Ha megkaptam az oltást, indulhatok is partizni és kidobhatom a maszkot?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Ha be vagy oltva, attól még megfertőződhetsz koronavírussal, de az immunrendszered hamarabb fog reagálni, és emiatt nem leszel súlyos beteg.

A vakcina az ellen véd, hogy te magad komolyan megbetegedj a koronavírustól, ha elkapod. Ha be vagy oltva, akkor az immunrendszered nem fog meglepődni, amikor találkozik a koronavírussal, mert az oltás már “megtanította” neki, mi a teendő. Azaz, ha az oltás után találkozol a koronavírussal, akkor az immunrendszered hamar tud rá reagálni, és nagy eséllyel már azelőtt hatástalanítja a vírust, hogy az bármi gondot tudna okozni.

Fontos meg hangsúlyozni, hogy az első oltás még nem ad teljes körű védelmet a megbetegedés ellen sem (a becslések szerint 50% körüli lehet a hatékonysága, de nagyon változó az emberek és a különböző típusú oltások között). És persze a második oltás után is érdemes odafigyelni. A vakcinának is idő kell, hogy kifejtse a hatását. Nem a szuri pillanatában kapod meg az adott oltás által adható maximális védelmet, hanem a második oltás megkapása után körülbelül egy-két héttel.

Ha az immunrendszered egyáltalán nem hagyja szaporodni a vírust, akkor te magad sem fogsz megfertőzni másokat. Egyelőre sajnos nem tudjuk, hogy az oltások elérik-e ezt, vagy csak azt akadályozzák meg, hogy komolyabb tünetei legyenek a beoltott embereknek. Azaz, a beoltottság fő előnye, hogy te magad nem fogsz komoly tünetekkel kórházba kerülni, de nem biztos, hogy egyáltalán nem fogod elkapni a koronavírust. Hogy mennyi annak az esélye, hogy az oltás ellenére megfertőződjön és tünetmentes terjesztővé váljon valaki, azt még nem tudjuk.

A most forgalomban lévők közül a legmagasabb hatékonyságot mutató oltások (Pfizer, Moderna, Szputnyik V) durván 90%-ban hatásosak, ami azt jelenti, hogy minden 100 beoltott közül 10 nem lesz teljesen védett. Ne próbáld ki, hogy te a 90-ben vagy a 10-ben vagy-e benne.

Ameddig nincsen körülötted (majdnem) mindenki beoltva, addig azt tanácsoljuk, hogy továbbra is hordjad a maszkot, ha kénytelen vagy hosszabb időt tölteni zsúfolt helyeken, és moss kezet gyakran.

Címkék: oltás, vakcina, maszk, védekezés, nyájimmunitás, védőoltás

Utolsó módosítás: