COVID protokollok

Megosztás:

tünetek kapcsolat fertőzöttel 10 nap kötelező teszt pozitív negatív kontaktkutatás 10 nap külföldről érkezők 10 nap

Ha koronavírusos tüneteid vannak

Ha a koronavírusra jellemző tüneteket mutatsz, az azt jelenti, hogy koronavírus gyanús esetnek minősülsz.

Ezek a tünetek sok más betegségre is jellemzőek lehetnek, ezért a gyanús esetek nem kerülnek hatósági karanténba, és nem kötelező őket tesztelni sem. Ez nem jelenti azt, hogy a háziorvosodnak a tesztet nem szabad kérni: az NNK hatályos ajánlása (2.3.1 pont) szerint a gyanús esetek tesztelése nem kötelező, de indokolt. Vagyis kaphatsz államilag finanszírozott tesztet, csak az elvégzése nem lesz prioritás.

Ez alól kivételt jelent, hogyha valamilyen okból kórházba kerülsz, vagy ha a munkád során betegeket látsz el - ilyen esetben kötelező tesztelni, ha tüneteid voltak, akár volt kontaktusod koronavírus fertőzöttel, akár nem (NNK eljárásrend 3.2 alpontja szerint).

Ha kiderül, hogy mégiscsak lehetett kapcsolatod valakivel aki koronavírusos, akkor a helyzeted megváltozik: az már valószínűsített koronavírusos esetet jelent.

Ha tüneteid vannak és találkoztál koronavírus fertőzöttel

Valószínűsített koronavírusos esetnek az minősül, aki kapcsolatban volt koronavírus fertőzöttel, és ezután kijöttek rajta a koronavírus jellemző tünetei.

Az ilyen eseteket kötelező tesztelni, amit a háziorvosod rendelhet meg neked. A tesztelés az otthonodban történik majd, amit - mivel koronavírusos lehetsz - nem szabad elhagynod. Az eredmény néhány nap alatt lesz meg: ha pozitív lesz, akkor megerősített koronavírusos esetnek kell tekinteni téged, és az ennek megfelelő szabályok vonatkoznak rád. Amíg várod a teszteredményt, valószínűsített esetként is fontos az elkülönítésed, hiszen könnyen lehet, hogy fertőző vagy. Ez azt jelenti, hogy hatósági karanténba kerülhetsz, ahol a rendőrség ellenőrizheti, hogy tényleg otthon maradsz-e. A karantén a tüneteid kezdete után minimum 10 napig tart, és akkor ér véget, ha meggyógyultál, és legalább 3 napja nincs lázad.

Ha a fertőzés miatt egyáltalán nem voltak tüneteid, akkor a karantén a pozitív teszted megkapása után 10 napig tart (az NNK eljárásrend 5.sz. mellékletének 2. pontja szerint).

Ha koronavírusossal találkoztál

Ha szoros kapcsolatba kerültél koronavírusos fertőzöttel, akkor kontakt személy vagy. Ez nem jelenti azt, hogy biztosan beteg leszel, de fontos, hogy egy időre elkülönítsenek téged, mert fertőző lehetsz. Emiatt hatósági karanténba kerülhetsz, ahol a rendőrség ellenőrizheti, hogy tényleg otthon maradsz-e. A karantén időtartama 10 nap (az NNK eljárásrend 3.3 alpontja szerint). Az első napnak az számít, amikor kapcsolatba kerültél a koronavírus fertőzöttel.

Ha ezalatt koronavírusra jellemző tüneteket tapasztalsz, akkor valószínűsített koronavírusos vagy, és kötelező téged tesztelni. Ezt a háziorvosod fogja kérni, házhoz jönnek majd hozzád mintát venni, és az eredménye néhány nap múlva lesz meg.

Ha nincsenek tüneteid, nem kötelező téged tesztelni. A korábbi (06.12) NNK eljárásrend 3.2 alpontja alapján a fertőzöttek szoros kontaktjainak lehetséges volt tesztet kérni ilyenkor is, amennyiben engedte a kapacitás. Az új NNK eljárásrend ezt a kitételt már nem tartalmazza, de ettől függetlenül továbbra is van rá lehetőség. A tesztet a háziorvosod kérheti, és itt tudod megnézni, hol van a legközelebbi olyan hely, ahol mintát vesznek tőled.

Ha tesztelni fognak koronavírusra

A teszt a PCR tesztet fogja jelenteni, amiről itt tudhatsz meg többet.

Ha negatív a teszteredmény

Az azt jelenti, hogy valószínűleg nem vagy koronavírusos. De jó ha tudod, hogy minden igyekezet ellenére egy teszt sem tévedhetetlen.

Ezért ha valaki koronavírusos, bizonyos speciális esetekben két független teszt kell ahhoz, hogy biztosan meggyőződjenek róla hogy nem fertőz, mielőtt biztonsággal visszamehet olyan közösségbe, ahol másokat fokozott fertőzésveszélynek tenne ki.
Ilyennek számít, ha beteg voltál, de már gyógyulsz, és a kórház másik osztályára helyeznének át, vagy a kórházból szociális ellátó intézménybe kerülnél (NNK eljárásrend 5. sz. melléklet, 1.2 alpont), vagy ha a munkád során betegeket látsz el (NNK eljárásrend 5. sz. melléklet, 4.pont). Ilyen esetekben kétszer kell tesztelni, a két mintavétel között 48 óra különbséggel, és az első alkalom leghamarabb a tünetek megjelenése utáni 5. napon lehet.

Akit kórházban ápolnak, de nem koronavírus miatt, és onnan kerül vissza szociális intézménybe, annak a biztonság kedvéért 1 negatív teszteredményre van szüksége ehhez (NNK eljárásrend 5. sz. melléklet, 3. pont).

Ha negatív teszteredményt kapsz, de a tüneteid továbbra sem enyhülnek, netán rosszabbodnak, előfordulhat, hogy a tesztedet meg kell ismételni, mert a mintavétel, vagy vizsgálat során valamilyen hiba történt.

Ha pozitív a teszteredmény

Ha a PCR teszted pozitív, akkor megerősített koronavírusos eset vagy. Ez azt jelenti, hogy ha a tüneteid nem túl súlyosak, akkor otthon lábadozhatsz, de mivel fertőző vagy, hatósági karanténba kerülhetsz, ahol a rendőrség ellenőrizheti, hogy tényleg otthon maradsz-e.

A karantén időtartama ilyenkor a gyógyulásig tart: a tüneteid jelentkezése után minimum 10 napig otthon kell lenned, és csak akkor hagyhatod el a házi karantént, ha már 3 napja láztalan vagy (NNK eljárásrend 5. sz. melléklet 2. pont szerint).

A karantén feloldásához külön tesztre nincs szükség, kivéve bizonyos speciális esteket.


Ha külföldről érkeztél

A jelenleg hatályos kormányrendelet értelmében 10 nap hatósági karantén vár rád, akkor is, ha nem mutatsz semmilyen tünetet, és nem találkoztál fertőzöttel (3. §).

Ez alól 2 negatív PCR eredménnyel mentesülhetsz: a kettő között maximum 5 nap, és minimum 48 óra kell hogy elteljen.

A kivételekről itt és itt találsz további információt. Például:

Utolsó módosítás: 2020-09-24 21:13