Kisbabát várok. Mi lesz, ha elkapom a koronavírust?

Megosztás:

Kezdőlap / Koronavírus és gyerekek

Várandósság esetén mindig érdemes fokozottan betartani a fertőzés megelőzésére irányuló óvintézkedéseket, és nem csupán a koronavírus járvány miatt. Ha aggódsz amiatt, hogy te és a baba elkaphatjátok, fontold meg a Pfizer vagy a Moderna védőoltás beadását.

A kisbabák és várandósok körében koronavírus fertőzésről kevés tapasztalatunk van. Nehéz megítélni, hogy a várandósok körében gyakoribb-e a súlyos lefolyású betegség, mert ha a súlyos fertőzések arányát a koronavírusos kismamáknál az összes koronás megbetegedéshez viszonyítjuk, az utóbbi csoportban más korú vagy férfi betegek is megjelennek, amit nyilván nem érdemes összehasonlítani. Az eddigi eredmények azt sugallják, hogy a koronavírusos megbetegedés a várandósoknál ritkán válik súlyossá.

A korábbi SARS és MERS járványokhoz képest a terheseket kevésbé értinti súlyosan a vírus - az első néhány esetben amit leírtak, a vírus nem okozott vetélést. Ezt a későbbi, jelentősen több kismama adatait tartalmazó elemzések is igazolták: a fertőzésnek nincs negatív hatása a terhesség kimenetelére.

Megjegyzendő, hogy súlyos koronavírusos megbetegedés természetesen veszélyes a várandósokra is, de nem a magzatkárosító hatása miatt, hanem mert önmagában véve életveszélyes állapotot jelent. Súlyosabb betegség esetén egy amerikai tanulmány szerint gyakori komplikáció a koraszülés, de a vizsgált 64 esetben szerencsére sem az anyák sem a babák közül nem halt meg senki.

Mivel a védőoltások közül az mRNS alapúak a várandósság alatt is beadhatóak, érdemes ilyenkor beoltatni magunkat: ezzel magunkat és a babát is védjük egy esetleges súlyos lefolyású megbetegedéstől.

A legtöbb tanulmány egyetért abban, hogy a vírus a méhlepényen nem jut át. A szülés után a méhlepényből, köldökzsinórból vett mintákban a PCR teszt nem mutatott ki vírust, tehát a magzat nem tudja elkapni azt a méhen belül.

Címkék: csecsemő, gyerek, terhesség, kismama, várandósság, fertőzés, család

Utolsó módosítás: