A háziorvosom napokkal ezelőtt kérte a tesztet, engem miért nem sürgős letesztelni?

Megosztás:

Kezdőlap / Tesztelés

Az antigén (Ag) gyorstesztek széles körben elérhetőek, és nagyon gyorsan eredményt adnak, de az érzékenységük sajnos kisebb, mint a PCR teszté. Ezért ha az antigén gyorsteszt kétes eredményt ad, vagy negatívnak tűnik, de te továbbra is betegnek érzed magad, előfordulhat, hogy PCR tesztre lesz szükséged.

A PCR tesztelésre általában többet kell várni, egyrészt mert maga a teszt időbe telik, másrészt mert a kapacitás véges: jól felszerelt labor és képzett személyzet kell hozzá. Ha nem jönnek hozzád mintát venni már napok óta, az nem azért van mert lusta odagurulni a mentő, hanem mert a labor épp más mintáját PCR-ezi. Előbb tesztelik azokat, akik tüdőgyulladása van, mint azokat, akik enyhe tünetekkel otthon lábadoznak. Ezért ha te úgy érzed, hogy képes vagy együtt élni a bizonytalansággal, hogy tényleg elkaptad-e a koronavírust a prüszkölő szomszédodtól vagy csak azért köhögsz, mert túl sokat szellőztettél a hidegben, akkor inkább ne ragaszkodj a teszthez.

Ha mégis nagyon sürgősen szeretnél tesztet, akár olyan áron is hogy a költségeit neked kell kifizetned, az sokféle magán szolgáltatónál is megrendelheted. Ha az interneten keresgélsz, figyelmesen olvasd el, pontosan milyen tesztet kínál a szolgáltató, és az mire és mire nem alkalmas. Ha az adott teszt megfelel a koronavírus gyanú miatt elrendelt hatósági karantén kiváltására, azt általában külön feltüntetik.

Címkék: teszt, PCR, tesztelés, orvos, terjedés, járvány, elkaptam

Utolsó módosítás: