Ha nem érzek szagokat, az lehet a koronavírus miatt?

Megosztás:

Kezdőlap / A betegségről

Koronavírusos betegekben gyakori a szaglóérzék csökkenése vagy elvesztése, ezért ez a tünet - az ízérzékelés csökkenésével együtt - felkerült a tünetek listájára.

Az embereket megbetegítő más koronavírusok egy része náthaszerű tüneteket okoz, és aki volt már náthás tudja, hogy ilyenkor az ember rosszul érzi a szagokat és ízeket. Vagyis ez nem annyira meglepő. Viszont a SARS-Cov2 esetén úgy tűnik, nem csak egy kis eldugult orról van szó, ugyanis a szaglás elvesztése igen hirtelen jelentkezik (és ugyanolyan hirtelen vissza is állhat a normális szaglás egy-két héten belül). Emellett a betegek nem minden esetben tapasztalnak a szaglásvesztés mellé eldugult orrot.

Szerencsére kiderült, hogy a vírus nem az idegeket támadja (valószínűleg a környező hámsejteket fertőzi), így nem kell tartanunk attól, hogy örökre elveszítjük a szaglásunkat. Néhány fertőzöttet megvizsgálva, az MRI vizsgálat átmeneti ödémát mutatott az orrüregben, ami szintén lehet a kiváltó ok, mert a duzzanat és a gyulladás miatt nehezen jutnak szagmolekulák a szaglóhámhoz.

Az, hogy romlott a szaglásod, nem jelenti biztosan azt, hogy az új koronavírust kaptad el. Az is lehet, hogy egyszerűen náthás vagy. És az, hogy tökéletesen érzel minden szagot és ízt, nem jelenti azt, hogy nem vagy fertőzött, hiszen a tünetek nem mindenkinél alakulnak ki. Ezért nem lehet az otthon található dolgok szagolgatásán alapuló egyszerű és olcsó tesztet kitalálni a koronavírusra.

Címkék: tünet, tünetek, otthon, fertőzés, fertőzött, orvos, teszt, tesztelés, elkaptam, szaglás

Utolsó módosítás: