Mutáns szupervírus terjed Angliában?

Megosztás:

Kezdőlap / A vírusról

Ahogy arról korábban is írtunk, a mutáció a vírusok esetében korántsem ritka vagy váratlan esemény, de mindig magában hordozza annak a kockázatát, hogy olyan vírus változat jön létre, ami valamilyen szempontból kellemetlenebb lesz a számunkra.

Az Anglia délkeleti részén terjedő VUI-202012/01 névre hallgató variáns esetében úgy tűnik, éppen ez történt. Ez a változat a sejtjeinkhez való kötődést biztosító spike (tüske) fehérjében kilenc mutációt tartalmaz. 2020 decemberében kezdett el rohamosan terjedni, de az első alkalom, amikor felbukkant, sokkal korábbi (szeptember 20).

Az érintett helyeken a megbetegedések számának megugrása időben egybeesett az új variáns elterjedésével, ezért feltételezzük, hogy egy hatékonyabban terjedő változat jött lére. Erre válaszul több ország is megtiltotta ideiglenesen a beutazást Nagy-Britanniából, de addigra a mutáns variáns jelenlétét már más országokból is jelentették, ezért ezzel nem sikerült a szigetország határain belül tartani azt: azóta már világszerte elterjedt, és Magyarországon is megjelent.

A tüskefehérjében lévő mutációk egyike az a D614G, amiről már írtunk korábban is, és ami a vírus terjedését gyorsítja, de súlyosabb tüneteket nem okoz. A VUI-202012/01 variáns viszont úgy tűnik, hogy jóval (kb. 70%-kal) gyorsabban terjed, amit a D614G mutáció nem magyaráz meg, vagyis lehet, hogy a maradék 8 mutáció között is akadhat még egy vagy több olyan, ami fokozza a fertőzőképességet, de még nem tudjuk biztosan, hogy melyik, vagy melyek azok. Ez a járvány megfékezése szempontjából egyértelműen rossz hír.

Egyelőre semmi nem utal arra, hogy a VUI-202012/01 súlyosabb betegséget, vagy magasabb halálozást okozna, vagyis pánikra nincs ok. A Pfizer oltás esetében úgy tűnik, nem csökkenti a védőoltás hatékonyságát.

A mutációk esetében viszont van még egy lehetséges gond, ami kellemetlen meglepetést okozhat: ha diagnosztikai problémát okoz. A koronavírus kimutatására használt PCR eljárás a vírus RNS bizonyos részleteit mutatja ki. (Általában több RNS szakasz jelenlétét is keresik egyszerre, hogy biztosra menjenek.) A különböző gyártók tesztjei nem feltétlenül ugyanazt az RNS szakaszt vizsgálják, mert többféle lehetőség is van, ami jól bevált. Az egyik ilyen - ritkábban használt - vizsgálható rész az S génben, vagyis a spike fehérje génjében van. A VUI-202012/01 által “begyűjtött” kilenc mutáció egyike, a del69-70 olyan szerencsétlen helyre esik, ami az S gén jelenlétét vizsgáló PCR teszt működését zavarja. Ezért ez a típusú PCR ezt a variánst nem tudja érzékelni, vagyis mindig negatívat jelez majd, akár van ott mutáns vírus, akár nincs. A PCR tesztek nagy része szerencsére nem (vagy nem csak) ezt a génszakaszt vizsgálja, tehát továbbra is ki tudjuk mutatni a vírust PCR teszttel. A del69-70 mutáció egyébként a dán nyérc eredetű mutánsok kb. felében is megvolt.

Összegezve: a VUI-202012/01 változatról egyelőre még keveset tudunk, de biztosan fogunk még hallani róla. Úgy tűnik, gyorsabban terjed, de pánikra nem ad okot, a tanulság “csak” annyi, hogy ha valahol mutáns koronavírus üti fel a fejét, arra nem árt odafigyelni.

Címkék: mutáció, fertőzőképesség, spike fehérje, tüskefehérje, VUI-202012/01, B.1.1.7, D614G, N501Y, del69-70, PCR

Utolsó módosítás: