A gyerekek is megbetegedhetnek a koronavírustól?

Megosztás:

Kezdőlap / Koronavírus és gyerekek

Igen, a gyerekek ugyanúgy elkaphatják a koronavírust, mint bárki más. Bár a tünetek náluk jellemzően enyhébbek, mint a felnőtteknél, ez nem jelenti azt, hogy a betegség teljesen veszélytelen rájuk nézve.

A gyerekeket érintő koronavírus fertőzés ritka, de súlyos szövődménye a többszervi gyulladásos szindróma (MIS-C), erről itt olvashatsz bővebben.

Általában véve a gyerekeknél ritkán okoz súlyos betegséget a koronavírus fertőzés. Ezt tükrözi az is, hogy a koronavírus miatti összes halálesetnek csak 0,4%-át teszik ki a 20 évnél fiatalabbak. Azonban az, hogy ritkán lesznek a koronavírustól betegek, nem jelenti automatikusan azt is, hogy nem lehetnek a vírus terjesztői.

A védőoltás az 5 évnél idősebb gyerekek számára is ajánlott. Magyarországon ők Pfizer mRNS alapú oltását kaphatják, amiről már igazolt, hogy hatásos és biztonságos gyermekek számára is.

A terjedés szempontjából érdemes tudni, hogy egy kanadai tanulmány szerint a 0-3 éves gyerekek sokkal hatékonyabban adják tovább a fertőzést a velük egy háztartásban élőknek, mint az idősebb (14-17 éves) gyerekek. Ez nem túl meglepő, hiszen nagyon valószínűtlen, hogy betartsák a maszkhordással és távolságtartással kapcsolatos szabályokat.

Címkék: gyerek, fertőzés, betegség, fertőzött

Utolsó módosítás: