Kisbabát várok. Mi lesz, ha elkapom a koronavírust?

Megosztás:

Kezdőlap / Koronavírus és gyerekek

Várandósság esetén mindig érdemes fokozottan betartani a fertőzés megelőzésére irányuló óvintézkedéseket, és nem csupán a koronavírus járvány miatt.

A kisbabák és várandósok körében koronavírus fertőzésről kevés tapasztalatunk van. Nehéz megítélni, hogy a várandósok körében gyakoribb-e a súlyos lefolyású betegség, mert ha a súlyos fertőzések arányát a koronavírusos kismamáknál az összes koronás megbetegedéshez viszonyítjuk, az utóbbi csoportban más korú vagy férfi betegek is megjelennek, amit nyilván nem érdemes összehasonlítani. Az eddigi eredmények azt sugallják, hogy a koronavírusos megbetegedés a várandósoknál ritkán válik súlyossá.

A korábbi SARS és MERS járványokhoz képest a terheseket kevésbé értinti súlyosan a vírus - abban a néhány esetben amit leírtak, a vírus nem okozott vetélést, az anyák és a babák is mind életben maradtak. Ezek mind olyan esetek voltak, ahol a kismamánál a fertőzés viszonylag enyhe lefolyású volt.

Súlyosabb betegség esetén egy amerikai tanulmány szerint gyakori komplikáció a koraszülés, de a vizsgált 64 esetben szerencsére sem az anyák sem a babák közül nem halt meg senki.

A legtöbb tanulmány egyetért abban, hogy a vírus a méhlepényen nem jut át. A szülés után a méhlepényből, köldökzsinórból vett mintákban a PCR teszt nem mutatott ki vírust, tehát a magzat nem tudja elkapni azt a méhen belül.

Címkék: csecsemő, gyerek, terhesség, kismama, fertőzés, praktikus tanács, család

Utolsó módosítás: 2020-04-05 14:39