Hogy működik a szerológiai teszt?

Megosztás:

Kezdőlap / Tesztelés

Fertőzéskor a testünkben többféle antitest termelődik a koronavírus ellen: általában először az IgM, majd kicsit később az IgG típus jelenik meg a vérben egy immunválasz során. Emellett keletkezik IgA is - ez egy kicsit különleges mert csak egy része kerül a vérbe, a többi a nyálkahártyát védi, ott helyben. A laborban végzett szerológiai teszt általában egy ELISA nevű módszert takar.

A vérből nyert szérumot egy lemezen kis lyukakba öntik, aminek az alján a koronavírusból nyert antigén darabkák vannak. Az antitestek ezeket felmiserik és hozzákötnek, a maradékot pedig lemossuk. Ami kötődött, azt láthatóvá tehetjük olyan boltban kapható antitestekkel, amik éppen az emberi IgM, IgG vagy IgA molekulát ismerik fel. Ezekhez kémiailag hozzá van kapcsolva egy olyan enzim (vagy fluoreszcens molekula, vagy arany kolloid), ami valamilyen jól látható, színes reakcióval jelzi nekünk, hogy a tesztelt mintában koronavírus elleni antitest van.

Az akár otthon is elvégezhető gyorstesztekben hasonló dolog történik, csak gyorsabban, kicsiben, és “szárazon”, mert nem kell mosogatni. Ennek azonban ára van, ami az eredmények kisebb megbízhatósága. A gyorstesztek IgM-et és IgG-t mutatnak ki, és olyan formátumúak, mint egy hagyományos terhességi teszt.

A vért vagy szérumot a csík egyik szélén levő ablakba kell cseppenteni, innen az abszorbens papír viszi tovább. Rögtön a cseppentés helye mellett egy jelölt antigént (a koronavírus kis darabját) tartalmazó rész jön a papíron. Ha vannak a mintában koronavírus elleni antitestek, akkor kikötődnek ezekhez, és együtt áramlanak tovább. Az IgG és IgM csíkja akkor színeződik el, ha az oda áramló mintában együtt van jelen az antigén vírusrészlet és az adott típusú ellenanyag.

Ez a módszer nagyon gyors, de az ELISA teszthez képest kevésbé precíz. Csak azt mondja meg, hogy van vagy nincs az adott antitestből, azt nem, hogy mennyi.

Címkék: teszt, tesztelés, szerológia, antitest, IgM, IgG, IgA

Utolsó módosítás: