Kávézóban/étteremben dolgozom, mire figyeljek?

Megosztás:

Kezdőlap / Kockázat

A legfontosabbak:

Az alapelv, hogy ne kapjuk el, és ne adjuk tovább, se munkatársnak, se vendégnek. (Ugyebár nem örülünk annak sem, ha a kedves fizetővendég nem jön mert karanténol, sem annak, ha nincsen, aki kiszolgálja). Ehhez az kell, hogy senki ne prüszköljön arcon senkit (azaz rendes maszkhordás), a megfogdosott felületekről minél hamarabb eltűnjön az esetleg odakerült koronavírus (azaz rendszeres fertőtlenítés és kézmosás), és az esetleges levegőbe prüszkölt vírusok kikerüljenek a zárt térből (azaz, szellőztessünk minnél gyakrabban).

Az alább leírtak közül a legfontosabb, hogy mindig legyen a munkatársakon maszk, és hogy szellőztessünk legalább óránként. Ha csak erre figyelünk, már nagyon sokat tettünk.

Készítettünk egy letölthető és kinyomtatható plakátot, amit a vendéglátóhely ajtajára ragaszthatsz, hogy a betérő vendég tudja, hogyan viselkedjen nálatok úgy, hogy titeket és magát is óvja. Itt töltheted le.

A Magyar Turisztikai Ügynökség több mindenre kiterjedő ajánlóját itt olvashatod. A NÉBIH vendéglátóhelyeknek írt ajánlását itt olvashatod. Az NNK ajánlását a étel házhoz szállításról itt találod. Az NNK ajánlását vendéglátó helyeknek itt olvashatod.

Belső személyzet és tér

Akinek nem muszáj, az ne találkozzon a vendéggel. Ezzel is csökkentjük annak az esélyét, hogy a munkatársak egy koronás vendég miatt esetleg kiesnek a munkából. Mindenki hordjon maszkot (az orrán is). Ezzel védi magát, a munkatársait, és a vendégeket. Munkába jövetelkor mosson mindenki kezet, és utána is valahányszor az orrához/arcához nyúl, megfog egy gyakran megfogott felületet, vagy kimegy az épületből/szobából. A legjobb bevezetni egy kézmosó szünetet, mondjuk óránként elküldeni az egész staffot egy alapos szappanos kézmosásra.

Azért, hogy kényelmesebbé tegyük a maszkos napokat, biztosíthatunk óránként maszkmentes pihenőidőt. Ehhez egy nagyobb nyílt térre van szükség, ahol a munkatársak egymástól két méterre állhatnak meg a szabad levegőn. Használhatjuk erre a dohányzót, vagy hagyhatjuk, hogy a munkatársak öt percet sétáljanak az utcán. Természetesen, amikor visszajönnek, akkor maszk vissza, és alapos kézmosás szappannal.

Azokat az eszközöket, amiket több mint egy ember fogdos (kés, fogantyúk, kilincsek, edények, kávéfőző, gombok, kiskocsik, stb.) fertőtlenítsük vagy mossuk le szappanos vízzel óránként. Ha lehet, próbáljuk kerülni a közös használatú tárgyakat.

Szellőztessünk óránként.

Tegyünk ki emlékeztető feliratokat a maszkhordásról, kézmosásról és felületek fertőtlenítéséről, hogy az alkalmazottak ne tudják elfelejteni a teendőket.

Élelem

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, étellel nem. Bár az ételt nem tudja megfertőzni, utazni tud rajta. Az étel felületéről a vendég/munkatárs kezére, majd onnan arcpiszkálással a szembe/orrba került vírus már veszélyes lehet. Ezért étel közelébe csak maszkban, tiszta kézzel menjünk. Az ételeket, alapanyagokat, különösen a nyersen fogyasztandó gyümölcsöket és zöldségeket érdemes folyóvízzel lemosni, akár mosogatószert is használva (a mosogatószer ilyen kis mértékben nem halálos, de azért egy alapos öblítés ajánlott). A vírus nem bírja a nagyon magas hőmérsékletet, ezért a főzött/sütött étel teljesen biztonságos, ameddig senki nem prüszkölt rá.

Teraszon

A nyitott tér, terasz, kerthelyiség biztonságosabb, mint a zárt terek, ezért érdemes a kicsit cidrisebb időben is nyitva tartani őket. Ha nagyon hideg van, tehetünk ki pokrócokat a vendégeknek, amiket két vendég között áttörlünk fertőtlenítős kendővel és gyakran mosunk.

Az asztalokat úgy helyezzük el, hogy az ülő vendégek között legalább két méter, de inkább nagyobb távolság legyen. A pincér is próbáljon távolságot tartani a vendégektől. Az asztalra tegyünk ki vizet nem igénylő alkoholos kézfertőtlenítőt a vendégek számára, és bátorítsuk őket a használatára.

Kérjük meg a vendégeket, hogy rendeléskor legyen rajtuk helyesen viselt maszk. Ezzel a rendelést felvevő munkatársat védjük.

Ha nem pincér veszi fel a rendelést, hanem pultnál rendelnek a vendégek, a pultot tegyük olyan helyre, ahol nem kell zárt térbe bemennie a vendégnek. Ezzel is védjük a rendelést felvevő munkatársat és a zárt térben dolgozókat. Az ideiglenes pult lehet az ablakba, ajtóba, vagy a teraszra kihelyezett asztal.

A több vendég által használt tárgyat fertőtlenítsük legalább óránként felületi fertőtlenítővel vagy töröljük át mosogatószeres ronggyal. Ilyen tárgyak az asztal, a székek karfája, amit megfogva a vendég kihúzza a széket, a menü, vagy a só és borsszóró.

Kérjük meg a vendégeket, hogy fizetéskor használjanak bankkártyát.

Vendégtérben

A munkatársakon legyen maszk mindig. Egyetlen betérő maszktalan koronás vendég a teljes staffot kiiktathatja akár hetekre is.

Zárt térben szellőztessünk minél többet, ha lehet, legyen egész nap nyitva az ablak/ajtó, hogy állandóan cserélődjön a levegő. Ha nagyon hideg van, tehetünk ki pokrócokat a vendégeknek, amiket két vendég között áttörlünk fertőtlenítős kendővel és gyakran mosunk.

Ha a munkatárs olyan tárgyat fog meg, ami utána vendéghez kerül, előtte fertőtlenítse a kezét. A vendégtől elvett tárgy után szintén fertőtlenítse a kezét. Próbáljuk kerülni az olyan helyzetet, amikor az egyik vendégtől elvett tárgy után fertőtlenítés nélkül nyúlunk egy másik vendéghez kerülő tárgyhoz. Praktikusan a teli tányér megfogása előtt kézmosás, és a használt tányér leszedése után kézmosás.

A munkatársak által gyakran megfogott felületeket (pult, gombok, fogantyúk, kassza, pénztárgép gombjai, sörcsap, vízcsap, kávégép, kiszedő evőeszközök, tárolók, szemetes, hűtő fogantyúja, szekrények fogantyúja, stb.) fertőtlenítsük minél többször. A legjobb, ha óránként beiktatunk egy fertőtlenítő körutat, amikor szappanos vizes ronggyal vagy alkoholos felület-fertőtlenítővel áttörlünk mindent.

Minden vendégek által megfogott felületet fertőtlenítsünk gyakran: kilincseket (főleg a bejárat kilincseit), a mosdó kilincseit, villanykapcsolókat, a WC lehúzóját, vízcsapokat, kézszárító gombját, pultot, székek tetejét, asztalokat, asztalra kihelyezett sótartót, gyertyát, étlapot, olyan dekorációs tárgyakat, amihez a vendég hozzáérhet. Érdemes beiktatni óránként egy fertőtlenítő körutat, amikor szappanos vizes ronggyal vagy alkoholos felület-fertőtlenítővel áttörlünk mindent. Ha egy vendég távozik, az asztalt és a szék támláját (ahol megfogják az emberek), illetve az étlapot töröljük át szappanos vizes ronggyal vagy alkoholos felület-fertőtlenítővel. Az asztalterítő, székpárna rendszeres fertőtlenítéséről se feledkezzünk meg.

Miután pénzhez nyúltunk, mossunk kezet. Bátorítsuk a vendégeket a bankkártyás fizetésre.

Kerüljük az önkiszolgálós helyzeteket, vagy helyezzünk mellé kézfertőtlenítőt. Ha például a kávézóban eddig volt kitéve egy halom pohár és néhány kancsó víz, hogy a vendég maga vegye el, most írjuk ki helyette, hogy díjtalanul tud a pultból csapvizet kérni, vagy tegyünk ki kézfertőtlenítőt a kancsókhoz és plakátozzuk ki, hogy használják is. Kerüljük a büfé rendszerű étkeztetést. Ha ez nem elkerülhető, akkor a vendégeken legyen maszk ameddig az ételt elveszik, és a megfogott eszközöket fertőtlenítsük minél gyakrabban, lehetőleg minden vendég között, vagy legalábbis negyed óránként. Helyezzünk ki kézfertőtlenítőt, hogy a vendég már fertőtlenített kézzel fogja meg a szedőkanalakat.

Kérjük meg a vendégeinket, hogy érkezéskor rögtön mossanak kezet szappanos vízzel, vagy használják a kihelyezett kézfertőtlenítőt. Ha van lehetőségünk, tegyünk ki kézfertőtlenítőt minden asztalra (aminek a nyomógombját fertőtlenítsük két vendég között). A vendégek hordjanak maszkot, amikor rendelnek vagy mosdóba mennek. Nyilván nehéz maszkkal enni vagy kávézni, de a munkatársainkat úgy védhetjük a leginkább, ha a vendég a lehető legmesszebb van tőle, és akkor is maszkban. Amikor nem muszáj, a munkatárs ne legyen a vendégtérben, ha mégis, akkor rajta is legyen maszk. Az asztalokat tegyük egymástól legalább kettő méterre, de inkább távolabb, hogy a közlekedő vendégek se kerüljenek egymáshoz vagy a közlekedő munkatársainkhoz közel.

Tudjuk, hogy a vendéglátóhelyeket nagyon macerás Covid-biztossá tenni, és sok plusz erőforrást igényel. Ha viszont a fent leírtaknak legalább egy részét betartjuk, máris nagyban csökkentettük annak az esélyét, hogy a vendéglátóhelyünk fizetővendég vagy munkatárs nélkül marad, esetleg gócponttá válik. Ha nagyon nincsen plusz energiánk az óránkénti fertőtlenítésre, akkor fertőtlenítsünk ritkábban, de figyeljünk arra, hogy a szellőztetés ne maradjon el, és maszk minden munkatárson legyen. A maszkhordással tehetjük a legtöbbet értük és magunkért.

Címkék: járvány, fertőzés, kockázat, kávézó, mindennapi élet

Utolsó módosítás: