Azt hiszem, koronavírusom van. Hova menjek?

Megosztás:

Kezdőlap / A betegségről

Sehová. A betegség a legtöbb szerencsés fertőzött számára nem súlyos lefolyású. Ne menj emberek közé, ne terjeszd. Ne menj orvoshoz sem, mert a vírusra úgysem tud neked gyógyszert felírni, hiszen ilyen egyelőre nincs: csak kísérleti kezelések vannak.

Magyarországon favipiravir tartalmú gyógyszert írhat fel neked az orvos koronavírus fertőzés kezelésére, de egyelőre nem igazolt, hogy ez biztosan segítene rajtad. Ha viszont beülsz valahol a betegváróba, csak a fertőzést terjeszted, és azt kockáztatod, hogy felülfertőződsz mással is. A háziorvosodat telefonon értesítsd arról, hogy azt gondolod, hogy koronavírusod lehet, és ő majd eldönti, mik a további teendők.

Ha telefonon értesíted a háziorvosodat, ő elintézi, hogy teszteljenek téged antigén (Ag) vagy PCR teszttel. Ha nincs háziorvosod, a megyei szintű ügyeleti telefonszámot hívd.

Megkérhetsz egy ismerőst, hogy hozzon neked gyorstesztet a patikából, és adja neked oda anélkül, hogy egy légtérbe kerülnétek (például hagyja az ajtód előtt). Fontos, hogy antigén tesztet hozzon, az tudja kimutatni, hogy éppen fertőzöl-e.

Pihenj, időnként mérj lázat, igyál sok folyadékot, egyél rendesen. Moss kezet gyakran, orrfújás után is, és a taknyos zsepit mindig dobd a szemétbe (ha van teteje, csukd is rá). Ha van maszkod, vedd fel, és hívd fel a körülötted lévők figyelmét arra, hogy kerüljenek el. Ne fogdoss össze mindent a lakásban, mivel a fertőzött tárgyak veszélyeztetik a szeretteidet.

Ha lázad vagy fájdalmad van, de nem érzed magadat ezenkívül nagyon rosszul, akkor vehetsz be Paracetamolt vagy Algopyrint. Ha nem szedtél még ilyet, a dobozban lévő tájékoztatóban benne vannak a fontosabb tudnivalók, ezt mindenképpen olvasd el. Paracetamol esetén a megengedett dózist sose lépd túl.

Ha aggaszt a mellékhatások lehetősége, vagy nem tudsz gyógyszertárba menni, lázcsillapításra mindig ott a hűtőfürdő: a készítéséről bővebben olvashatsz a lázcsillapításról szóló részben itt.

Ha alapból szedsz valamilyen gyógyszert, mindenképpen szedd ezeket továbbra is. Ha tudod, hogy ezeket csak recepttel tudod kiváltani, hívd fel telefonon az orvosod, hogy írjon neked e-receptet. Az e-receptet bárki ki tudja neked váltani, ha megadod a nevedet és a TAJ számodat. Ha fertőzött vagy, semmiképpen se menj el a gyógyszertárba, kérj meg valakit, hogy váltsa ki a gyógyszereidet! Figyelj arra, hogy ne fogyjanak el a szokásos gyógyszereid.

Az inhalálás, az orr sóoldatos öblítése nem jó ötlet, mert a koronavírust nem pusztítja el.

Ha úgy érzed, az állapotod rosszabbodik, nehezen kapsz levegőt, akkor ideje orvoshoz fordulnod. Annak a valószínűsége, hogy ez bekövetkezik kicsi, tehát maradj (nyugodtan) otthon!

Címkék: tünetek, betegség, fertőzés, praktikus tanács, beteg, láz, köhögés, fájdalom, gyógyszer, fertőzött, háziorvos, paracetamol, Algopyrin, láz

Utolsó módosítás: