Mi az a nyájimmunitás?

Megosztás:

Kezdőlap / Járvány

Más szóval populációs immunitás. A nyájimmunitás egy fertőző betegség terjedésével szembeni ellenállását jelenti a populációnak. Az oka lehet egy korábbi fertőzési hullám, vagy védőoltás miatti védettség: ha megfelelően nagy számú ember kap el egy betegséget vagy lesz a betegség ellen beoltva, és ők védetté válnak, nem tudják (legalábbis azonnal) elkapni újra a betegséget. Ha egy időben elég nagy az aránya azoknak, akik védettek, akkor az annyira megnehezíti a betegség terjedését, hogy a kórokozó gyakorlatilag nem tud terjedni, vagyis az egész populáció védett lesz a kórokozóval szemben.

De hány százalékának kell az embereknek védettnek lennie, hogy elérjük a nyájimmunitást a koronavírussal szemben? Minden egyes kórokozó esetén más és más a terjedés módja, üteme és az immunitás hossza is. Emiatt minden egyes kórokozónál más és más lesz az az ember mennyiség, amelynek védettnek kell lennie ahhoz, hogy a nyájimmunitást elérjük. Például a rendkívül ragályos kanyaró esetén az emberek 95%-ának védettnek kell lennie a populációban, hogy a nyájimmunitás kialakuljon, de ez a szám járványos gyermekbénulás esetén már csak 80%.

Sajnos a koronavírus esetén még nem tudjuk pontosan, ez a szám mennyi, mivel sok olyan paramétertől függ (pl. immunitás hossza, a terjedés pontos üteme, mindenki egyformán elkaphatja-e), amit még nem ismerünk, de a becslések szerint 67% körül lehet. Ettől egyelőre nagyon messze vagyunk, nagyjából 10%-ra becsülhető a jelenlegi átfertőzöttség. És már így is mennyi halálesettel járt ez! Ezért az egyedüli megoldás a nyájimmunitás elérésére a vakcinák beadatása.

Címkék: nyájimmunitás, oltás, védelem, fertőzés, védettség

Utolsó módosítás: