Milyen súlyos a csecsemőknél a betegség lefolyása?

Megosztás:

Kezdőlap / Koronavírus és gyerekek

Erről nagyon kevés adatunk van, mert szerencsére nagyon kevés az ilyen eset. Mivel az egészséges csecsemőket általában nem tesztelik, csak találgathatunk, hogy valójában mennyi közöttük a tünetmentes fertőzött.

Egy kínai tanulmány szerint 33 terhesség alatti koronavírus fertőzés után született kisbaba közül csak 3 betegedett meg a születés után néhány nappal. A jellemző tünetek a láz, légzési nehézség (és egy esetben hányás) voltak, a röntgen eredményük pedig tüdőgyulladásra utalt. Két baba nagyon hamar meggyógyult, a harmadik súlyosabb állapotba került mert bakteriális fertőzése is volt, de végül ő is felépült. Azt a 30 kisbabát, akik nem lázasodtak be, nem tesztelték.

Egy másik esetben két koronavírusos anya csecsemőit követték nyomon. A születés után a tesztjük negatív lett, majd később az egyiknek pozitív, de a csecsemő továbbra is tünetmentes maradt.

Egy olasz tanulmány az újszülöttek között szintén nagyon kevés fertőzöttet talált, akiknek 20%-a tünetmentes volt, és 12%-uk súlyosan beteg.

Egy kanadai tanulmány szerint a 0-3 éves gyerekek sokkal hatékonyabban adják tovább a fertőzést a velük egy háztartásban élőknek, mint az idősebb (14-17 éves) gyerekek.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ilyen alacsony esetszám alapján nem lehet igazán megbízható következtetésekre jutni.

Címkék: gyerek, csecsemő, baba, család, fertőzés, betegség, kismama, anya, tünetek, kutatás, kórház

Utolsó módosítás: