Beoltatnám magam Pfizer oltással! Mit lehet tudni róla?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Magyarországon - ahogy az EU-ban is - az elsőként engedélyezett oltás a Pfizer leánykori nevén BNT162b2 néven ismert vakcinája. Ahogy az a gyógyszerekkel is lenni szokott, mikor forgalomba hozták, adtak neki egy kicsit jobban csengő nevet, ez lett a Comirnaty. A másik hasonló elven működő oltás, amit nálunk forgalmaznak, a Moderna Spikevax nevű vakcinája, aminek a tájékoztatóját itt találod.

A Comirnaty egy RNS alapú oltás, arról, hogy ez mit jelent, és miben különbözik más oltóanyagoktól, itt olvashatsz többet. Az RNS az oltásban a koronavírus spike (tüske) fehérjéjének egy stabilizált változatát kódolja. Beadás után a szervezeted sejtjei elkészítik a fehérjét, az immunrendszer pedig észreveszi az új fehérjét ezeknek a felszínén és reagál rá. Az RNS a szervezetben néhány napig stabil, nem marad meg örökké. Ha lebomlik, nem termelődik több spike fehérje, de az immunrendszerünk továbbra is emlékszik majd rá.

Két oltást is kapok?

Igen, a Comirnaty két adagból áll. A kettő között legalább 21 napnak kell eltelnie. A második oltás fokozza a védettséget, és tartósabb hatást biztosít, de már egyetlen adag beadása is jelentősen csökkenti a súlyos megbetegedés kockázatát.

Hol fognak megszúrni?

Ahhoz, hogy beoltsanak, regisztrálnod kell a vakcinainfo.gov.hu-n. Ezután tudsz foglalni időpontot az EESZT oldalán. Ha kérdéseid vannak az időpontfoglalással kapcsolatosan, a COVID-oltás időpontfoglalás - GYIK segít eligazodni.

Ha nem így értetted a kérdést, akkor az oltást a felkarizomba adják.

Mit kell vinnem magammal az oltásra?

Személyazonosító okmányt, TAJ kártyát, és ezt a nyilatkozatot, kitöltve.

Az oltás a tünetmentes koronavírus fertőzéstől is megvéd?

Igen, de kisebb hatékonysággal. A legerősebb védelmet a súlyos megbetegedés ellen nyújtja, de semmilyen oltás nem véd 100 százalékban. A beoltottak egy részénél is előfordulhat az oltás ellenére kialakuló, úgynevezett áttöréses fertőzés, ami ritka estben akár súlyos megbetegedést is okozhat.

Mikortól leszek védett az oltás után?

A védettséget a második oltás beadása után 7 nappal vizsgálták. Ekkor az oltás hatékonysága 95%-os, egy másik vizsgálat szerint pedig 92%-os volt. Egyetlen oltás beadása után a védettség kisebb mértékű, de a tapasztalatok szerint még akkor is, ha valaki csak egy adagot kap, 20 nap elteltével a 62%-kal csökken annak a kockázata, hogy súlyosan megbetegszik.

Meddig maradok védett az oltás után?

Pontosan nem tudjuk, de nem örökké. Az adatok alapján a fertőzés ellen nyújtott védelem idővel egyértelműen gyengül, de egyelőre nem tudjuk jól megbecsülni, hogy egy konkrét személy védettsége várhatóan meddig tart ki az oltás után.

Gyerekek kaphatnak oltást?

2021 júniustól szülői beleegyezéssel a 12 feletti gyerekek is megkaphatják: az oltás a 12-15 éveseket is hatékonyan védi a betegségtől. Az adatok alapján az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyta az oltást 12-15 éves korosztály számára. A 12 év feletti gyerekek a szüleik segítségével jelentkezhetnek oltásra. A vakcina amit kapnak teljesen megegyezik azzal, amivel a felnőtteket oltják.

A fiatalabb gyerekek (5-11 évesek) oltását szintén engedélyezte az EU gyógyszerhatósága (EMA). Ők kisebb dózisú oltást kapnak, amiben 10 ug mRNS-van, vagyis a felnőtteknek adott adag harmada. Az 5-11 éves gyerekeknek szintén két dózis oltást ajánlanak, a klinikai tesztek szerint ennek a tünetes megbetegedés elleni védő hatása körülbelül 91%-os.

Idősek kaphatnak oltást?

Igen, kifejezetten ajánlott is megkapniuk, hiszen ők vannak a leginkább veszélyben. Az oltás után kialakuló védettségük ugyanolyan jó, mint a fiatalabb korosztálynak.

Megkaphatom az oltást, ha már voltam koronavírusos?

Igen, be szabad adni. Amint teljesen meggyógyultál a fertőzésből, kérheted az oltást. A jó hír az, hogy a fertőzésen már átesettekben különösen hatékonynak tűnik az oltás. Természetesen a második illetve harmadik adag oltás beadása a fertőzésen átesettek számára is teljesen biztonságos.

Fognak tesztelni koronavírusra, mielőtt megkapom az oltást?

Nem, az oltóponton csak oltást kapsz majd, ami után 15-30 percig megfigyelnek majd a biztonság kedvéért, aztán hazamehetsz.

Megkaphatom az oltást, ha allergiás vagyok?

Az attól függ, mire vagy allergiás. Az oltásban, és csomagolásában nincsen

A gyártás során használnak kanamycint, de ez a végtermékbe nem kerül be. Így ha ezekre vagy allergiás, az nem lesz gond. Az orvosnak azért szólj ezekről is, mielőtt beolt.

Az sem baj, ha poratkára, pollenre, állatszőrre, halra vagy rovarcsípésre van allergiád.

Ha súlyos PEG (polietilén glikol) vagy PEG-származék allergiád van, az viszont lehet gond, mert az RNS az oltásban egy lipid buborékba van “csomagolva”, ami PEG-tartalmú. Az összetevők teljes listáját itt találod (6.pont).

Ha korábban bármire súlyos allergiás (anafilaxiás) reakciód volt, a szakértők óvatosságra intenek az oltással kapcsolatban. A jelenlegi magyar ajánlás szerint ha korábban anafilaxiás reakció lépett fel nálad bármilyen okból, akkor nem tilos az oltás beadása, de arról, hogy érdemes-e megkapnod, a várható előnyök és kockázatok mérlegelése után kell dönteni. Mindenképpen szólj előre annak, aki oltani fog, mert előfordulhat, hogy egy másik oltópontra irányít majd, ahol jobban fel vannak készülve arra az esetre, ha súlyos allergiás reakciód alakulna ki.

Az anafilaxiás reakcióval nem járó allergia, olyan anyagokra, amit az oltás nem tartalmaz, nem kizáró ok. Tehát ha például tojásra, vagy penicillinre vagy allergiás, de sosem volt anafilaxiás reakciód, kaphatsz oltást. Természetesen ilyenkor is tájékoztasd erről az orvost.

Ha én leszek az a ritka eset, akinek súlyos allergiás reakciója lesz, akkor is be kell adni a második oltást?

Nem. De a későbbiekben kaphatsz más típusút.

Ez az oltás gyakrabban okoz súlyos allergiás (anafilaxiás) reakciót, mint más oltások?

Az amerikai CDC tapasztalatai szerint körülbelül 11 anafilaxiás reakció jutott egy millió beoltott emberre, vagyis ez nagyon ritka. Általánosságban az oltásoknál ez az arány ~1,3 eset egy millió beoltott emberre.

Ha mellékhatást tapasztalok, hol tudom jelezni?

Itt.

Megkaphatom az oltást, ha beteg vagyok?

Ha lázad van, vagy esetleg koronavírusos lehetsz, nem ajánlott a beadása. Ha megfertőznéd az egész oltópontot, az nem lenne túl jó.

Megkaphatom az oltást ha terhes vagyok, vagy szoptatok?

Az oltást jelenleg a gyártó nem ajánlja kifejezetten terhesség vagy szoptatás esetén, de nem is tilos a beadása. A rendelkezésünkre álló korlátozott mennyiségű adat alapján várandósokban is biztonságos, és hatásos. Erről bővebben itt olvashatsz. Jelenleg az oltás várható hasznának és kockázatának mérlegelése után az orvosod dönthet róla, hogy érdemes-e beoltani téged a terhességed alatt, amennyiben ezt szeretnéd. Ez az emlékeztető (harmadik) oltásra is igaz.

Megkaphatom az oltást, ha immunhiányos betegségem van?

Igen, de előfordulhat, hogy csak csökkent mértékű védettséged alakul majd ki. Ebből az okból ilyen esetekben az alap oltási sor nem 2, hanem 3 oltásból áll. Az oltás nem tartalmaz legyengített kórokozót, ezért nem veszélyes a beadása immunhiányban szenvedőknek.

Megkaphatom az oltást, ha autoimmun betegségem van?

A legtöbb esetben igen, de mindenképpen tájékoztasd erről az orvost, aki beolt majd, mert vannak olyan kezelések, amik miatt érdemes lehet az oltás időpontját halasztani (erről itt tudhatsz meg többet). . Mivel az oltás nem tartalmaz legyengített kórokozót, akkor sem jelent rád veszélyt, ha esetleg a betegségedre olyan kezelést kapsz, ami elnyomja az immunrendszer működését.

Megkaphatom az oltást, ha daganatos betegségem van, vagy volt?

Igen, sok esetben akkor is, ha éppen kezelés alatt állsz, de vannak olyan kezelések, amik miatt érdemes lehet az oltás időpontját halasztani (erről itt tudhatsz meg többet). A betegség miatt nem lesz veszélyesebb számodra az oltás, egy esetleges koronavírus fertőzés viszont nagyon súlyosan is érinthetne.

A mutáns koronavírus törzsektől is megvéd az oltás?

A Pfizer oltás esetében a legtöbb ismert mutáció nem csökkenti le nagyon a védőoltás hatékonyságát azoknál, akik az emlékeztető oltást is beadatják. Nem szabad elfelejteni, hogy a vírus változásai mellett az oltás óta eltelt időnek is nagy szerepe van abban, ha a védettségünk gyengül.

Az omikron variáns esetében elegendő mutáció halmozódott fel ahhoz, hogy ez megnehezítse az immunrendszerünk számára a felismerését, ami az eredeti oltás által kiváltott védelem gyengülését okozhatja. Ezért a Pfizer vakcinához egy Comirnaty Original/Omicron BA.1 emlékeztető oltás is készült, ami az eredeti mellett az omikron variánsra jellemző tüskefehérje mRNS kódját is tartalmazza.

A kérdés-válaszok az EMA Comirnaty leírása és az anaphylaxis.org.uk tájékoztatója alapján készültek.

Címkék: RNS oltás, oltás, vakcina, spike fehérje, tüskefehérje, BNT162b2, Pfizer, Comirnaty, allergia, PEG, anafilaxiás reakció, terhesség, szoptatás, anyatej, autoimmun betegség, mellékhatás bejelentés, mutáció, mutáns

Utolsó módosítás: