Mit jelent az, hogy a levegő útján terjed?

Megosztás:

Kezdőlap / A vírusról

A belélegzett vagy a szemedbe, szádba kerülő vírusok fertőznek meg téged. A levegővel terjedés legtöbbször a levegőben szálló apró nyálcseppeket jelenti (ez a cseppfertőzés). A koronavírus esetében az aeroszolban (levegőben finoman eloszlatott, jelentősen kisebb méretű folyadékrészecskékben) utazó vírusok is órákon át fertőzőképesek maradnak, ami azt jelenti, hogy ezek is képesek terjeszteni a fertőzést.

A cseppfertőzés és az aeroszolos terjedés közötti különbség azért fontos, mert másként kell védekezni ellenük: a vírust tartalmazó cseppek viszonylag hamar “landolni” fognak, miután elhagyták a beteg ember száját, ezért ha távolabb állunk tőle, akkor alacsony a kockázata, hogy beszívjuk őket. Az aeroszol ezzel ellentétben kisebb részecskékből áll, amik beszéd vagy csak lélegzés közben is nagy mennyiségben szabadulnak fel, és órákig képesek lebegni a levegőben. Ezért ha zárt helyen vagyunk együtt a fertőzöttel, az általa kibocsátott vírusok hamar megtöltik a levegőt odabenn, mi pedig előbb-utóbb be fogjuk lélegezni egy részüket akkor is, ha messzebb vagyunk tőle. Ez ellen úgy védekezhetünk, ha gyakran, vagy folyamatosan szellőztetünk: kitessékeljük a vírusokat az ablakon, és friss, vírusmentes levegőt engedünk be.

Mostanra egyre egyértelműbbé válik, hogy az aeroszolos terjedésnek nagyon fontos szerepe van a koronavírus közvetítésében. Ezt megerősíti az is, hogy a vírus sokkal könnyebben terjed zárt térben, mint kint a szabad levegőn.

Címkék: cseppfertőzés, vírus, fertőzés, nyál, aeroszol

Utolsó módosítás: