Mi az az omikron variáns?

Megosztás:

Kezdőlap / A vírusról

A koronavírus terjedésének természetes velejárója, hogy időről időre mutálódik, ez azonban nem feltétlenül jelent számunkra fenyegetést. Problémát akkor okoz, ha a mutáció a vírus terjedőképessége vagy megbetegítő képessége (esetleg kimutathatósága) szempontjából számunkra kedvezőtlen hatású.

Az omikron variáns terjedésének gyorsasága alapján jelentősen fertőzőképesebb az eddigi variánsoknál, még a korábban dominánsnak bizonyuló deltával szemben is. Ez önmagában véve eléggé aggasztó, mert a hirtelen megjelenő sok fertőzött nagyon megterhelheti az egészségügyi ellátórendszert. Szerencsére azonban az omikron variáns ritkábban okoz súlyos kimenetelű betegséget, mint ami a korábbi variánsokra (pl. delta) jellemző volt.

Az omikronnal kapcsolatos aggodalom fő oka az, hogy az összegyűjtött nagy számú mutáció (csak a tüskefehérjében több, mint 30 az eredeti vírushoz képest) miatt a vírusnak ez a jelentősen megváltozott formája esetleg kijátszhatja az oltásokkal, vagy korábban átvészelt fertőzéssel szerzett védettségünket. A mutációk közül 15 a tüskefehérjének azt a részét (RBD) érinti, amiről azt gondoljuk, hogy a vírust semlegesítő immunválasz szempontjából kiemelten fontos. A tapasztalatok szerint az oltások az omikron variáns ellen is működnek, de a tünetekkel járó megbetegedés elleni védettségünk sajnos jelentősen csökkent. Ez részben a vírus megváltozása miatt, részben pedig az oltás óta eltelt hosszabb idő miatt van így.

Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a védőoltások továbbra is hatásosak az omikron variáns ellen, főleg, ha a régebben kialakult védettséget emlékeztető oltás is megerősíti. Ennek alapján az ECDC 2022 júliusa óta javasolja a második emlékeztető oltás (negyedik oltás) beadását a 60 év feletti vagy koronavírusos megbetegedés szempontjából sebezhető emberek számára, akik az előző oltásukat 6 hónapnál régebben kapták.

Magyarországon a Pfizer omikron variáns elleni oltása (Comirnaty Original/Omicron BA.1 emlékeztető oltás) is elérhető, ami egy olyan emléketető oltás, ami az eredeti koronavírus törzs mellett az omikron variáns ellen is kiváltja az immunválaszt. Ezt azok kérhetik, akik elmúltak 12 évesek, és 4 hónapnál régebben már be voltak oltva koronavírus ellen.

Címkék: omikron, omicron, B.1.1.529, BA.1, BA.2, BA.3, BA.4, BA.5, mutáció, fertőzőképesség, tüskefehérje, spike fehérje, omikron oltás

Utolsó módosítás: