Tényleg vérrögöt okoz az AstraZeneca és a Janssen oltás, inkább ne oltassam be magam?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

A vírus vektor alapú oltások esetében a beadás után nagyon ritkán alacsony vérlemezke számmal kísért vérrögképződéses esetek fordulhatnak elő. Ezt a jelenséget egyelőre csak az AstraZeneca illetve Janssen vakcinák esetében írták le (de lehetséges, hogy ez csak azért van így, mert ezeknél részletesebben vizsgálják a ritka mellékhatásokat is, mint más oltásoknál).

Ennek a ritka kórképnek a VITT (vakcina-indukált immun trombotikus trombocitopénia) nevet adták. A VITT egy autoimmun folyamat, vagyis a saját immunrendszerünk nem megfelelő működése idézi elő a problémát, de hogy ez pontosan hogyan kapcsolódik ezekhez a védőoltásokhoz, azt egyelőre nem értjük.

Annyit tudunk, hogy a folyamat során a betegekben antitestek (ellenanyagok) képződnek egy vérlemezkékben termelődő kicsi fehérje, a PF4 ellen.
Az autoimmun folyamat kétféle okból is súlyos problémát okoz: az egyik, hogy a vérlemezkék fogynak. Mivel a vérlemezkék feladata az, hogy ha bárhol a testünkben kisebb-nagyobb sérülések keletkeznek, akkor a vérzés útját elzárják, a hiányuk súlyos gondot jelent. Ha valakinek nagyon kevés a vérlemezkéje, akkor minden fajta vérzés kockázata megnő, beleértve ebbe például az agyvérzést is.
A másik probléma, hogy az autoimmun folyamatnak áldozatul esett vérlemezkék összecsapódnak, és ez az összegabalyodott vérlemezkékből álló tömeg eltömheti az ereket. Az eredmény a trombózis: az “eldugult” érszakaszba nem jut vér, és ha a vérellátás nem áll helyre hamar, akkor a keringéstől elvágott szövetek elpusztulnak.

Mielőtt azonban végleg letennénk az AstraZeneca és Janssen oltásokról, ne feledjük, hogy a VITT súlyos ugyan, de nagyon ritka.

Mik a tünetek?

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerint ha valaki az alábbi tüneteket érzi magán az oltás beadása után (vagy oltástól függetlenül, hiszen vérrög bármikor kialakulhat), akkor sürgősen keressen fel egy orvost:

Hogy lehet kezelni?

A VITT nagyon súlyos, életveszélyes állapot, a beteget kórházba kell vinni, és ott is kell maradnia addig, amíg újra lesz a vérében elég vérlemezke. Ehhez mindenképpen le kell állítani a vérlemezkéket pusztító autoimmun folyamatot, amire több módszer is van: például lehet nagy dózisú ellenanyagkészítményt adni, ami “hígítja” a vérben a káros PF4 elleni antitesteket, és gyorsítja a kiürülésükett a szervezetből.

A betegek kaphatnak infúzióban vérlemezkéket a betegség miatt elveszettek pótlására, és nem heparin tartalmú trombózis gátló kezelést, a vérrögképződés megelőzésére.

De miért kockáztatnék egy ilyen súlyos mellékhatást?

Azért, mert nagyon ritka. Egy millió oltásra durván 15 eset jut. Soknak tűnik? Tényleg jobb lenne, ha nulla lenne, de egész más lesz a kép, ha megnézzük, mi van, ha betegek leszünk. A Covid-19 betegeknél a trombózis kockázata sajnos kimutathatóan magasabb. A becslések eltérnek arról, hogy pontosan mennyire, de a növekedés egyértelmű. Egy 220.000 beteg adatain végzett elemzés szerint 1000 olyan emberre, akinek pozitív a koronavírus tesztje, a teszt utáni 30 napban 4,7 trombózis jut. Ez jóval magasabb kockázat.

Érdemes az AstraZeneca és Janssen oltás vérrög okozó kockázatát összehasonlítani más gyógyszerekével is. Vannak olyan gyógyszerek, amik bizonyítottan növelik a vérrögök kockázatát, kvázi “vérrögöt okozhatnak”, és mégis sok ember beszedi őket. Ilyen például több hormonális fogamzásgátló tabletta is, ami négyszeresére emeli a vérrögök kockázatát, mégis több millió nő szedi őket. Akik nem szednek ilyen tablettát, és teherbe esnek, szintén nagyobb eséllyel kapnak trombózist, mert a vérrögképződés kockázatát a várandósság is növeli: a CDC becslése szerint durván ötszörösére. Ez mégsem szokta elvenni az emberek kedvét sem a fogamzásgátló szedésétől, sem a gyermekvállalástól.

Összefoglalva az AstraZeneca, a Janssen és a vérlemezke hiánnyal együtt jelentkező ritka vérrögképződéses esetét: a VITT-nek nevezett autoimmun folyamat gyakoribb az ilyen vakcinákkal beoltottak között az oltás utáni hetekben, de nem tudjuk, hogy a vakcinák hogyan okozhatják ezt (erre csak elméletek vannak). A VITT nagyon súlyos, de ha időben felismerik, lehet kezelni. Más gyógyszerekhez hasonlóan lehet mérlegelni, hogy ez, vagy a koronavírus fertőzés jelent-e nagyobb kockázatot.

Ha ez nem győzött meg, vagy úgy gondolod, hogy az esetedben a vérrögképződés kockázata magasabb az átlagosnál, választhatsz inkább mRNS vagy inaktivált vírus alapú oltóanyagot.

Címkék: oxfordi oltás, oltás, AstraZeneca, Vaxzevria, Janssen, vérrög, trombózis, CVST, SVT, trombocitopénia, trombocita, VITT, mellékhatás

Utolsó módosítás: