Ha elkapom a koronavírust, mennyi ideig vagyok fertőző?

Megosztás:

Kezdőlap / A vírusról

A jelenlegi protokoll szerint a a fertőzöttség megállapítása után minimum 10 nappal, és a tünetek elmúlása után legalább 3 nappal a beteg rendszerint már nem fertőz, ezért biztonságosan visszatérhet a közösségbe.

A kutatások alapján PCR teszttel átlagosan 17-24 napig kimutatható a vírus örökítőanyaga az orrból és torokból vett mintákban, de a pontos időtartam a különböző betegek esetében nagyon változó volt: volt akinek csak 8, míg másnak 37 napig volt vírus RNS a mintáiban. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a vírustermelés a betegség kezdetén a legintenzívebb, és utána folyamatosan csökken.

Ahhoz, hogy valakiről egészen biztosan kijelenthessük hogy már nem terjeszti a vírust, a legszigorúbb esetben két egymást követő negatív PCR tesztre van szükség. A PCR a vírus RNS-ét érzékeli: ha a vizsgálat nem talál vírus RNS-t, akkor a mintában biztosan nincsenek vírusok. A legnagyobb biztonság érdekében a két tesztre azért van szükség, mert a mintavétel nem mindig egyformán sikeres, valamint a vírus mennyisége is kicsit hullámzó lehet az ember torkában.

A PCR tesztelés gyorsabb alternatívája az antigén gyorsteszt. Ezekhez orrból vesznek mintát, és az eredmény azonnal megvan, de a hátránya a jóval kisebb érzékenység: előfordulhat, hogy a gyorsteszt már nem mutatja ki a beteg szervezetében a vírust, de a PCR még igen.

A vírus RNS jelenléte a mintában azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a beteg szervezete még fertőzőképes vírusrészecskéket termel: a PCR nagyon érzékeny módszer, ami akkor is érzékelhet koronavírus maradványokat a mintában, amikor fertőzőképes vírusok már nem termelődnek. Ezért a fertőzöttséget csak olyan esetekben kell külön teszteléssel kizárni, ha az illető mondjuk orvos, és a munkája során kiemelt kockázatot jelent, ha mégis fertőző maradt.

Címkék: teszt, fertőzés, fertőző, beteg, betegség, praktikus tanács, PCR, tesztelés, tünetek, elkaptam, háziorvos

Utolsó módosítás: