Ha elkapom a vírust, elkaphatom megint, vagy védett leszek ellene? Ha igen, meddig?

Megosztás:

Kezdőlap / A vírusról

Úgy tűnik, el lehet kapni a vírust ismételten. Már találtak néhány száz embert a világon, akik bizonyítottan másodjára kapták el a betegséget. Megjegyzendő, hogy az újrafertőződést bizonyítani elég nehéz. Egyrészt alá kell támasztani, hogy valójában nem az első fertőződés “lappangásáról” van szó, azaz valóban egy új megfertőződésről van szó. Másrészt nagyon jó kontakt kutatási és tesztelési hálózat is szükséges ahhoz, hogy észrevegyük mind az első, mint a második fertőződést, főként figyelembe véve, hogy a vírus nem feltétlenül okoz erős tüneteket mindenkiben. Végül fontos azt megértenünk, hogy az, hogy újra pozitív lesz a tesztje valakinek, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy újra beteg. Lehetséges, hogy egy kevés vírus ismét kimutatható, de még rendelkezik a megfelelő immunitással, hogy gyorsan és hatékonyan leküzdje másodjára a vírust.

Az újrafertőződés főként a kialakult immunválasz és immunmemória tartósságától függ. Erre következtethetünk a rokon koronavírusok tulajdonságaiból, illetve már van néhány kísérletes eredmény a SARS-Cov2-re is. Ezek alapján először körülbelül 6 hónap-2 évre becsülték az védelem tartósságát a fertőzésen átesettekben.

Kínai kutatók makákókat fertőztek a vírussal, amelyek aztán betegek is lettek. Később ki tudták mutatni, hogy az immunrendszerük a vírus ellen antitesteket termelt. Ha megpróbálták újrafertőzni őket, nem sikerült, ami arra utal, hogy hatékony immunválasz alakul ki a fertőzésre, így nagy valószínűséggel rövidtávon nem lehet a vírust újra elkapni.

Egyelőre nem tudjuk biztosan, hogy ennél a vírusnál milyen hosszan tart a védettség a fertőződés után. Egy júliusi tanulmány szerint az enyhe tüneteket produkáló fertőzöttek vérében gyorsan csökkent az első három hónapban az antitest mennyisége (nagyjából minden 36. napon megfeleződik). Ebből kiindulva úgy becsülték, hogy a fertőzöttek nagyjából 1 évig lehetnek védettek az első tünetek megjelenése után.

Egy 2021 januári tanulmány az immunmemória különböző komponenseinek mennyiségét vizsgálta 8 hónapon keresztül 188 betegen SARS-CoV-2 fertőzést után. Ezek a komponensek a koronavírus elleni antitestek (IgG, igA) és a különféle memória immunsejtek (B- és T-sejtek) a vérben. Az antitesteket vizsgálva úgy tűnik, nem folyamatosan egyenletesen csökken a mennyiségük (mint azt a fentebbi rövidtávú vizsgálatok alapján feltételezték), hanem a korai csökkenés után beáll egy szintre, azaz a védelem tovább marad fenn, mint azt korábban gondoltuk. Úgy tűnik, a B-sejtes memória is igen erőteljes minden esetben, és a vizsgált 8 hónapos időszakban folyamatosan nőtt a specifikus memória B-sejtek mennyisége majdnem minden esetben. Összességében úgy tűnik, az esetek 95%-ában a hosszútávú immunmemória 3 komponense megtalálható 8 hónap után is, vagyis kialakul tartós immunmemória. Ugyanakkor az immunválasz erőssége és minősége (a különféle komponensek jelenléte) a különböző embereknél nagyon változó volt, és a páciensek egy kis részében gyenge hosszútávú memória alakult ki, tehát ők potenciálisan hajlamosak lehetnek az újrafertőződésre.

Fontos még megemlíteni, hogy ebben a vizsgálatban tünetmentes fertőzöttek nem vettek részt, így erről még nincs információnk.

Címkék: immunrendszer, antitest, memória, fertőzés, fertőzött, betegség, védettség, kutatás

Utolsó módosítás: