technológia révén készült, mint a korábbi oltási sor, amit kaptunk (kevert vagy vegyes oltási sor). Vagyis

Emellett mRNS alapú vakcinák esetében adható egyforma (homológ) hararmadik oltás is. (Kizárólag a Moderna vakcina esetében a harmadik oltás fél adaggal történik, bármi volt is a korábban kapott alap oltása az illetőnek).

Tulajdonképpen semmi sem bizonyítja, hogy eltérő típusú harmadik oltást érdemesebb beadni, mint egyformát, ez szakmailag csak akkor indokolt, ha az illető nem jól reagált a korábbi oltására, vagy abból készlethiány van. Ennek megfelelően aki a homológ oltási sorhoz ragaszkodik, az általában kaphat ennek megfelelő oltást, ha van készleten, és szakmai indok sem szól ellene.

A Moderna (Spikevax) esetében a harmadik oltás csak fél adagnyi oltóanyagot tartalmaz az első két dózishoz képest, mert a tapasztalatok szerint ez a kisebb mennyiség is elegendő. Ez akkor is így van, ha az első két oltás más típusú vakcinával történt.

Kérjek harmadik oltást?

A két oltással (vagy Janssen vakcina esetén egy oltással) megszerzett oltási igazolványok hat hónapig érvényesek. Ha valaki harmadik (Janssen oltás esetén második) ismétlő oltást is kap, az oltási igazolványa korlátlan ideig érvényes 2022 február 15-től.

Ha már elmúltál legalább 12 éves, és több, mint négy hónap telt el az oltásod, vagy az átvészelt fertőzés óta, és erősebb védettséget szeretnél az ötödik hullámot okozó omikron variáns ellen, vagy tartasz tőle, hogy múlóban van a védettséged, mert a szervezeted már nem termel antitesteket, akkor számodra is ajánlott a harmadik oltás. Erre 2021 augusztusától van lehetőség, és itt tudsz regisztrálni. A harmadik oltás hasznosságát - mi szerint csökkenti a kórházba kerülés esélyét - a szakirodalom is alátámasztja.

A harmadik oltáson különösen érdemes elgondolkodni azoknak, akik inaktivált vírus alapú (Sinopharm) oltást kaptak, mert úgy tűnik, hogy ezekből a két adagos alap oltási sor által kiváltott antitestek nem tudják semlegesíteni az omikron variánst.

Ami a vegyes oltási sorokat illeti, annak ellenére, hogy nem sokat tudunk a javasolt heterológ oltási kombinációk legtöbbjével kapcsolatban, az eddigi biztató adatok alapján nagyon valószínűtlen, hogy ezek sokkal rosszabbak lennének, mint három egyforma oltás. A gond ezekkel inkább az, hogy ha esetleg valamilyen mellékhatás lép fel valakinél, előfordulhat, hogy nehéz lesz kibogozni, hogy melyik oltás (vagy a kombináció) a felelős ezért, illetve az, hogy ha más országok nem követik ezt a példát, nem tudjuk majd, hogy a homológ oltásokkal szerzett tapasztalataik (védettség mértéke, időtartama) mennyire lesznek érvényesek a mi helyzetünkre.

Címkék: vakcina, harmadik oltás, vegyes oltási sor, heterológ oltási sor, kevert oltási sor, AstraZeneca, oxfordi vakcina, ChAdOx1, Vaxzevria, Pfizer, BNT162b2, Comirnaty, Moderna, Spikevax, Sinopharm, Szputnyik

Utolsó módosítás: