Hányan haltak meg itthon koronavírus fertőzésben, és az sok vagy kevés?

Megosztás:

Kezdőlap / Járvány

E sorok írásakor (2022. február 19.) 43 066 ember halálért felelős a koronavírus hazánkban. Ez a szám a koronavirus.gov.hu oldalról származik, akik a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatait közlik. Sajnos egyik platformon sem található ismertető arról, hogyan gyűjtik az adatokat, azaz, milyen szempontrendszer alapján van eldöntve, hogy valaki koronavírus miatt halt meg, vagy sem. Így nem tudjuk megbecsülni, mennyire pontos ez a szám, de vehetjük egy minimumértéknek, azaz gondolhatunk rá úgy, hogy ennyien legalább meghaltak a koronavírus miatt hazánkban.

De sok vagy kevés ez a szám? Ahhoz, hogy könnyebben tudjunk gondolkodni erről a számról, keressünk más számokat, amihez viszonyítani tudjuk.

Sokan az influenzához szokták hasonlítani a koronavírust. Az influenza hazánkban évente kevesebb, mint 1000 ember haláláért felelős. A koronavírus több, mint hússzor annyi embert ölt meg egy év alatt, mint amennyit az influenza szokott.

Hazánkban a két vezető halálok a rák és a szív- és érrendeszeri betegség. Mind a kettő évente 30.000-30.000 ember halálát okozza. A koronavírus a jelenleg a harmadik leggyakoribb halálok hazánkban, de nagyon valószínű, hogy az év végére vezető halálozási okká válik.

Hazánkban az elmúlt tíz év átlagát nézve egy évben körülbelül 130.300 ember hal meg. A koronavírus kicsit több, mint egy év alatt vitt el harmincezer embert, ami körülbell az egy évben elhalálozók húsz százaléka.

A hazai halálozást hasonlíthatjuk más országok értékeihez is. Lakosságszámra vetített halálozásokat tekintve (azaz, azt megnézve, hogy a lakosság hány százaléka halt meg koronavírusban) e sorok írásakor (2022. február 19.) Magyarország a negyedik legrosszabb helyen áll az egész világot tekintve. Jelenleg egymillió magyar lakosra 4306 koronavírusban elhunyt ember jut, amire úgy is gondolhatunk, hogy a lakosság 4 ezreléke hunyt el koronavírus fertőzéstől. Ezer magyarból négy a koronavírus miatt halt meg.

Címkék: halálozás, influenza, statisztika, halál

Utolsó módosítás: