Mi a kockázata annak, ha beoltatom magam?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Először is, szaladjunk végig azon, mit nem kockáztat az ember az oltás beadásakor:

Minden gyógyszernek lehetnek viszont mellékhatásai (még a vény nélkül kaphatóaknak is), és ez alól az oltások sem kivételek. Az oxfordi, a Pfizer és a Moderna-féle vakcinát már rengeteg emberen tesztelték, és egy részüknél enyhe mellékhatásokat okozott a beadása: érzékenységet az oltás helyén, vagy néhány napig tartó lázat, levertséget. Vagyis olyasmiket, amit egy influenza oltás után is érezhet az ember, és ami még mindig határozottan kellemesebb, és kevesebb kockázatot hordoz, mint a gépi lélegeztetéshez szükséges intubálás.

Nagyon ritka esetben olyan mellékhatások is előfordulhatnak, amik súlyosak.

Az Egyesült Királyságban Pfizer vakcinájának beadása után három embernél súlyos allergiás (anafilaxiás) reakció jelentkezett. Ezek a reakciók nem a klinikai tesztek során jelentkeztek: a Pfizer vakcinát már több országban engedélyezték. Mindannyiuknak volt korábban hasonló reakciója, ezért volt is náluk adrenalin, amit ilyenkor be szoktak adni maguknak, és szerencsére már jól vannak.

Ha volt már valamilyen - akár súlyos - allergiás reakciód bármire, még nem jelenti azt, hogy biztosan nem kaphatsz majd oltást, de mindenképpen szólj róla az orvosnak, mielőtt megszúrna. Ha szoktál magadnál hordani adrenalin injekciót, az legyen nálad, amikor mész beoltatni magad.

Az amerikai és európai tapasztalatok alapján a Pfizer és a Moderna oltás beadása után néhány esetben szívizomgyulladás, vagy szívburokgyulladás alakult ki. Európában a Pfizer oltás esetében 177 millió beadott dózisra 138 eset jutott, a Modernánál pedig 20 millió oltásra 19, vagyis ez a mellékhatás tényleg nagyon ritka. Majdnem mindig fiatal férfiaknál, és a második dózist követő néhány napban jelentkezett. Egyelőre nem tudjuk, pontosan hogyan okozhatja bármelyik oltás ezeket a betegségeket. A szívizom- és szívburokgyulladás szúró mellkasi fájdalommal jár, és többféle oka lehet, az egyik ezek közül a fertőzéses megbetegedés. Szerencsére kezelhető, és gyakran magától gyógyul.

Az oxfordi vakcina esetében 24.000 önkéntesre két súlyos mellékhatás jutott. Három embernél egy transverse myelitis nevű autoimmun eredetű gerincvelő gyulladás alakult ki. Egyikükről kiderült, hogy az oltástól független betegsége van, egy másik pedig a kontroll csoportban volt, tehát nem is kapott a koronavírus elleni vakcinából. Így valójában csak egyetlen olyan esetről van szó, akinél nem zárható ki, hogy ténylegesen az oltás okozta a betegséget.

Egy másik súlyos mellékhatás, amiről felmerült, hogy összefüggésben állhat az oxfordi (AstraZeneca) oltással, a vérrögképződés megemelkedett kockázata volt. Erről itt olvashatsz bővebben.

Akkor súlyos mellékhatásokat kockáztatok azzal, ha beoltanak?

Valójában nem. Aki kéri az oltást, az kicsi kockázatot vállal, de aki nem kéri, az sokkal nagyobbat: a súlyos koronavírusos megbetegedésnek ugyanis jelenleg nincs gyógymódja.

Az említett transverse myelitis egyébként súlyos, de ritka (itt egy példa, és egy másik) komplikációja a fertőzéses megbetegedéseknek: például magának a koronavírus fertőzésnek is, amitől az oltás véd. A vérrögképződéssel kapcsolatban sajnos szintén ugyanez a helyzet.

Címkék: oltás, védőoltás, vakcina, kockázat, mellékhatás, allergia, anafilaxiás reakció, szívizomgyulladás, szívburokgyulladás, transverse myelitis, oxfordi vakcina, AstraZeneca, ChAdOx1, AZD1222, Pfizer, BioNTech, BNT162b2, Comirnaty, Moderna, Spikevax

Utolsó módosítás: