Mi lesz, ha éppen koronavírusos vagyok, amikor beoltanak?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Akkor sajnos elkéstél az oltással. Vannak olyan kórokozók, amiknél az “elkapás” pillanata után is érdemes oltást adni, mert a betegség viszonylag lassan alakul ki, és az oltás még ki tudja fejteni a védő hatását ezalatt: ilyen például a veszettség elleni inaktivált vírust tartalmazó oltás. Koronavírus fertőzés esetén a betegség olyan gyorsan kialakul, hogy az oltásnak már nincs ideje hatni.

De veszélyes lehet?

Nagy valószínűséggel nem, mert az oltásban nincsen aktív koronavírus, ezért ha éppen fertőzött is vagy, a vakcina beadása nem gyarapítja a szervezetedben garázdálkodó vírusok számát. Ennek megfelelően nem is tudunk olyan adatról, ami arra engedne következtetni, hogy a fertőzött embernek beadott oltás bármit rontott volna a betegség kimenetelén.

Ha valaki súlyosan megbetegszik a koronavírustól közvetlenül az oltása után, nehéz megállapítani, hogy vajon a vakcina nélkül is ez történt volna, vagy nem. Mivel jellemzően legalább néhány nap a lappangási idő, ha a valaki közvetlenül az oltása után betegszik meg, akkor nagyon valószínű, hogy a vírus már “benne volt” az oltás pillanatában. Ilyenkor az oltással már elkéstünk, vagyis a súlyos vagy akár halálos betegség kockázata akkora lesz, mint az oltás megkapása előtt: kicsi, de messze nem nulla.

Olyan szempontból nagyon fontos a fertőzöttség kérdése, hogy ha valaki betegen megy oltásra, és ott esetleg mások társaságában hosszas várakozásra kényszerül, akkor nagy a kockázata, hogy másokat is megfertőz. Ezért ha bármilyen koronavírus fertőzéshez köthető tünetet tapasztalunk magunkon a vakcina beadása előtt, inkább napoljuk el az oltást a tünetek megjelenésétől számítva legalább 10 nappal későbbre!

Címkék: oltás, vakcina, fertőzöttek oltása, kockázat, mellékhatás

Utolsó módosítás: