Beoltatnám magam Pfizer oltással! Mit lehet tudni róla?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Magyarországon - ahogy az EU-ban is - az elsőként engedélyezett oltás a Pfizer leánykori nevén BNT162b2 néven ismert vakcinája. Ahogy az a gyógyszerekkel is lenni szokott, mikor forgalomba hozták, adtak neki egy kicsit jobban csengő nevet, ez lett a Comirnaty. A másik hasonló elven működő oltás, amit nálunk forgalmaznak, a Moderna COVID-19 vakcinája, aminek a tájékoztatóját itt találod.

A Comirnaty egy RNS alapú oltás, arról, hogy ez mit jelent, és miben különbözik más oltóanyagoktól, itt olvashatsz többet. Az RNS az oltásban a koronavírus spike (tüske) fehérjéjének egy stabilizált változatát kódolja. Beadás után a szervezeted sejtjei elkészítik a fehérjét, az immunrendszer pedig észreveszi az új fehérjét ezeknek a felszínén és reagál rá. Az RNS a szervezetben néhány napig stabil, nem marad meg örökké. Ha lebomlik, nem termelődik több spike fehérje, de az immunrendszerünk továbbra is emlékszik majd rá.

Két oltást is kapok?

Igen, a Comirnaty két adagból áll. A kettő között legalább 21 napnak kell eltelnie. A második oltás fokozza a védettséget, és tartósabb hatást biztosít, de már egyetlen adag beadása is jelentősen csökkenti a súlyos megbetegedés kockázatát.

Hol fognak megszúrni?

A hozzád legközelebbi oltóponton, vagy a háziorvosodnál várnak majd, de csak akkor, amikor sorra kerülsz, hívatlanul ne állíts be. Ha nem így értetted a kérdést, akkor az oltást a felkarizomba adják.

Az oltás a tünetmentes koronavírus fertőzéstől is megvéd?

Erről még nincs adat, nem tudjuk. A kísérletek minden résztvevőjének folyamatos tesztelésére sajnos nincsen kapacitás. A becslések szerint ez az oltás a tünetmentes fertőződés ellen is ad valamilyen szintű védettséget.

Mikortól leszek védett az oltás után?

A védettséget a második oltás beadása után 7 nappal vizsgálták. Ekkor az oltás hatékonysága 95%-os, egy másik vizsgálat szerint pedig 92%-os volt. Egyetlen oltás beadása után a védettség kisebb mértékű, de a tapasztalatok szerint még akkor is, ha valaki csak egy adagot kap, 20 nap elteltével a 62%-kal csökken annak a kockázata, hogy súlyosan megbetegszik.

Meddig maradok védett az oltás után?

Még nem tudjuk.

Gyerekek kaphatnak oltást?

Jelenleg csak 16 év felett ajánlott. Felső korhatár nincsen.

Idősek kaphatnak oltást?

Igen, kifejezetten ajánlott is megkapniuk, hiszen ők vannak a leginkább veszélyben. Az oltás után kialakuló védettségük ugyanolyan jó, mint a fiatalabb korosztálynak.

Megkaphatom az oltást, ha már voltam koronavírusos?

Igen, be szabad adni. De ha nemrég estél át a betegségen, akkor valószínűleg van még valamilyen szintű védettséged, ezért ráérsz beadatni később. A jelenlegi protokoll szerint aki három hónapon belül bizonyítottan átesett a betegségen, azt nem oltják be. A jó hír az, hogy a fertőzésen már átesettekben különösen hatékony az oltás, így valószínűleg csak egy adagot kell majd kapniuk belőle.

Fognak tesztelni koronavírusra, mielőtt megkapom az oltást?

Nem, az oltóponton csak oltást kapsz majd, ami után 15-30 percig megfigyelnek majd a biztonság kedvéért, aztán hazamehetsz.

Megkaphatom az oltást, ha allergiás vagyok?

Az attól függ, mire vagy allergiás. Az oltásban, és csomagolásában nincsen

A gyártás során használnak kanamycint, de ez a végtermékbe nem kerül be. Így ha ezekre vagy allergiás, az nem lesz gond. Az orvosnak azért szólj ezekről is, mielőtt beolt.

Az sem baj, ha poratkára, pollenre, állatszőrre, halra vagy rovarcsípésre van allergiád.

Ha súlyos PEG (polietilén glikol) vagy PEG-származék allergiád van, az viszont lehet gond, mert az RNS az oltásban egy lipid buborékba van “csomagolva”, ami PEG-tartalmú. Az összetevők teljes listáját itt találod (6.pont).

Ha korábban bármire súlyos allergiás (anafilaxiás) reakciód volt, a szakértők óvatosságra intenek az oltással kapcsolatban. A jelenlegi magyar ajánlás szerint ha korábban anafilaxiás reakció lépett fel nálad bármilyen okból, akkor nem tilos az oltás beadása, de arról, hogy érdemes-e megkapnod, a várható előnyök és kockázatok mérlegelése után kell dönteni.

Az anafilaxiás reakcióval nem járó allergia, olyan anyagokra, amit az oltás nem tartalmaz, nem kizáró ok. Tehát ha például tojásra, vagy penicillinre vagy allergiás, de sosem volt anafilaxiás reakciód, kaphatsz oltást. Természetesen ilyenkor is tájékoztasd erről az orvost, mert előfordulhat, hogy úgy ítéli meg, hogy jobb, ha mégsem olt be téged.

Ha én leszek az a ritka eset, akinek súlyos allergiás reakciója lesz, akkor is be kell adni a második oltást?

Nem.

Ez az oltás gyakrabban okoz súlyos allergiás (anafilaxiás) reakciót, mint más oltások?

Az amerikai CDC tapasztalatai szerint körülbelül 11 anafilaxiás reakció jutott egy millió beoltott emberre, vagyis ez nagyon ritka. Általánosságban az oltásoknál ez az arány ~1,3 eset egy millió beoltott emberre.

Ha mellékhatást tapasztalok, hol tudom jelezni?

Itt.

Megkaphatom az oltást, ha beteg vagyok?

Ha lázad van, vagy esetleg koronavírusos lehetsz, nem ajánlott a beadása. Ha megfertőznéd az egész oltópontot, az nem lenne túl jó.

Megkaphatom az oltást ha terhes vagyok, vagy szoptatok?

Várandósokon és szoptató nőkön nem vizsgálták a biztonságosságát, ezért egyértelmű gyártói ajánlás erre nincsen. Vemhes állatokban nem okozott problémát a beadása. Az, hogy a méhlepényen átmegy-e, illetve az anyatejbe bekerül-e, nem ismert.

Az oltást jelenleg a gyártó nem ajánlja terhesség vagy szoptatás esetén, de nem is tilos a beadása. Erről bővebben itt olvashatsz. Jelenleg az oltás várható hasznának és kockázatának mérlegelése után az orvosod dönthet róla, hogy érdemes-e beoltani téged a terhességed alatt, amennyiben ezt szeretnéd.

Megkaphatom az oltást, ha immunhiányos betegségem van?

Igen, de előfordulhat, hogy csak csökkent mértékű védettséged alakul majd ki. Az oltás nem tartalmaz legyengített kórokozót, ezért nem veszélyes a beadása immunhiányban szenvedőknek.

Megkaphatom az oltást, ha autoimmun betegségem van?

A legtöbb esetben igen, de mindenképpen tájékoztasd erről az orvost, aki beolt majd. Mivel az oltás nem tartalmaz legyengített kórokozót, akkor sem jelent rád veszélyt, ha esetleg a betegségedre olyan kezelést kapsz, ami elnyomja az immunrendszer működését.

Megkaphatom az oltást, ha daganatos betegségem van, vagy volt?

Igen, akkor is, ha éppen kezelés alatt állsz. Ezektől nem lesz veszélyesebb számodra az oltás, egy esetleges koronavírus fertőzés viszont nagyon súlyosan is érinthetne.

A mutáns koronavírus törzsektől is megvéd az oltás?

A Pfizer oltás esetében úgy tűnik, hogy az angliai vírus mutáció valószínűleg nem csökkenti jelentős mértékben a védőoltás hatékonyságát. A dél-afrikai variáns esetében nagyobb a valószínűsége, hogy az oltás csak csökkent védelmet ad majd ellene. Fontos kiemelni, hogy ez nem jeleneti azt, hogy az oltás hatástalanná vált volna, csak azt, hogy számítanunk kell rá, hogy valamivel kisebb lehet a hatékonysága a dél-afrikai mutánssal szemben.

Ha olyan mutációk terjednek el, ami ellen már nem véd megfelelően az oltás, akkor a gyártó ezeknek megfelelően átalakítja majd az oltásban levő mRNS-t, hogy újra hatékony legyen. Ebben az esetben ha teljes védettséget akarunk, akkor újra be kell majd adatni a vakcinát, hasonlóan az éves influenza oltásokhoz.

A kérdés-válaszok az EMA Comirnaty leírása és az anaphylaxis.org.uk tájékoztatója alapján készültek.

Címkék: RNS oltás, oltás, vakcina, spike fehérje, tüskefehérje, BNT162b2, Pfizer, Comirnaty, allergia, PEG, anafilaxiás reakció, terhesség, szoptatás, anyatej, autoimmun betegség, mellékhatás bejelentés, mutáció, mutáns

Utolsó módosítás: