Ha megkaptam az oltást, indulhatok is partizni és kidobhatom a maszkot?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Ha be vagy oltva, attól még megfertőződhetsz koronavírussal, de az immunrendszered hamarabb fog reagálni, és emiatt nem leszel súlyos beteg.

A vakcina az ellen véd, hogy te magad komolyan megbetegedj a koronavírustól, ha elkapod. Ha be vagy oltva, akkor az immunrendszered nem fog meglepődni, amikor találkozik a koronavírussal, mert az oltás már “megtanította” neki, mi a teendő. Azaz, ha az oltás után találkozol a koronavírussal, akkor az immunrendszered hamar tud rá reagálni, és nagy eséllyel már azelőtt hatástalanítja a vírust, hogy az bármi gondot tudna okozni.

Ha az immunrendszered egyáltalán nem hagyja szaporodni a vírust, akkor te magad sem fogsz megfertőzni másokat. Egyelőre sajnos nem tudjuk, hogy a vakcina eléri-e ezt, vagy csak azt akadályozza meg, hogy komolyabb tünetei legyenek a beoltott embereknek. Azaz, a beoltottság fő előnye, hogy te magad nem fogsz komoly tünetekkel kórházba kerülni, de nem biztos, hogy nem fogod elkapni a koronavírust.

Hogy mennyi annak az esélye, hogy az oltás ellenére megfertőződjön és tünetmentes terjesztővé váljon valaki még nem tudjuk. Reméljük, hogy kicsi, de ha a veszélyeztetett szeretteink élete a tét, jobb nem kockáztatni: tünetmentes fertőzöttként megfertőzhetsz másokat, olyanokat, akik még nincsenek beoltva, vagy akiket nem lehet valamiért beoltani, és komolyan megbetegedhetnek.

Fontos meg hangsúlyozni, hogy az első oltás még nem ad teljes körű védelmet a megbetegedés ellen sem (a becslések szerint 50% körüli lehet a hatékonysága, de nagyon változó az emberek és a különböző típusú oltások között). És persze a második oltás után is érdemes odafigyelni. A vakcinának is idő kell, hogy kifejtse a hatását. Nem a szuri pillanatában kapod meg az adott oltás által adható maximális védelmet, hanem a második oltás megkapása után körülbelül egy héttel.

A most forgalomban lévők közül a legmagasabb hatékonyságot mutató oltások (Pfizer, Moderna, Szputnyik V) durván 90%-os hatékonyságúak, ami azt jelenti, hogy minden 100 beoltott közül 10-nél nem működnek. Ne próbáld ki, hogy te a 90-ben vagy a 10-ben vagy-e benne.

Ameddig nincsen körülötted (majdnem) mindenki beoltva, addig azt tanácsoljuk, hogy továbbra is hordjad a maszkot, kerüld a másokkal való találkozást és moss kezet gyakran.

Címkék: oltás, vakcina, maszk, védekezés, nyájimmunitás, védőoltás

Utolsó módosítás: