Mit jelent az, hogy a levegő útján terjed?

Megosztás:

Kezdőlap / A vírusról

A belélegzett vagy a szemedbe, szádba kerülő vírusok fertőznek meg téged. A levegővel terjedés legtöbbször a levegőben szálló apró nyálcseppeket jelenti (ez a cseppfertőzés). A koronavírus esetében az aeroszolban (levegőben finoman eloszlatott folyadékrészecskékben), utazó vírusok is órákon át fertőzőképesek maradnak, ami azt jelenti, hogy elvileg ezek is képesek terjeszteni a fertőzést. Ezt eddig se bizonyítani, se cáfolni nem sikerült.

Annyi viszont biztos, hogy ha egy vírusoktól hemzsegő méretes nyálcsepp repül az arcodba, a fertőzési kockázat sokkal nagyobb, mint ha egy levegőben kallódó magányos vírus teszi ezt. Ezért azt gondoljuk, a fertőzést főleg a cseppek és esetleg az ezekkel szennyezett tárgyak közvetítik.

A levegőbe jutó vírusok forrása a fertőzött ember (aki köhög, tüsszög vagy egyszerűen csak beszél), és sosem tudhatod, hogy ki az. Ezért tarts mindenkitől legalább 2 méter távolságot, főleg ha nem a szabadban vagy. Úgy tűnik, a vírus sokkal könnyebben terjed zárt térben, mint kint a szabad levegőn.

Címkék: cseppfertőzés, vírus, fertőzés, nyál, aeroszol

Utolsó módosítás: 2020-07-16 10:44