ChAdOx1 nCov19, az oxfordi vakcinajelölt - mit lehet tudni róla?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Ez az oltás kétféle néven ismert: ChAdOx1 nCov-19 illetve AZD1222. Mindkettő ugyanazt az oltóanyagot takarja (és ismételten bizonyítja, hogy nem jó ötlet tudósokra bízni dolgok elnevezését). Az oltás alapja egy csimpánz adenovírus, ami emberekben nem tud szaporodni ezért bennünk nem okoz fertőzést. Ebbe a vírusba szerkesztették bele a koronavírus tüske (spike) fehérjéjét. Az oltás beadásakor az immunrendszer erre is reagálni fog, és remélhetőleg megvéd a fertőzéstől.

Az új vakcina majmokon végzett állatkísérletekben bizonyítottan védelmet nyújtott a koronavírus által okozott tüdőgyulladás ellen. Ami az embereket illeti, fiatal egészséges önkénteseken tesztelve hatékonyan kiváltotta a vírus elleni immunválaszt: az immunrendszerük a vírust semlegesítő ellenanyagokat termelt, és ami szintén lényeges, az immunrendszer T sejtjei is reagáltak az oltásra. Ezeknek a fertőzött sejtek elpusztításában van szerepe: minden vírusos sejt egy-egy apró koronavírus gyárrá változik, ezért nagyon fontos hogy az immunrendszer ezeket semlegesíteni tudja.

A vakcina jelenleg a klinikai tesztek III fázisában tart, ami több helyen indult el párhuzamosan (Egyesült Királyságban, Egyesült Államokban, Indiában, Dél-Afrikában és Brazíliában). Ezeknek az eredményéből tudjuk majd meg, hogy az oltás mennyire biztonságos, és megvéd-e a fertőzéssel szemben.

2020.09.08: egy ember aki részt vesz a kísérletben az Egyesült Királyságban, súlyosan megbetegedett. Ez önmagában véve nem ritka, mert ilyen nagy számú résztvevőnél előfordulhat, hogy ez csak véletlen egybeesés. Az oltás 3. fázisú tesztelését átmenetileg leállították, amíg kivizsgálták az esetet.

2020.09.12: A független bizottság vizsgálatának eredménye az lett, hogy a klinikai tesztet biztonságos folytatni, ezért újraindult. Azt, hogy pontosan mi történt a beteg önkéntessel, személyiségi jogokra hivatkozva eddig nem közölték.

Ha az AZD1222 beválik, el lehet kezdeni szélesebb körben alkalmazni: az AstraZeneca összesen 400 millió oltást bocsát EU tagállamok rendelkezésére, amiből az első adag várhatóan 2020 végére lesz készen.

Címkék: oltás, vakcina, tüskefehérje, spike fehérje, immunválasz, ellenanyag, kísérlet, védekezés, adenovírus, ChAdOx1-nCov-19, AZD1222

Utolsó módosítás: 2020-09-15 08:00