Meddig kell még maszkot hordani?

Megosztás:

Kezdőlap / Maszk

Ezt egyelőre nem tudjuk. Vannak olyan társas helyzetek, ahol a maszk az egyetlen védelmi vonal köztünk és a fertőzésveszély között. A boltokban és a tömegközlekedésen ezért kötelező orrot és szájat eltakaró maszkot viselni. Máshol nem kötelező, de zárt térben azért ajánlott.

Amikor egy szobában vagy másokkal, akkor egy levegőn osztoztok. Ha valaki odabent vírushordozó, a zárt térben megnő a kockázata annak, hogy az egyik ember által kilélegzett vírus megtalálja a másikat. Minél zsúfoltabban vagytok odabenn, és minél hosszabb ideig, a vírus átadásának kockázata annál nagyobb lesz. Kockázatos például órákon át olyan távolsági buszon utazni, ahol senki nem hord maszkot. Sokkal kevésbé kockázatos kerthelyiségben vagy parkban beszélgetni.

Ez a kínai buszos eset nagyon tanulságos: egy koronavírus hordozó, akin még nem jelentkeztek a betegség tünetei, 100 percet utazott egy klimatizált buszon egy kültéri rendezvényre, 68 másik emberrel. Maszkot senki sem viselt. A busz utasai közül (vele együtt) 24 koronavírusos lett, míg az ugyanarra a rendezvényre tartó másik buszon, ahol nem volt fertőzött útitárs, senki sem kapta el a vírust. Külön érdekes, hogy a klíma alaposan szétterítette a vírust, mert nem csak az első fertőzött környékén ülők betegedtek meg, hanem a busz minden pontján akadt olyan, aki elkapta a vírust.

A tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon is érdemes felvenni a maszkot, ha idegenekkel vagyunk összezsúfolva, mert működik. Jó példa ez a koreai eset, ahol egy kávézóban egyetlen szuperterjesztő végigfertőzött 56 embert aki bent ült. A személyzet 4 tagja megúszta - valószínűleg azért, mert rajtuk volt maszk.

Címkék: járvány, vírus, terjedés, védekezés, maszk

Utolsó módosítás: