Mi az a Paxlovid?

Megosztás:

Kezdőlap / Kísérleti kezelés

A Paxlovid egy szájon át szedhető, kétféle antivirális hatóanyagot tartalmazó gyógyszer, az egyik a PF-07321332, a másik pedig a ritonavir.

Hogy működik?

A Paxlovid fő hatóanyaga a PF-07321332, ami egy úgynevezett proteáz gátló gyógyszer. A proteázok olyan enzimek, amik fehérjéket hasítanak kisebb darabokra. A koronavírus szaporodása során a vírus fehérjéi egybefüggő, nagy darabban képződnek, amiket a vírus 3CL proteáz enzime hasít kisebb, működőképes darabokra. A PF-07321332 gátolja ezt a hasítást, így nem keletkeznek működőképes vírusfehérjék.

A ritonavir fő szerepe az, hogy fokozza a másik hatóanyag, a PF-07321332 hatását, olyan módon, hogy lassítja annak kiürülését a szervezetből.

Mennyire hatásos?

Egyelőre csak a gyártó közleményére támaszkodhatunk ezzel kapcsolatban, ami szerint a szer 89%-kal csökkentette annak a kockázatát, hogy a koronavírus fertőzött betegek kórházba kerülnek. Remélhetőleg hamarosan megjelenik az ezzel kapcsolatos tanulmány, ami részletesebb adatokat tartalmaz.

Mikortól kaphatják a betegek?

Az EU gyógyszerhatósága, az EMA már vizsgálja a Paxlovid alkalmazhatóságát magas kockáazatú koronavírusos betegek kezelésében. A tagállamoknak legetőségük van a gyógyszer vészhelyzeti engedéllyel történő alkalmazására már az EMA döntése előtt is.

Címkék: paxlovid, PF-07321332, ritonavir, gyógyszer, antivirális szer, proteáz gátló, kezelés

Utolsó módosítás: