Milyen koronavírus teszteket lehet kapni a patikában? Melyiket mikor vegyem meg?

Megosztás:

Kezdőlap / Tesztelés

A gyógyszertárban kétféle tesztet lehet kapni: antigén gyorstesztet és antitest gyorstesztet. Ezeknek a működéséről, illetve megbízhatóságáról itt írtunk bővebben. Fontos tudni, hogy gyorstesztek megbízhatósága kisebb, mint az ugyanilyen célra, a nagyobb mennyiségű mintából, szakember által végzett laborvizsgálatoké. A gyorstesztek viszont olcsóbbak: az áruk jelenleg 5000-8000 forint körül mozog.

Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen tesztre van szükséged (elvégre az antigén és az antitest nagyon hasonlóan hangzik, könnyű összekeverni), kérdezd meg a gyógyszerészt a patikában.

Beteg vagyok most?

Az antigén tesztek azt válaszolják meg, hogy abban a pillanatban, amikor a tesztet végezzük, van-e bennünk vírus. Ha ez a teszt pozitív, akkor fertőzöttek vagyunk és másokat is megfertőzhetünk. Ha a teszt negatív, akkor lehet, hogy tényleg nem vagyunk fertőzöttek, de az is lehet, hogy nem volt annyi vírus a mintában, amit a teszt már lát, vagy rosszul vettük le a mintát.

Hogyan kell használni az antigén teszteket?

Nálunk leggyakrabban kétféle antigén teszttel találkozhatunk a patikában: a szájból és a orrból vett mintás teszttel.

A szájból vett antigén tesztnél a mintavevővel az ínyünk és nyelvünk felszínéről gyűjtjük be az esetleg ott levő vírusokat, de olyan teszt is van, ahol a minta köhögés után kiköpött nyálat jelent (például ez). Fontos, hogy az adott teszt használati utasítását pontosan kövessük, ha nem akarunk téves eredményt kapni. A teszt előtt negyed órával általában nem szabad enni, inni vagy dohányozni.

Az orrból vett mintás antigén tesztnél, mint mint amilyen például ez is, a páciens egy rövid pálcikával vesz mintát a saját orrából. Ilyenkor az orrlyuk belső felszínét kell a pálcával többször végigsimítani, hogy az esetleges vírusokat begyűjtsük. A teszt előtt szabad, és kell is orrot fújni. A mintát bele kell keverni egy löttybe, majd az egészet egy terhességi teszthez hasonló műanyag kis kazetta megfelelő részére kell cseppenteni. A mintavételnél figyelni kell arra, hogy a pálcikával elég mélyre kotorjunk az orrunkban.

Mindkét fajta antigén teszt akkor pozitív (tehát akkor vagy fertőzött), ha a leírásban szereplő idő után két csík jelenik meg a műanyag kazettán. Ha a teszt negatív, akkor lehet, hogy nem vagy fertőzött, de sajnos az is lehet, hogy csak nem sikerült jól levenni a mintát, vagy csak kevés vírust sikerült összekotorni, amennyit a teszt nem képes még kimutatni. Ha mindenképpen el akarjuk kerülni az ilyen hibákat, akkor jobb, ha szakemberrel végeztetünk tesztet.

Az Európai Unióban engedélyezett gyorstesztek érzékenységéről, és arról, hogy milyen koronavírus variánsok kimutatására vizsgálták be őket, itt találsz összefoglalót.

Beteg voltam korábban?

Az antitest tesztek a fertőzés kimutatására vagy kizárására nem alkalmasak. Azt mutatják meg, hogy van-e a szervezetünkben a vírus ellen termelt ellenanyag (ilyenünk lehet átvészelt fertőzés vagy oltás miatt is). Ha ez a teszt pozitív, akkor van valamilyen szintű védettségünk. Fontos, hogy a pozitív teszt nem jelent biztos védelmet a vírus ellen, hiszen nem mondja meg, hogy mennyi antitestünk van, illetve attól, hogy van antitestünk, sajnos továbbra is megfertőződhetünk, csak ilyenkor várhatóan nem leszünk annyira betegek.

Hogyan kell használni az antitest tesztet?

Antitest tesztet is kapni patikában, például ezt és ezt. Ezeknél a teszteknél megszúrjuk az ujjbegyünket, hogy egy kis vérmintát vegyünk. Fontos, hogy olvassuk el, és tartsuk be a tájékoztatóban található utasításokat, különben téves eredményt kaphatunk.

A teszt lehet negatív akkor, ha még nem találkoztunk a vírussal és nem vagyunk beoltva, vagy ha a testünk már nem termel ellenanyagokat a vírus ellen (tehát régen betegedtünk meg, vagy régen voltunk beoltva). A koronavírusra termelt ellenanyagok a vírus sokféle célpontjára reagálhatnak: ha olyan olyan oltást kaptunk, ami csak a tüskefehérje ellen indít ellenanyag termelést, de olyan antitest tesztet veszünk, ami más vírusfehérje elleni antitesteket keres, akkor bizony szintén negatív eredményt kapunk, hiszen az immunválaszunk nem ezt célozza. Ha nem vagy benne biztos, hogy milyen tesztre van szükséged, jobb, ha szakértőhöz fordulsz, így biztosan helyes eredményt kapsz.

A patikában kapható tesztek nem olyan pontosak, mint a laborban végzettek, mint például a PCR, vagy a vénás vérből végzett szerológiai teszt, de ha sok vírus, vagy sok antitest van a mintánkban, az ilyen módon is kimutatható - feltéve, hogy pontosan követjük a teszt utasításait.

Címkék: teszt, tesztelés, szerológiai teszt, gyorsteszt, szerológia, hiba, antigénteszt, antitest, antigén, gyógyszertár

Utolsó módosítás: