Beoltatnám magam Novavax oltással! Mit lehet tudni róla?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

2021. december 20-án engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség a Novavax nevű biotechnológiai cég covid elleni oltását, a Nuvaxovid-ot (kevésbé megjegyezhető nevén a NVX-CoV2373-t).

A Novavax vakcina a fehérje alapú oltások egy speciális csoportjába tartozik. Az oltásban in vitro, laboratóriumi körülmények között összeállított, “vírusszerű részecskék” (VLP-k) vannak. Ez nem valódi vírusokat jelent, hanem azt, hogy a vírus fehérjéi kis, gömb alakú részecskékben vannak, amik lipideket (vagy akár más fehérjéket is) tartalmaznak. Hasonló elven működik a Hepatitis B, illetve a HPV elleni vakcina is.
A Novavax oltásban a koronavírusból csak a tüskefehérje található meg, a vírus örökítőanyaga illetve többi része nélkül. A tüskefehérje önmagában nem tud bennünk kárt okozni, és természetesen a VLP-k sem. A vírusszerű részecskék mérete, megjelenése hasonlít ahhoz, amilyen a kórokozó lenne egy esetleges fertőzéskor. Képzelhetjük úgy is, mintha egy oroszlán jelmezbe öltözött ember mutatná meg, milyen az oroszlán.
Az oltásban lévő tüskefehérjéket in vitro, laboratóriumi körülmények között, sejtek (Spodoptera frugiperda, vagy röviden Sf9 sejtvonal) segítségével termeltetik. A VLP részecskék adjuvánst is tartalmaznak, ami fokozza az immunválaszt a tüskefehérje ellen. A Novavax oltásban ez az adjuváns maga a részecske anyaga, ami hordozza a tüskefehérjét, és lipidek mellett egy növényi eredetű anyagból, a chilei szappanfa (Quillaja saponaria Molina) kivonatából készült.

Két oltást is kapok?

Igen, a Nuvaxovid két adagból áll. A kettő között három hétnek kell eltelnie. A második oltás fokozza a védettséget, és tartósabb hatást biztosít. Az egyetlen adag által nyújtott védettséget nem vizsgálták, de a becslések szerint más oltásokhoz hasonlóan kimutathatóan csökkenti a súlyos megbetegedés kockázatát.

Hol fognak megszúrni?

Ez az oltás várhatóan 2022 elején lesz érhető el itthon. Ahhoz, hogy beoltsanak, regisztrálnod kell a vakcinainfo.gov.hu-n. Ezután tudsz foglalni időpontot az EESZT oldalán, vagy ha éppen oltási akció van, akkor elég besétálnod bármelyik oltópontra (az, hogy hol milyen oltás elérhető éppen változó lehet). Ha kérdéseid vannak az időpontfoglalással kapcsolatosan, a COVID-oltás időpontfoglalás - GYIK segít eligazodni.

Ha nem így értetted a kérdést, akkor az oltást a felkarizomba adják.

Mit kell vinnem magammal az oltásra?

Személyazonosító okmányt, TAJ kártyát, és ezt a nyilatkozatot, kitöltve.

Az oltás a tünetmentes koronavírus fertőzéstől is megvéd?

Erről egyelőre még nincsen tudásunk, de mivel ezt is vizsgálják, hamarosan erről a témáról is fognak tanulmányok megjelenni.

Mikortól leszek védett az oltás után?

A védettséget a második oltás beadása után 7 nappal vizsgálták. Ekkor az oltás hatékonysága 89,7%-os, egy másik vizsgálat szerint szintén 90,4%-os volt. Azaz, a vakcina hatékonysága 90% körül van. (Ez a becslés az alfa variánsra vonatkozik, mert a klinikai tesztek helyszínein abban az időszakban az volt a legelterjedtebb).

Meddig maradok védett az oltás után?

Pontosan nem tudjuk, de nem örökké. Ezt is vizsgálják, így hamarosan fog róla tanulmány megjelenni.

Gyerekek kaphatják ezt az oltást?

Jelenleg csak a Pfizer oltását kaphatják gyerekek, ez az oltás csak 18 év felett ajánlott. A biztonságosságával és hatékonyságával kapcsolatos adatok a gyerekek esetében egyelőre hiányoznak.

Idősek kaphatnak oltást?

Igen, kifejezetten ajánlott is megkapniuk, hiszen ők vannak a leginkább veszélyben. Az oltás után kialakuló védettségük ugyanolyan jó, mint a fiatalabb korosztálynak. Ennek a vakcinának nincsen felső korhatára.

Megkaphatom az oltást, ha már voltam koronavírusos?

Igen, be szabad adni. Amint teljesen meggyógyultál a fertőzésből, kérheted az oltást.

Fognak tesztelni koronavírusra, mielőtt megkapom az oltást?

Nem, az oltóponton csak oltást kapsz majd, ami után 15-30 percig megfigyelnek majd a biztonság kedvéért, aztán hazamehetsz.

Megkaphatom az oltást, ha allergiás vagyok?

Az attól függ, mire vagy allergiás. Az oltásban, és csomagolásában nincsen

Így ha ezekre vagy allergiás, az nem lesz gond. Az orvosnak azért szólj ezekről is, mielőtt beolt.

Az sem baj, ha poratkára, pollenre, állatszőrre, halra vagy rovarcsípésre van allergiád.

A Nuvaxovid oltás Poliszorbát 80-at tartalmaz. Az összetevők teljes listáját itt találod (6.1 pont).

Ha korábban bármire súlyos allergiás (anafilaxiás) reakciód volt, a szakértők óvatosságra intenek az oltással kapcsolatban. A jelenlegi magyar ajánlás szerint ha korábban anafilaxiás reakció lépett fel nálad bármilyen okból, akkor nem tilos az oltás beadása, de arról, hogy érdemes-e megkapnod, a várható előnyök és kockázatok mérlegelése után kell dönteni. Mindenképpen szólj előre annak, aki oltani fog, mert előfordulhat, hogy egy másik oltópontra irányít majd, ahol jobban fel vannak készülve arra az esetre, ha súlyos allergiás reakciód alakulna ki.

Az anafilaxiás reakcióval nem járó allergia, olyan anyagokra, amit az oltás nem tartalmaz, nem kizáró ok. Tehát ha például tojásra, vagy penicillinre vagy allergiás, de sosem volt anafilaxiás reakciód, kaphatsz oltást. Természetesen ilyenkor is tájékoztasd erről az orvost.

Ha én leszek az a ritka eset, akinek súlyos allergiás reakciója lesz, akkor is be kell adni a második oltást?

Nem. De a későbbiekben kaphatsz más típusút.

Ha mellékhatást tapasztalok, hol tudom jelezni?

Itt.

Megkaphatom az oltást, ha beteg vagyok?

Ha lázad van, vagy esetleg koronavírusos lehetsz, nem ajánlott a beadása. Ha megfertőznéd az egész oltópontot, az nem lenne túl jó.

Megkaphatom az oltást ha terhes vagyok, vagy szoptatok?

Az oltást jelenleg a gyártó nem ajánlja kifejezetten terhesség vagy szoptatás esetén, de nem is tilos a beadása. A biztonságosságával és hatékonyságával kapcsolatos adatok a várandósok esetében egyelőre hiányosak. Terhesség vagy szoptatás alatt nálunk az mRNS alapú védőoltásokat ajánlják, amikről ismertek ezek az adatok.

Megkaphatom az oltást, ha immunhiányos betegségem van?

Igen, de előfordulhat, hogy csak csökkent mértékű védettséged alakul majd ki. Az oltás nem tartalmaz legyengített kórokozót, ezért nem veszélyes a beadása immunhiányos betegségben szenvedőknek.

Megkaphatom az oltást, ha autoimmun betegségem van?

A legtöbb esetben igen, de mindenképpen tájékoztasd erről az orvost, aki beolt majd. Mivel az oltás nem tartalmaz legyengített kórokozót, akkor sem jelent rád veszélyt, ha esetleg a betegségedre olyan kezelést kapsz, ami elnyomja az immunrendszer működését.

Megkaphatom az oltást, ha daganatos betegségem van, vagy volt?

Igen, akkor is, ha éppen kezelés alatt állsz. Ezektől nem lesz veszélyesebb számodra az oltás, egy esetleges koronavírus fertőzés viszont nagyon súlyosan is érinthetne.

A mutáns koronavírus törzsektől is megvéd az oltás?

A Novavax oltás hatékonyságát felmérő klinikai vizsgálatok alatt az alfa (brit) mutáns volt a legelterjedtebb, vagyis az ezekben kimutatott eredmények főként erre vonatkoznak. Más variánsok (pl. az omikron) elleni hatékonyságáról jelenleg még nincsenek adataink.

Ha a későbbiekben olyan mutációk terjednek el, ami ellen már nem véd megfelelően az oltás, akkor a gyártó ezeknek megfelelően átalakítja majd az oltásban levő tüskefehérjéket, hogy újra hatékony legyen. Ebben az esetben ha teljes védettséget akarunk, akkor újra be kell majd adatni a vakcinát, hasonlóan az éves influenza oltásokhoz.

A kérdés-válaszok az EMA Nuvaxovid leírása tájékoztatója alapján készültek.

Címkék: RNS oltás, oltás, vakcina, spike fehérje, tüskefehérje, Novavax, Nuvaxovid, NVX-CoV2373, allergia, PEG, anafilaxiás reakció, terhesség, szoptatás, anyatej, autoimmun betegség, mellékhatás bejelentés, mutáció, mutáns

Utolsó módosítás: