Mi az a MIS-C?

Megosztás:

Kezdőlap / Koronavírus és gyerekek

A MIS-C a Multisystem Inflammatory Syndrome in Children, vagyis a gyerekeket érintő többszervi gyulladásos szindróma rövidítése. Ez egy nagyon súlyos, de szerencsére nagyon ritka szövődménye a koronavírus fertőzésnek a gyerekek és fiatalok esetében. A becslések szerint a 21 év alatti korosztályban 1 millió fertőzöttre 316 ilyen eset jut.

Jellemzően nem a vírusfertőzéssel egyidőben, hanem valamivel utána, gyakran a teljes gyógyulást követően jelentkezik. A kiváltó okot jelenleg nem ismerjük, de ha időben felismerik, ezt a súlyos betegséget is lehet kezelni.

Mikor merülhet fel a többszervi gyulladásos betegség gyanúja? Ez a gyulladásos szindróma általában 21 évesnél fiatalabb, koronavírus fertőzésen frissen (néhány héten belül) átesett betegeknél alakul ki. A MIS-C jelei több mint egy napja fennálló 38°C feletti láz, vérből mért gyulladásra utaló laboratóriumi értékek, egyszerre több szervre kiterjedő súlyos problémák, amik jellemzően a szívet, vesét, bőrt, légző-, és vérképző, vagy idegrendszert, esetleg bélrendszert érintik ( a felsoroltak közül legalább kettőt).
Erre utalhat a több napja tartó magas láz, gyengeség, erős hasi fájdalom hányással vagy hasmenéssel, az ismeretlen okból jelentkező bőrkiütések, és a mindkét szemet érintő kötőhártya gyulladás. Mivel igen súlyos állapotról van szó, az ilyen tüneteket mutató gyereknek azonnali orvosi ellátásra van szüksége!

Címkék: betegség, szövődmény, gyerek, gyulladás

Utolsó módosítás: