Ha elkapom a vírust, elkaphatom megint, vagy védett leszek ellene? Ha igen, meddig?

Megosztás:

Kezdőlap / A vírusról

A médiában kisebb port kavart a hír, hogy egy hong kong-i férfi ismételten elkapta a koronavírust. Úgy tűnik, hogy valóban újra megfertőződött, de tüneteket másodjára nem produkált (volt hatékony immunválasza), vagyis csupán az intenzív tesztelés miatt vették észre. Viszont ebben az esetben fontos kérdés lehet, hogy az ilyen tünetmentes hordozók is fertőzhetnek-e, ha újra elkapják a vírust.

Korábban több tanulmány is talált olyan eseteket, hogy egy-egy beteg aki a PCR teszt szerint egyszer már negatív volt a vírusra egy későbbi időpontban újra pozitív lett. Ez a legtöbb esetben nem jelent új fertőzést: a PCR nagyon érzékeny, és kimutathat némi visszamaradt vírus RNS-t akkor is, ha a beteg szervezetében fertőzőképes vírusok már nem termelődnek. Ez önmagában véve nem jelenti azt, hogy ezek az emberek újra elkapták volna a vírust.

Kínai kutatók makákókat fertőztek a vírussal, amelyek aztán betegek is lettek. Később ki tudták mutatni, hogy az immunrendszerük a vírus ellen antitesteket termelt. Ha megpróbálták újrafertőzni őket, nem sikerült, ami arra utal, hogy hatékony immunválasz alakul ki a fertőzésre, így nagy valószínűséggel rövidtávon nem lehet a vírust újra elkapni.

Egyelőre nem tudjuk biztosan, hogy ennél a vírusnál milyen hosszan tart a védettség a fertőződés után. Egy júliusi tanulmány szerint az enyhe tüneteket produkáló fertőzöttek vérében gyorsan csökkent az első három hónapban az antitest mennyisége (nagyjából minden 36. napon megfeleződik).

Úgy tűnik, a vírus rokonai esetén - melyek az egyszerű megfázásos esetek egy részét okozzák - szintén nem alakul ki hosszútávú immunmemória, így ezek a megfázásos betegségek minden évben újra és újra fertőznek a világban. Az új koronavírussal rokon SARS-CoV I esetében a fertőzés után még 2 évig tudták kimutatni az antitesteket, de a harmadik évtől a vírussal újra találkozva ismét megfertőződhetnek a gyógyultak.

Ezek arra utalnak, hogy bármi is lesz a fertőzés utáni védettség pontos időtartama az új vírusnál, az valószínűleg nem fog az egész életünkre kitartani.

Címkék: immunrendszer, antitest, fertőzés, fertőzött, beteg, betegség, védettség, gyógyszer, ellenszer, kutatás

Utolsó módosítás: 2020-03-31 00:00