A gyerekek is megbetegedhetnek a koronavírustól?

Megosztás:

Kezdőlap / Koronavírus és gyerekek

Igen, a gyerekek ugyanúgy elkaphatják a koronavírust, mint bárki más. Bár a tünetek náluk jellemzően enyhébbek, mint a felnőtteknél, ez nem jelenti azt, hogy a betegség teljesen veszélytelen rájuk nézve.

Jelenleg - szerencsére - nagyon kevés adatunk van koronavírusos megbetegedésekről gyerekek körében. Ha megnézzük a járványtani adatokat az egyes országokban, azt látjuk, hogy a fiataloknál a megbetegedéssel járó fertőzés általában véve ritka (adatok: Olaszország, Észak-Amerika), és a súlyos esetek még ritkábbak. Azoknál a beteg gyerekeknél, ahol a kezelésről és az esetleges alapbetegségekről is sikerült adatokat gyűjteni, azt találták, hogy a kórházba kerülők túlnyomó többségének volt valamilyen társbetegsége. Intenzív osztályos kezelést ezek közül a gyerekek közül csak 6 igényelt - nekik mind volt valamilyen más betegségük a koronavírus fertőzésen kívül.

Összességében tehát a gyerekeknél ritkán okoz súlyos betegséget a koronavírus fertőzés, és ez általában akkor fordul elő, ha a gyermek valamilyen más társbetegségben szenved. Ráadásul az, hogy ritkán lesznek betegek, nem jelenti automatikusan azt is, hogy nem lehetnek a vírus terjesztői. Ezért a védőoltás a 12 évesnél idősebb gyerekek számára is ajánlott. Magyarországon ők Pfizer mRNS alapú oltását kaphatják, amiről már igazolt, hogy hatásos és biztonságos gyermekek számára is.

A terjedés szempontjából érdemes tudni, hogy egy kanadai tanulmány szerint a 0-3 éves gyerekek sokkal hatékonyabban adják tovább a fertőzést a velük egy háztartásban élőknek, mint az idősebb (14-17 éves) gyerekek. Ez nem túl meglepő, hiszen nagyon valószínűtlen, hogy betartsák a maszkhordással és távolságtartással kapcsolatos szabályokat.

Címkék: gyerek, fertőzés, betegség, fertőzött

Utolsó módosítás: