ChAdOx1, az oxfordi vakcinajelölt - mit lehet tudni róla?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Ez az oltás többféle néven ismert: oxfordi/AstraZeneca oltás, ChAdOx1 nCov-19, vagy AZD1222. Mind ugyanazt az oltóanyagot takarja (és ismételten bizonyítja, hogy nem jó ötlet tudósokra bízni dolgok elnevezését). Az oltás alapja egy csimpánz adenovírus, ami emberekben nem tud szaporodni ezért bennünk nem okoz fertőzést. Ebbe a vírusba szerkesztették bele a koronavírus tüske (spike) fehérjéjét. Az oltás beadása után a szervezetünk sejtjei készítik el a spike fehérjét, amire az immunrendszerünk reagál, és később is emlékezik, így megvéd majd a koronavírus fertőzéstől.

Az új vakcina majmokon végzett állatkísérletekben bizonyítottan védelmet nyújtott a koronavírus által okozott tüdőgyulladás ellen. Ami az embereket illeti, fiatal és idősebb egészséges önkénteseken tesztelve is hatékonyan kiváltotta a vírus elleni immunválaszt: az immunrendszerük a vírust semlegesítő ellenanyagokat termelt, és ami szintén lényeges, az immunrendszer T sejtjei is reagáltak az oltásra. Ezeknek a fertőzött sejtek elpusztításában van szerepe: minden vírusos sejt egy-egy apró koronavírus gyárrá változik, ezért nagyon fontos hogy az immunrendszer ezeket semlegesíteni tudja. Fontos ezt minden korosztályon letesztelni, ugyanis előfordulhat, hogy az idősebb emberek immunrendszere már nem olyan hatékony (ún. immunszeneszcencia alakul ki), így rosszabb immunválaszt válthat ki a vakcina. De ez esetben úgy tűnik, korosztálytól függetlenül megfelelően hatékony immunválaszt indukál. Meglepő módon idősebb embereknél a vakcina kevesebb mellékhatást okozott.

A vakcina jelenleg a klinikai tesztek III fázisában tart, ami egy hosszabb, évekig tartó folyamat, de közben is kapunk tájékoztatást az előzetes eredményekről.

2020.09.08: egy ember aki részt vesz a kísérletben az Egyesült Királyságban, súlyosan megbetegedett. Egy ún. transverse myelitis nevű betegség alakult ki nála. Ilyen nagy számú résztvevőnél előfordulhat, hogy ez csak véletlen egybeesés, de az oltás 3. fázisú tesztelését átmenetileg leállították, amíg kivizsgálták az esetet. 2020.09.12: A független bizottság vizsgálatának eredménye az lett, hogy a klinikai tesztet biztonságos folytatni, ezért újraindult.

2020.12.08: Előzetes eredményeket publikáltak a vakcina hatékonyságáról a III fázisban:

A III.fázis előzetes hatékonysági eredményei alapján az oltóanyagot a brit gyógyszerhatóság elfogadta, és nem sokkal később az Európai Unió hatósága, az EMA szintén. A magyar gyógyszerhatóság, az OGYÉI szintén elfogadta az oxfordi oltást, így már nálunk is beadható.

Címkék: oltás, vakcina, tüskefehérje, spike fehérje, immunválasz, ellenanyag, kísérlet, védekezés, adenovírus, ChAdOx1-nCov-19, AZD1222, oxfordi vakcina, AstraZeneca

Utolsó módosítás: