Meddig kell még maszkot hordani?

Megosztás:

Kezdőlap / Maszk

Ezt egyelőre nem tudjuk. Vannak olyan társas helyzetek, ahol a maszk az egyetlen védelmi vonal köztünk és a fertőzésveszély között. A boltokban és a tömegközlekedésen ezért kötelező orrot és szájat eltakaró maszkot viselni. Máshol nem kötelező, de zárt térben azért ajánlott.

Amikor egy szobában vagy másokkal, akkor egy levegőn osztoztok. Ha valaki odabent vírushordozó, a zárt térben megnő a kockázata annak, hogy az egyik ember által kilélegzett vírus megtalálja a másikat. Minél zsúfoltabban vagytok odabenn, és minél hosszabb ideig, a vírus átadásának kockázata annál nagyobb lesz. Kockázatos például órákon át olyan távolsági buszon utazni, ahol senki nem hord maszkot. Sokkal kevésbé kockázatos kerthelyiségben vagy parkban beszélgetni.

A tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon is érdemes felvenni a maszkot, ha idegenekkel vagyunk összezsúfolva, mert működik. Jó példa ez a koreai eset, ahol egy kávézóban egyetlen szuperterjesztő végigfertőzött 56 embert aki bent ült. A személyzet 4 tagja megúszta - valószínűleg azért, mert rajtuk volt maszk.

Címkék: járvány, vírus, terjedés, védekezés, maszk

Utolsó módosítás: 2020-08-19 19:30