COVID protokollok

Megosztás:

tünetek kapcsolat fertőzöttel 10 nap kötelező teszt pozitív negatív kontaktkutatás 10 nap külföldről érkezők 10 nap

Ha koronavírusos tüneteid vannak

Ha a koronavírusra jellemző tüneteket mutatsz, az azt jelenti, hogy koronavírus gyanús esetnek minősülsz.

Ezek a tünetek sok más betegségre is jellemzőek lehetnek, ezért a gyanús esetek nem kerülnek hatósági karanténba, és nem kötelező őket tesztelni sem. Ez nem jelenti azt, hogy a háziorvosodnak a tesztet nem szabad kérni: az NNK hatályos ajánlása (2.3.1 pont) szerint a gyanús esetek tesztelése nem kötelező, de indokolt. Vagyis kaphatsz államilag finanszírozott tesztet, csak az elvégzése nem lesz prioritás.

Ez alól kivételt jelent, hogyha valamilyen okból kórházba kerülsz, vagy ha a munkád során betegeket látsz el - ilyen esetben kötelező tesztelni, ha tüneteid voltak, akár volt kontaktusod koronavírus fertőzöttel, akár nem (NNK eljárásrend 2.3.1 alpontja szerint).

Ha kiderül, hogy mégiscsak lehetett kapcsolatod valakivel aki koronavírusos, akkor a helyzeted megváltozik: az már valószínűsített koronavírusos esetet jelent.

Ha tüneteid vannak és találkoztál koronavírus fertőzöttel

Valószínűsített koronavírusos esetnek az minősül, aki kapcsolatban volt koronavírus fertőzöttel, és ezután kijöttek rajta a koronavírus jellemző tünetei.

Az ilyen eseteket kötelező tesztelni, amit a háziorvosod rendelhet meg neked. A tesztelés az otthonodban történik majd, amit - mivel koronavírusos lehetsz - nem szabad elhagynod. Az eredmény néhány nap alatt lesz meg: ha pozitív lesz, akkor megerősített koronavírusos esetnek kell tekinteni téged, és az ennek megfelelő szabályok vonatkoznak rád. Amíg várod a teszteredményt, valószínűsített esetként is fontos az elkülönítésed, hiszen könnyen lehet, hogy fertőző vagy. Ha megkapod a teszteredményt, és az pozitív, akkor hatósági karanténba kerülhetsz, ahol a rendőrség ellenőrizheti, hogy tényleg otthon maradsz-e. A karantén a tüneteid kezdete után minimum 10 napig tart, és akkor ér véget, ha meggyógyultál, és legalább 3 napja nincs lázad (5. számú melléklet, 2.pont). Ha ezek a feltételek teljesülnek, további tesztelésre (alapesetben) nincsen szükség, az elkülönítésednek vége van.

Ha a fertőzés miatt egyáltalán nem voltak tüneteid, akkor a karantén a pozitív teszted megkapása után 10 napig tart (az NNK eljárásrend 5.sz. mellékletének 2. pontja szerint).

Ha koronavírusossal találkoztál

Ha szoros kapcsolatba kerültél koronavírusos fertőzöttel, akkor kontakt személy vagy. Ez nem jelenti azt, hogy biztosan beteg leszel, de fontos, hogy egy időre elkülönítsenek téged, mert fertőző lehetsz. Emiatt úgynevezett járványügyi megfigyelés alá kerülsz, ami 10 napig tart (az NNK eljárásrend 3.3 alpontja szerint). Ez azt jelenti, hogy otthon, vagy más, a hatóság felé bejelentett helyen kell tartózkodnod, és onnan 10 napig nem mehetsz ki. Az első napnak az számít, amikor kapcsolatba kerültél a koronavírus fertőzöttel. Kivételt jelent, ha fél éven belül igazoltan koronavírusos voltál, vagy ha már be voltál oltva, amikor kapcsolatba kerültél a koronavírusos személlyel: ilyenkor mentesülsz a karantén alól, akkor is, ha szoros kontaktusban voltál a beteggel vagy fertőzöttel.

Ha a karanténban nem szeretnéd kivárni a 10 napot, akkor 2 negatív PCR teszttel “kiszabadulhatsz” a megfigyelés alól, de ezért fizetned kell. Itt nézheted meg, hogy hol van a legközelebbi hely, ahol teszteltetheted magadat. Az első teszt leghamarabb a koronavírus fertőzöttel való találkozás után 4 napon lehet. Ez után minimum 2, de maximum 5 nappal jöhet a második teszt. Ha tesztelésre mész, akkor természetesen ki szabad menned. Az erre vonatkozó jogszabályokat itt találod.

Fontos megjegyezni, hogy a PCR időigényes: a teszteredményed legjobb esetben is csak másnapra lesz meg. Ha kiszámolod, hogy a leggyorsabb esetben is az első negatív eredményt az 5., a másodikat pedig a 7. napon kaphatod meg, egyértelmű, hogy maximum 3 nap otthonlétet tudsz ezzel a módszerrel “megúszni”, vagyis ha van türelmed hozzá, érdemesebb teszt nélkül megvárni, hogy leteljen a 10 nap.

Ha ezalatt bármikor koronavírusra jellemző tüneteket tapasztalsz, onnantól valószínűsített koronavírusos vagy, és kötelező téged tesztelni. Ezért nem kell fizetned. A tesztet a háziorvosod fogja kérni, és az eredménye a rendszer aktuális leterheltségétől függően néhány nap múlva lesz meg.

Ha tesztelni fognak koronavírusra

Ez az antigén gyorstesztet, vagy a PCR tesztet fogja jelenteni. Mindkettőhöz az orrodból (vagy ritkábban a torkodból) vesznek majd mintát vírus kimutatás céljából. Az antigén tesztek érzékenysége kisebb, de cserébe nem kell az eredményre várni. Ha az antigén teszt nem mutat ki vírust, de mégis gyanús, hogy beteg lehetsz, PCR teszthez is vesznek tőled mintát, amiről itt tudhatsz meg többet.

Ha negatív a teszteredmény

Az azt jelenti, hogy valószínűleg nem vagy koronavírusos. De jó ha tudod, hogy minden igyekezet ellenére egy teszt sem tévedhetetlen.

Ezért ha valaki teszttel igazolt koronavírus fertőzött, bizonyos speciális esetekben két független teszt kell ahhoz, hogy biztosan meggyőződjenek róla hogy már nem fertőz, mielőtt biztonsággal visszamehet olyan közösségbe, ahol másokat fokozott fertőzésveszélynek tenne ki.

Ilyennek számít, ha beteg voltál, de meggyógyultál, és a kórház másik osztályára helyeznének át, vagy a kórházból szociális ellátó intézménybe kerülnél (NNK eljárásrend 5. sz. melléklet, 1.2 alpont), vagy ha a munkád során betegeket látsz el (NNK eljárásrend 5. sz. melléklet, 4.pont). Ilyen esetekben kétszer kell tesztelni, a két mintavétel között 48 óra különbséggel, és az első alkalom leghamarabb a tünetek megjelenése utáni 5. napon lehet. Ha nem tesztelnek kétszer, a betegellátásba 21 nap után mehetsz vissza dolgozni.

Akit kórházban ápolnak, de nem koronavírus miatt, és onnan kerül vissza szociális intézménybe, annak a biztonság kedvéért 1 negatív teszteredményre van szüksége ehhez (NNK eljárásrend 5. sz. melléklet, 3. pont).

Ha negatív teszteredményt kapsz, de a tüneteid továbbra sem enyhülnek, netán rosszabbodnak, előfordulhat, hogy a tesztedet meg kell ismételni, mert a mintavétel, vagy vizsgálat során valami hiba történt.

Ha pozitív a teszteredmény

Ha a PCR teszted pozitív, akkor megerősített koronavírusos eset vagy. Ez azt jelenti, hogy ha a tüneteid nem túl súlyosak, akkor otthon lábadozhatsz, de mivel fertőző vagy, hatósági karanténba kerülhetsz, ahol a rendőrség ellenőrizheti, hogy tényleg otthon maradsz-e.

A karantén időtartama ilyenkor a gyógyulásig tart: a tüneteid jelentkezése után minimum 10 napig otthon kell lenned, és csak akkor hagyhatod el a házi karantént, ha már 3 napja láztalan vagy (NNK eljárásrend 5. sz. melléklet 2. pont szerint).

A szabály akkor is vonatkozik rád, ha ezalatt egyáltalán nem mutatsz tüneteket: a pozitív teszt után 10 napig otthon kell maradnod.

A házi karantén feloldásához külön tesztre nincs szükség, kivéve bizonyos speciális esteket.

A kórházak esetében van egy kis eltérés: ha kórházban ápolnak, vagy betegeket látsz el, és pozitív lesz a teszted, az elkülönítésed feloldható 2 negatív teszttel. Az első leghamarabb a tünetek megjelenése utáni 5. napon lehet, a második 48 órával később, vagyis leghamarabb a 7. napon. Ez azt jelenti, hogy ideális esetben leghamarabb a 8. napon engedhetnek el a kórházból, vagy térhetsz vissza a betegellátásba dolgozni.


Ha külföldről érkeztél

A jelenleg hatályos kormányrendelet értelmében 10 nap hatósági karantén vár rád, akkor is, ha nem mutatsz semmilyen tünetet, és nem találkoztál fertőzöttel (3. §).

Ez alól 2 negatív PCR eredménnyel mentesülhetsz: a kettő között maximum 5 nap, és minimum 48 óra kell hogy elteljen. Ha tesztelésre mész, akkor természetesen elhagyhatod az otthonodat, de csak akkor.

A kivételekről itt találsz további információt. Például:

Utolsó módosítás: