Nem fog meddővé tenni az oltás?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Múlt évben felütötte a fejét egy olyan elmélet, hogy a Pfizer vagy Moderna vakcina beadása meddőséget okoz. Egészen pontosan az a híresztelés terjedt, hogy a beadása meddővé teszi a nőket, mert olyan immunválaszt indít be, ami egy terhesség során a méhlepényt is tönkretenné. Ezt a feltételezést arra alapozták, hogy a koronavírus tüske (spike) fehérjéjében van egy rövid szakasz, ami hasonlít a méhlepényben kifejeződő syncytin-1 fehérje egy részletére, ezért ha az immunrendszer reagál a spike fehérjére, az a placentát is elpusztítja majd.

Ez az elmélet tudományosnak tűnik, de teljesen légből kapott.

Miért hülyeség ez

…immunológiai szempontból

Az immunrendszer alapvetően nem önpusztításra van berendezkedve: a legfontosabb feladata, hogy képes legyen megkülönböztetni, hogy mi az, ami a testünkhöz tartozik, és mi az, ami nem, tehát jó eséllyel ártalmas betolakodó. Éppen ezért az immunrendszerünk tisztában van vele, hogy milyen fehérjék készülnek a testünkben a normális életműködésünk során, és az ezek elpusztítására irányuló immunválasz gátolt. Ezt toleranciának hívjuk. A működése immunológiai szempontból nagyon izgalmas és elég bonyolult, de bárki számára könnyen belátható, hogy mennyire fontos: ha az immunrendszerünk bármikor bármilyen fehérje ellen beindulhatna, a szervezetünk egyszerűen működésképtelenné válna.

De tegyük fel, hogy valamiért valakinek az immunrendszere “megbolondul”, és a koronavírus helyett/mellett meg akarja támadni a saját szervezetének fehérjéit.

Ez egy elég ritka jelenség, amit molekuláris mimikrinek neveznek. Ahhoz, hogy ilyesmi előfordulhasson, egy csomó feltétel szerencsétlen együttállásának kell teljesülnie (van erről egy könnyen emészthető és jó összefoglaló itt). Az a minimum, hogy az immunrendszer által “összetévesztett” két fehérjerészletnek hasonlítania kell. A spike fehérje sötétben, messziről, háttal nézve tényleg emlékeztet kicsit a syncytin-1 bizonyos részleteire, de vannak olyan fehérjéink, amikre sokkal jobban hasonlít: például egy vörösvérsejt fehérje egy részletére. Ennek ellenére ebben az esetben sem sikerült még erre reagáló eltévelyedett immunsejteket vagy antitesteket kimutatni.

Mivel a fehérjék sokszor nagyok, időnként megesik, hogy a hosszú aminosav láncokban véletlenül akadnak olyan rövid régiók, amik hasonlóak, vagy akár megegyeznek. A tüskefehérje és a syncytin-1 esetében a hasonlóság kicsi - ennyi erővel a fehérjéink jelentős részében kereshetünk és fogunk is találni hasonló méretű véletlenszerű egyezéseket, amiknek nincsen semmi jelentősége.

…koronavírus-szempontból

Amikor a szervezetünk koronavírus fertőzéssel küzd, akkor ellenanyagokat és immunsejteket termel a vírus ellen, amiknek egy része a spike fehérjéjét célozza. Az oltások is úgy működnek, hogy a spike fehérje ellen alakítják ki bennünk az immunológiai védelmet.

Ahogy erről korábban is írtunk, a koronavírus fertőzés várandósok esetében nem okoz vetélést és nem jelent kiemelt kockázatot az anya és magzat számára sem. (A súlyos koronavírusos megbetegedés természetesen veszélyes, de nem a magzatkárosító hatása miatt, hanem mert önmagában véve életveszélyes állapotot jelent.)

Ha az elmélet igaz lenne, akkor a koronavírussal fertőzött terhes nők szervezetében kialakulhatna a vírus ellen olyan immunválasz, ami összetéveszti a spike fehérjét egy méhlepény fehérjével, és ezért károsítja a magzatot. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy ez nem történik meg.

…és a tények szempontjából

Ha van is annak elméleti lehetősége, hogy az oltás vagy a vírusfertőzés hatására a spike fehérjét célzó immunsejtek vagy ellenanyagok az emberi méhlepény fehérjéjét is felismerjék, ilyeneket még soha senkinek sem sikerült kimutatnia.

Akik ezzel próbálnak elriasztani attól, hogy beoltasd magad, szimplán a levegőbe beszélnek.

Címkék: RNS oltás, oltás, mellékhatás, spike fehérje, tüskefehérje, terhesség, meddőség, syncytin-1, immunitás, molekuláris mimikri

Utolsó módosítás: