COVID protokoll

Megosztás:

Ha koronavírusosra jellemző tüneteket tapasztalsz, a háziorvosod tesztelhet téged koronavírusra. Ez akkor ajánlott, ha olyan alapbetegséged van, ami miatt a koronavírus fertőzés kiemelten kockázatos a számodra, vagy olyannal élsz együtt, akire ez igaz. Akkor is ajánlott a teszt elvégzése, ha egészségügyi vagy szociális intézményben dolgozol, vagy a környezetedben sok a hasonló tüneteket mutató beteg (ilyenkor járvány gyanúja merül fel).

A teszt jelenthet PCR-t vagy antigén gyorstesztet is. Az EU járványügyi hatósága rendszeresen frissített listát vezet a megfelelő minőségű antigén gyorstesztekről itt.

Ha koronavírusos beteg vagy, akkor felhívják a figyelmedet arra, hogy az otthonodat csak indokolt esetben hagyd el a tünetek elmúlásáig. Ha a tüneteid hamar elmúlnak, és már elhagyhatod az otthonod, akkor is javasolt még maszkot hordanod a betegség kezdetétől számított 5 napig. A gyógyulásod után nem szükséges újabb tesztet végezni, mert nem valószínű hogy továbbra is fertőző vagy.

Azokat, akik koronavírusos beteggel kerültek szoros kapcsolatba, de nem tapasztalnak tüneteket, nem szükséges elkülöníteni, de javasolják, hogy 5 napig zsúfolt helyeken viseljenek maszkot, és figyeljenek arra, hogy nem tapasztalnak-e ők is tüneteket.

Az itt található tájékoztatás a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) 2022.09.30-tól hatályos eljárásrendje alapján készült.

A korábbi, jelenleg már nem aktuális eljárásrendet itt találod.

Utolsó módosítás: