Mi az a molnupiravir?

Megosztás:

Kezdőlap / Kísérleti kezelés

A molnupiravir egy szájon át szedhető, antivirális hatóanyagot tartalmazó gyógyszer, ami a gyártó közlésén alapuló tudásunk szerint jelentősen csökkenti a súlyos lefolyású koronavírus fertőzés és a halálozás kockázatát.

Hogyan működik?

Amikor a vírus megfertőz minket, arra veszi rá a sejtjeinket, hogy nagyon sok másolatban sokszorosítsák a vírus alkatrészeit, köztük a vírus örökítőanyagát, az RNS-t. A molnupiravir úgy működik, hogy a gyógyszer aktív formája (NHC) beépül a sokszorosítás során keletkező RNS másolatba, és ennek hatására a folyamatba hiba csúszik. Ez a hiba ráadásul olyan típusú, ami nem akasztja meg a másolat elkészülését. Mivel a molnupiravir beépülése többször is megtörténhet, a folyamat során annyi ilyen hiba halmozódhat fel, hogy az elkészült RNS eléggé vacak másolat lesz. Ilyen RNS-ből pedig defektes vírusok szerelődnek össze, amik további szaporodásra alkalmatlanok, és ártalmatlanok.

De nem lesz ebből baj? A vírusnak bizony lesz baja belőle, de ennek mi csak örülünk. Számunkra fontosabb kérdés, hogy minket nem érinthetnek-e esetleg a molnupiravir miatt kialakuló másolási hibák, mert az elvi lehetősége ennek bizony a mi esetünkben is fennáll.
Ha ez tényleg megtörténik, akkor károsíthatja a szervezetünkben azokat a sejteket, amik éppen osztódnak, ezért a gyógyszerhatóságoknak nagyon alaposan körbe kell járniuk ezt a kérdést, mielőtt engedélyt adnának a szer bevetésére.
Állatkísérletekben (lényegesen magasabb dózisban, mint amit az emberek kapnak) a molnupiravir fejlődési rendellenességeket okozott a magzatokban. Ha engedélyezik nálunk, a molnupiravirt az emberekben is lehetséges magzatkárosító hatása miatt csak olyanok szedhetik majd, akik nem várandósak, és hatékony fogamzásgátlást alkalmaznak.
További kérdés, hogy a szer által okozott másolási hibák nem adnak-e extra muníciót a mutáns vírusvariánsok terjedésének, mert amikor a gyógyszer kifejti a htását, akkor valamilyen mennyiségben mutáns, de fertőzőképességüket megőrző vírusok is keletkeznek a beteg szervezetében. Hogy a gyakorlatban ez mekkora kockázatot hordoz, azt nem tudjuk. Fontos tudni, hogy a molnupiravir által indukált mutációk a vírus terjedése, sikeressége szempontjából egyátalán nem biztos, hogy előnyösek. De a kockázat létező.

Mennyire hatásos?

Egyelőre csak a gyártó közleményére támaszkodhatunk ezzel kapcsolatban (egy kisebb vizsgálatban 50%-kal, egy későbbi, több betegen végzett vizsgálatban pedig csak 30%-kal csökkentette a súlyos lefolyású betegség kockázatát). Remélhetőleg hamarosan megjelenik a tanulmány, ami részletesebb adatokat tartalmaz majd ezzel kapcsolatban.

Az EMA, az EU gyógyszerhatósága egyelőre még nem engedélyezte a molnupiravirt a koronavírusos betegek kezelésére, de a tagállamoknak joguk van saját hatáskörben vészhelyzeti engedélyt adni rá még az EMA döntése előtt. Fontos azonban tudni, hogy várandós és szoptató nők számára a molnupiravir nem ajánlott.

Címkék: molnupiravir, MK-4482, Lagevrio, gyógyszer, antivirális szer, kísérleti kezelés

Utolsó módosítás: