Mennyire veszélyesek a vírussal szennyezett tárgyak?

Megosztás:

Kezdőlap / Kockázat

Ismert hogy a koronavírus hosszú ideig fertőzőképes maradhat a különböző tárgyak felületén. Ezek az eredmények laboratóriumi körülmények között születtek, nem tudjuk, hogy valójában mekkora annak a kockázata, hogy valaki egy vírussal összekent tárgyat megérintve betegedjen meg.

A koronavírust a legtöbben valószínűleg a fertőzöttek által a levegőbe porlasztott vírusok belélegzésével kapják el. Sokkal ritkábbnak tűnik az az eset, hogy valakit egy szennyezett tárgy fertőzzön meg, de ilyen is előfordul: Új-Zélandon például nagyon alapos a kontaktkutatás, így derült fény olyan esetekre, akik szennyezett lift gomb illetve kukafedél érintése után kapták el a vírust.

Megjegyzendő, hogy a szennyezett tárgyak szerepét a vírus terjedésében nehéz jól felmérni. Ennek egyik oka az, hogy amikor valakiről kiderül hogy koronavírusos, általában fel tudja idézni hogy kikkel találkozott az elmúlt néhány napban, de aligha emlékszik mindenre amit megérintett. A másik ok, hogy a legtöbb országban nincs kapacitás olyan szintű kontaktkövetés szervezésére, ami minden lehetséges szenyeződött tárgy sorsának is utána tud járni, ezért ezeket nem is vizsgálják. Így aztán - ha vannak is ilyen esetek - valószínűleg nem fogunk tudni róluk.

Címkék: fertőzés, fertőzőképesség, szennyezés, vírus

Utolsó módosítás: