Hol tudom bejelenteni a koronavírus oltás mellékhatását?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Történt valami furcsa az oltás után, és azt gondolod, hogy esetleg köze lehet a vakcinához? A lehetséges mellékhatást jelentheti orvos, gyógyszerész, bármilyen egészségügyi szakember, vagy akár te magad is bejelentheted, és ezzel segíted az oltások biztonságosságát ellenőrző szakértők munkáját.

Ha jelented a tapasztalataidat, és mások is így tesznek, az adatok alapján a nagyon ritka mellékhatásokat is sikerül felderíteni, ami mindannyiunk közös érdeke. A mellékhatásokat ismerve könnyebb lesz dönteni arról, kinek melyik oltóanyagot érdemes választani, az orvosoknak is több tapasztalata lesz az adott mellékhatás felismerésében és kezelésében. A kutatók nekiláthatnak megfejteni, hogy mi lehet az oka, és hogyan lehetne elejét venni. Mindenki nyer, és nem is nehéz megcsinálni: ezen az oldalon el tudod intézni az egészet.

De mi van, ha mégsem az oltás volt az oka? Sokszor nehéz azt eldönteni, hogy ha valami furát tapasztalsz, az az oltás miatt van-e, vagy valami más van a háttérben. A lehetséges mellékhatások bejelentésének nem feltétele, hogy ezt kinyomozd. Nem kell bebizonyítanod, hogy ami történt, az biztosan az oltás miatt volt: ezt szakértőkre hagyhatod.

Mit érdemes bejelenteni? Bármi olyasmit, ami az oltás után történt, és szerinted zavaró, jelentős gondot okozó probléma. Olyanokat nem érdemes bejelenteni, amik már ismert mellékhatások (szerepelnek a tájékoztatóban levő listán), mert ezekről már tudunk. Például ha belázasodtál aznap este, amikor oltottak, azt nem érdemes.
Ki fog tudni arról, amit bejelentek? A bejelentéskor a mellékhatást tapasztaló beteg nevét nem kell megadni, így a hatóságnál sem fogja senki tudni, hogy konkrétan neked mondjuk gombás lett a lábad az oltás után. Csak a bejelentő nevére van szükség, hogy ha esetleg kérdések merülnek fel az esettel kapcsolatban, akkor fel tudják venni vele a kapcsolatot. Ha megadod a nevedet, címedet és elérhetőségedet, azt kötelesek bizalmasan kezelni: nem adhatják oda az email címedet bárkinek, és nem küldhetnek rá macskás képeket.

Hogy működik? A rendszer először a bejelentő adatait kéri el, ami a kapcsolattartáshoz kellhet, aztán a betegről kérdez meg néhány dolgot (pl. a nemét, korát). Ezt követően választhatod ki, milyen oltással kapcsolatos mellékhatást jelentenél, ehhez válaszd a gyanúsított vakcina hozzáadása gombot. Itt megadhatod, hogy milyen oltást kaptál azelőtt, hogy a probléma jelentkezett volna.

Az oltásokat a rendszerben részben a terméknevük szerint lehet megtalálni, vagyis a Pfizer a Comirnaty, a Moderna a Spikevax, az AstraZeneca a Vaxzevria, a Sinopharm pedig Sinopharm néven szerepel. A Szputnyikot pedig Sputnik V és Gam-COVID-VAC néven is megtalálhatod. (Ezekről az oldalon alul van egy lista, ami segít.) Válaszd ki a megfelelőt, és ha tudod, add meg a gyártási számot is (ha nem tudod, akkor válaszd azt, hogy nem ismert. Aztán már jelentheted is a mellékhatást (ha vannak róla leletek, vagy fotók, azt is fel tudod tölteni).

Mi lesz a bejelentés után? Ha bejelented a tapasztalt mellékhatást, nem fog automatikusan az oltás tájékoztatójába kerülni, hogy vigyázat, gombás lábat okoz. Ehelyett az történik, hogy egy nagy, egész Európára kiterjedő rendszerben gyűlnek az ezzel kapcsolatos adatok (ez az EudraVigilance). Ha ezek azt mutatják, hogy az oltás után furán gyakori lett mondjuk a lábgomba, akkor vizsgálat indul majd annak a kiderítésére, hogy mi lehet a vakcina és a gomba közötti kapcsolat. Ha kiderül a kiváltó ok, vagy az összefüggés nagyon egyértelmű, akkor a lábgomba bekerül majd a lehetséges ritka vagy nagyon ritka mellékhatások közé a tájékoztatóba. Kutatások indulnak majd, hogy felmérjék, pontosan milyen gyakori, hogy alakul ki, és mivel lehet eredményesen kezelni.

Hol tudok mellékhatást bejelenteni?

Itt, az OGYÉI mellékhatás bejelentő oldalán.

Címkék: oltás, vakcina, mellékhatás, oltás mellékhatás, mellékhatás bejelentés, mellékhatás jelentés, Pfizer, Comirnaty, Moderna, Spikevax, AstraZeneca, Vaxzevria, Janssen, Szputnyik, Gam-COVID-VAC, Sinopharm

Utolsó módosítás: