Mutáns szupervírus szabadult el Dél-Afrikából?

Megosztás:

Kezdőlap / A vírusról

Hogy szuper-e, azt nem tudjuk, de mutánsnak biztosan mutáns, és a koronavírus dél-afrikai (501Y.V2) variánsa már messze nem helyi probléma: az új változat ugyanis az Antarktiszt leszámítva már minden kontinensen megjelent, ezért nem lenne meglepő, ha hamarosan nálunk is felbukkanna.

Ez a koronavírus-változat is több mutációt hordoz, amik közül kilenc olyan van, ami a tüskefehérjét érinti. Ezek közül az N501Y mutáció az Angliában terjedő variánsból már ismerős lehet.
Az E484K mutációról azt gondoljuk, csökkentheti a vírus elleni antitestek kötődését, vagyis az ilyen mutáns vírus valamennyire képes lehet kikerülni a korábban kialakult immunválaszt.

A számítások szerint a dél-afrikai mutációkat hordozó koronavírus körülbelül 50%-kal gyorsabban terjed.

Egy friss tanulmány szerint a koronavírusból kigyógyult emberek (44 ember) vérében található ellenanyagok kevésbé hatékonyan semlegesítették ezt a mutáns törzset, ami aggodalomra adhat okot.

Hasonló jelenséget tapasztaltak az oltást kapott emberek szérumával végzett in vitro kísérletekben is: a mutáns vírust kisebb mértékben tudták semlegesíteni a Pfizer és Moderna vakcina hatására termelődött antitestek. Ez nem jelenti azt, hogy az oltások hatástalanná váltak volna, csak azt, hogy számítanunk kell rá, hogy valamivel kisebb lesz a hatékonyságuk ezzel a mutánssal szemben.

Az oxfordi (AstraZeneca) oltás esetében a beoltott emberek védettsége sajnos jelentősen lecsökkent a mutáns vírustörzzsel szemben: csupán 21.9% hatékonysággal védett a közepes és súlyos koronavírusos megbetegedés ellen. A Johnson & Johnson és a Novavax oltása szintén gyengébb védelmet produkált.

Mostanra több vakcina esetében is bebizonyosodott, hogy csökkent védettséget adnak a dél-afrikai mutánssal szemben.

Címkék: mutáció, dél-afrikai mutáns, mutáns vírus, fertőzőképesség, spike fehérje, tüskefehérje, Dél-Afrika, 501Y.V2, B.1.351, N501Y, E484K, ellenanyag, védettség, védőoltás

Utolsó módosítás: