Mi az a Paxlovid?

Megosztás:

Kezdőlap / Kísérleti kezelés

A Paxlovid egy szájon át szedhető, kétféle antivirális hatóanyagot tartalmazó gyógyszer kombináció, az egyik a PF-07321332 (150mg dózisban), a másik pedig a ritonavir (100 mg dózisban). A gyógyszer megkapta az Európai Gyógyszerhatóság feltételes forgalmazási engedélyét.

Hogy működik?

A Paxlovid fő hatóanyaga a PF-07321332 (vagy nirmatrelvir), ami egy úgynevezett proteáz gátló gyógyszer. A proteázok olyan enzimek, amik fehérjéket hasítanak kisebb darabokra. A koronavírus szaporodása során a vírus fehérjéi egybefüggő, nagy darabban képződnek, amiket a vírus 3CLpro proteáz enzime hasít kisebb, működőképes darabokra. A PF-07321332 gátolja ezt a hasítást, így nem keletkeznek működőképes vírusfehérjék.

A ritonavir fő szerepe az, hogy fokozza a másik hatóanyag, a PF-07321332 hatását, olyan módon, hogy lassítja annak kiürülését a szervezetből.

Mennyire hatásos?

A 65 évnél idősebb koronavírusos betegek esetében egyértelműen hatásos: több, mint 70%-kal csökkentette a súlyos vagy halálos kimenetelű megbetegedéseket a kezelt csoportban. A fiatalabb betegek körében viszont nem biztos, hogy érdemes bevetni: a súlyos betegség kockázata náluk egyébként sem magas, és nem egyértelmű, hogy a Paxlovid szedésének lenne-e bármi előnye az ő számukra.

Az omikron variáns ellen is működik?

Igen, a tapasztalatok alapján a Paxlovid azoknál a betegeknél is működik, akik az omikron (BA.2) variánst kapták el.

Mikortól kaphatják a betegek?

A Paxlovid már Magyarországon is adható koronavírusos betegek kezelésére. Az EU gyógyszerhatósága, az EMA 2022 január 27-én engedélyezte a Paxlovidot a magas kockázatú, oxigénkezelést még nem igénylő felnőtt koronavírusos betegek számára.

Címkék: paxlovid, PF-07321332, nirmatrelvir, ritonavir, gyógyszer, antivirális szer, proteáz gátló, kezelés

Utolsó módosítás: