Ha elkapom a koronavírust, mennyi ideig vagyok fertőző?

Megosztás:

Kezdőlap / A vírusról

A jelenlegi protokoll szerint ha a tünetek már elmúltak, és a betegség kezdete óta legalább 5 nap eltelt akkor a beteg rendszerint már nem fertőz, ezért biztonságosan visszatérhet a közösségbe. Ehhez nem szükséges negatív teszteredmény.

Ha valamiért PCR tesztet csináltatsz, és az még mindig pozitív, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy még mindig fertőző vagy. A kutatások alapján PCR teszttel átlagosan 17-24 napig kimutatható a vírus örökítőanyaga az orrból és torokból vett mintákban, de a pontos időtartam a különböző betegek esetében nagyon változó volt: volt akinek csak 8, míg másnak 37 napig volt vírus RNS a mintáiban. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a vírustermelés a betegség kezdetén a legintenzívebb, és utána folyamatosan csökken.

A vírus RNS jelenléte a mintában azonban nem mindig jelenti azt, hogy a beteg szervezete még fertőzőképes vírusrészecskéket termel: a PCR nagyon érzékeny módszer, ami akkor is érzékelhet koronavírus maradványokat a mintában, amikor fertőzőképes vírusok már nem termelődnek. Ezért a fertőzöttséget csak olyan esetekben kell külön teszteléssel kizárni, ha az illető munkája során kiemelt kockázatot jelent, ha mégis fertőző maradt.

A PCR tesztelés gyorsabb alternatívája az antigén gyorsteszt. Ezekhez orrból vagy szájból vesznek mintát, és az eredmény azonnal megvan, de a hátránya a kisebb érzékenység: a betegség kezdeti szakaszában előfordulhat, hogy a gyorsteszt még nem mutatja ki a beteg szervezetében a vírust, de a PCR már igen.

Címkék: teszt, fertőzés, fertőző, betegség, PCR, tesztelés, tünetek

Utolsó módosítás: