De én azt hallottam, hogy van egy gyorsabb teszt is, ami csak fél óra/15 perc/5 perc!

Megosztás:

Kezdőlap / Tesztelés

Igen, léteznek gyorsabb tesztek, és van, ami 2 csepp vérből 20 perc alatt megvan, de ezek nagyrészt IgM/IgG meghatározáson alapulnak, vagyis az immunrendszer vírusra adott reakcióját tudják kimutatni.

Ezek az úgynevezett szerológiai gyorstesztek sok esetben csak azt tudják megmondani, hogy az illető szervezete találkozott-e már a vírussal, azt nem, hogy éppen most fertőz-e. Erre sajnos csak a vírus direkt kimutatása képes. Ráadásul a fertőzés után közvetlenül van néhány nap, amikor a beteg már sok vírust termel, de az immunrendszer még nem állította elő az antitesteket amiket a szerológiai teszt érzékel. Ebben a rövid időszakban a beteg negatívnak tűnik - de nem az!

A közvetlenül a vírust kimutató gyorsabb tesztek kifejlesztésén több cég is dolgozik. Ezek a vírus RNS-ét, vagy fehérjéit mutatják ki. Az ilyen tesztekről még nem tudjuk, mennyire megbízhatóak vagy hogy mikor lesznek szélesebb körben elérhetőek. Az érzékenységük valószínűleg nem lesz olyan jó, mint a PCR teszté, de a kisebb érzékenység nem jelenti azt, hogy ne lennének hasznosak a járvány kontrollálásában. A gyorsaság nagy előny: ha nem kell napokat várni arra, hogy kiderüljön hogy valaki koronavírusos, az sok fertőzést megelőzhet.

Címkék: tesztelés, PCR, gyorsteszt, szerológia, antitest

Utolsó módosítás: 2020-04-02 17:31