Szedjek-e aszpirint, ha oltást kapok?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Az AstraZeneca oltással kapcsolatban felmerült, hogy bizonyos nagyon ritka alacsony vérlemezke (trombocita) számmal és vérrögképződéssel járó események gyakoribbak lehetnek az oltás beadása után. Ezért vannak, akik aszpirin (acetilszalicilsav) szedését javasolják az oltás előtt és utáni időszakban.

Mielőtt azonban szaladnánk a patikába, érdemes tudni, hogy egyelőre semmi nem igazolja, hogy az aszpirin segíthet megelőzi ezeket az eseteket.

De mit veszíthetünk, ha mégis veszünk aszpirint, hiszen nem túl drága?

Az aszpirin az emberek egy részénél irritálja az emésztőrendszer nyálkahártyáját. Ha te nem szedtél soha huzamosabb ideig aszpirint, nem tudod, hogy neked lesz-e ilyen bajod tőle, vagy nem. Ezen kívül bizonyítottan növeli a vérzés kockázatát. Az aszpirin azért válik be a vérrögképződés ellen, mert gátolja, hogy a vérlemezkék összecsapódjanak. Viszont ha az ember éppen vérzik valahol, akkor erre nagyon is szükség van ahhoz, hogy a sebet lezárja, és elálljon a vérzés. Az aszpirin viszont valamennyire ezt is gátolja, ezért a súlyos vérzések kockázata megnő (és ebben sajnos benne van nagyon kicsi eséllyel az agyvérzés is). Az oltás után (vagy bármikor) jelentkező véralvadási rendellenesség (CVST vagy SVT) annyira ritka, hogy az aszpirin miatti gyomorbántalom illetve vérzés ehhez képest sokkal gyakoribb.

Ha most kb. tízezren elkezdenénk aszpirint szedni, akkor a becslések szerint közülünk egy év alatt 4,8-36 ember emésztőrendszere vérezne, és ketten agyvérzést kapnának. Ha kevesebb ideig szedjük, a kockázat is kisebb, de bizony nem nulla. Egyéni hajlam, vagy más gyógyszerek szedése az aszpirinnel együtt még ronthat is ezen.
És hány alacsony vérlemezkeszámmal párosuló vérrögképződéses esetet előznénk meg vele? Jelen tudásunk szerint egyet sem, mivel nem bizonyított, hogy segít megelőzni ezeket. Ha valami csoda folytán kiderülne, hogy az aszpirin mégis beválik erre a célra, valószínűleg még akkor sem lenne az 10.000 közül egy ember sem, aki ennek köszönheti, hogy elkerüli a CVST, mert az sokkal ritkább: szerencsére millió emberből csak néhányat érint.

Címkék: aszpirin, aspirin, gyógyszer, AstraZeneca, Vaxzevria, vérrög, trombózis, CVST, SVT, trombocitopénia, trombocita, vérlemezke, mellékhatás

Utolsó módosítás: