Ha megkaptam az oltást, indulhatok is partizni és kidobhatom a maszkot?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Ha be vagy oltva, attól még megfertőződhetsz koronavírussal, de az immunrendszered hamarabb fog reagálni, és emiatt nem leszel súlyos beteg.

A vakcina az ellen véd, hogy te magad komolyan megbetegedj a koronavírustól, ha elkapod. Ha be vagy oltva, akkor az immunrendszered nem fog meglepődni, amikor találkozik a koronavírussal, mert az oltás már “megtanította” neki, mi a teendő. Azaz, ha az oltás után találkozol a koronavírussal, akkor az immunrendszered hamar tud rá reagálni, és nagy eséllyel már azelőtt hatástalanítja a vírust, hogy az bármi gondot tudna okozni.

Fontos meg hangsúlyozni, hogy az első oltás még nem ad teljes körű védelmet a megbetegedés ellen sem (a becslések szerint 50% körüli lehet a hatékonysága, de nagyon változó az emberek és a különböző típusú oltások között). És persze a második oltás után is érdemes odafigyelni. A vakcinának is idő kell, hogy kifejtse a hatását. Nem a szuri pillanatában kapod meg az adott oltás által adható maximális védelmet, hanem a második oltás megkapása után körülbelül egy-két héttel.

Ha az immunrendszered egyáltalán nem hagyja szaporodni a vírust, akkor te magad sem fogsz megfertőzni másokat. Úgy tűnik, hogy az oltások sem jelentenek csodaszert, mert inkább azt akadályozzák meg, hogy komolyabb tünetei legyenek a beoltott embereknek. Azaz, a beoltottság fő előnye, hogy te magad nem fogsz komoly tünetekkel kórházba kerülni, de nem biztos, hogy egyáltalán nem fogod elkapni a koronavírust. Az oltások nem hoznak létre úgynevezett sterilizáló immunitást: egyszerű nyelvre fordítva ez azt jelenti, hogy a vírusok nem fognak lepattanni a beoltott emberről, ő védve lesz a súlyos betegségtől, de ettől még a vírus valamennyire szaporodhat a felső légutaiban, és ezért akár terjesztő is lehet.

Ahogy az idő telik, a megszerzett védettségünk általában csökkenni szokott, és ez a koronavírus esetében is így van. Aki fél évnél régebben kapott oltást, vagy esett át a betegségen, annak valószínűleg már jelentősen megkopott a védettsége, ezért érdemes lehet beadatni egy (újabb) oltást.

Jó tudni azt is, hogy a most forgalomban lévők közül a legmagasabb hatékonyságot mutató oltások (Pfizer, Moderna, Szputnyik V) durván 90%-ban hatásosak, ami azt jelenti, hogy minden 100 beoltott közül 10 nem lesz teljesen védett. Ezért ha kockázatos helyzetben találod magadat, a maszkot akkor is érdemes felvenni, ha te kétszer, vagy háromszor is be vagy oltva. Nem érdemes kipróbálni, hogy te a 90-ben vagy a 10-ben vagy-e benne, hiszen ha esetleg mégis megbetegszel, nem fog vigasztalni az, hogy ennek mennyire kicsi volt az esélye.

Címkék: oltás, vakcina, maszk, védekezés, nyájimmunitás, védőoltás

Utolsó módosítás: