Mi az a nyérc koronavírus mutáció és mennyire veszélyes?

Megosztás:

Kezdőlap / A vírusról

A koronavírus terjedésének természetes velejárója, hogy időről időre mutálódik, ez azonban nem feltétlenül jelent számunkra fenyegetést. Problémát akkor okoz, ha a mutáció vírus a terjedőképessége vagy megbetegítő képessége szempontjából számunkra kedvezőtlen hatású.

A nyércek azon kevés állatfaj közé tartoznak, amiket a koronavírus könnyen megfertőz. Ezeket a szőrméjükért tenyésztett állatokat több országban is nagy számban tartják, zsúfolt körülmények között, ami lehetővé teszi, hogy közöttük a vírus spontán terjedjen. És terjed is: emberről nyércre, nyércről nyércre, illetve úgy tűnik, hogy sajnos nyércről emberre is. Ez több okból is kockázatos.

Egyrészt a farmokon és környékükön élők megfertőződések kockázata nagyon nagy. Másrészt a vírus minden szaporodása egy lehetőség az új mutációk kialakulására, a nyércek pedig nagyon sokan vannak: Dániában például 17 millió állatról van szó. Ezért a helyi hatóságok az állatok elpusztítása mellett döntöttek, hogy csökkentsék a mutációk kockázatát.

A nyércek között terjedő koronavírusok között több új változatot is találtak, ezek egyike a Y453F mutáció a spike fehérjében. A spike fehérjét érintő mutációk kiemelten fontosak, mert megváltoztathatják a vírus sejtekhez való kötődő képességét (vagyis a járvány terjedését), illetve a védőoltások nagy része úgy működik, hogy a spike fehérje (pontosabban annak nem mutáns változata) ellen vált ki immunválaszt. Ha a vírus spike fehérjéje a mutációk miatt jelentős mértékben megváltozik, az ronthatja a védőoltások hatékonyságát, mert az immunrendszernek olyan célpontot kell majd felismernie, ami más lett, mint amire az oltás “kiképezte”.

Az Y453F mutáció szerencsére nem okozott olyan változást, ami fokozza a terjedést, vagy rontja a védőoltások hatékonyságát, de ettől még nem lehet kizárni, hogy később létrejöhetnek olyan mutációk, amik már gondot jelentenek. A kockázat csökkentése érdekében ezeket a farmokat vagy fel kell számolni, vagy intenzíven tesztelni a nyérceket koronavírusra, hogy megakadályozzák a tömeges terjedést közöttük.

Címkék: vírus, mutáció, Y453F, tüskefehérje, spike fehérje, fertőzőképesség, kockázat, nyérc

Utolsó módosítás: