De én azt hallottam, hogy van egy gyorsabb teszt is, ami csak fél óra/15 perc/5 perc!

Megosztás:

Kezdőlap / Tesztelés

Igen, léteznek gyorsabb tesztek, és van, ami akár otthon, saját magunk által vett mintából elvégezhető, de ezek vagy kisebb érzékenységű antigén gyorstesztek, vagy pedig úgynevezett szerológiai gyorstesztek, amik IgM/IgG meghatározáson alapulnak, vagyis az immunrendszer vírusra adott reakcióját tudják kimutatni.

A szerológiai tesztek csak azt tudják megmondani, hogy az illető szervezete találkozott-e már a vírussal, azt nem, hogy éppen most fertőz-e. Erre csak a vírus direkt kimutatása képes. A fertőzés után közvetlenül van néhány nap, amikor a beteg már sok vírust termel, de az immunrendszer még nem állította elő az antitesteket amiket a szerológiai teszt érzékel. Ebben az időszakban a beteg negatívnak tűnik - de nem az!

A közvetlenül a vírust kimutató antigén gyorstesztek a vírus fehérjéinek jelenlétét mutatják ki - igaz sokkal kisebb az érzékenységük, mint a PCR teszteknek, cserébe viszont sokkal gyorsabbak és olcsóbbak. Ezekhez általában az orrból vesznek mintát. A kisebb érzékenység nem jelenti azt, hogy ne lennének hasznosak a járvány kontrollálásában. A gyorsaság nagy előny: ha nem kell napokat várni arra, hogy kiderüljön hogy valaki koronavírusos, az sok fertőzést megelőzhet.

Mivel az antigén gyorstesztek kevésbé érzékenyek, a fertőzést csak akkor tudják kimutatni, ha a beteg szervezetében viszonylag sok vírus termelődik: egy-két nappal később mutatnak pozitív eredményt, mint a PCR teszt. A negatív eredmény tehát nem zárja ki azt, hogy valaki koronavírusos: lehet, hogy csak nem került éppen annyi vírus a mintájába, ami elérte volna a teszt ingerküszöbét. A fertőzés egészen biztos kizárásához PCR tesztre van szükség.

Fontos, hogy ha gyorstesztet csináltatsz, kérdezd meg, hogy a szolgáltató szerológiai vagy antigén tesztet kínál-e, mert másképpen működnek, és más korlátaik vannak.

Most már a gyógyszertárban is lehet antigén (=beteg vagyok most?) és antitest(=beteg voltam korábban?) teszteket kapni, amik negyed óra alatt nyál, orrból vett minta, vagy pár csepp vér segítségével működnek. A patikai gyorstesztekről itt írunk bővebben.

Címkék: tesztelés, PCR, gyorsteszt, szerológia, antitest, IgM, IgG, antigén teszt, AG teszt

Utolsó módosítás: