Mi az a nyájimmunitás?

Megosztás:

Kezdőlap / Járvány

Más szóval populációs immunitás. A nyájimmunitás egy fertőző betegség terjedésével szembeni ellenállását jelenti a populációnak. Az oka lehet egy korábbi fertőzési hullám, vagy védőoltás miatti védettség: ha megfelelően nagy számú ember kap el egy betegséget vagy lesz a betegség ellen beoltva, és ők védetté válnak, nem tudják (legalábbis azonnal) elkapni újra a betegséget. Ha egy időben elég nagy az aránya azoknak, akik védettek, akkor az annyira megnehezíti a betegség terjedését, hogy a kórokozó gyakorlatilag nem tud terjedni, vagyis az egész populáció védett lesz a kórokozóval szemben.

De hány százalékának kell az embereknek védettnek lennie, hogy elérjük a nyájimmunitást a koronavírussal szemben? Minden egyes kórokozó esetén más és más a terjedés módja, üteme és az immunitás hossza is. Emiatt minden egyes kórokozónál más és más lesz az az ember mennyiség, amelynek védettnek kell lennie ahhoz, hogy a nyájimmunitást elérjük. Például a rendkívül ragályos kanyaró esetén az emberek 95%-ának védettnek kell lennie a populációban, hogy a nyájimmunitás kialakuljon, de ez a szám járványos gyermekbénulás esetén már csak 80%.

A szakemberek nagy része abban reménykedett, hogy a nyájimmunitás miatt a koronavírus elleni védőoltásokkal két fronton „támadunk”: egyrészt az oltottaknál kisebb eséllyel alakul ki komoly betegség, másrészt a terjedést is gátoljuk, mert kisebb lesz az esélye annak, hogy egy oltott ember megfertőzzön valaki mást. A tapasztalatok az oltott emberek súlyos betegséggel szemben élvezett védettségét egyértelműen igazolták, de sajnos arra is rávilágítottak, hogy a vírus terjedésének gátlásában, a fertőzés továbbadásának megakadályozásában a védőoltások kevésbé jól teljesítenek. Vagyis aki beoltatja magát, az elsősorban önmagát védi ezzel, és nem a környezetét.

Címkék: nyájimmunitás, oltás, védelem, fertőzés, védettség

Utolsó módosítás: