Beoltottak, védett vagyok? Mikor leszek védett?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Az ember nem rögtön az oltás megkapása utáni percben lesz védett. A testünknek időre van szüksége, hogy kialakuljon a megfelelő immunválasz (immunsejtek aktiválódjanak, antitestek termelődjenek). Immunválasz nélkül pedig nincsen védettségünk.

Az oltás által nyújtott teljes védettséget (amit a klinikai tesztekben kimértek) csak a második oltás után 1-2 héttel szerezzük meg. Hogy pontosan mikor, az az oltás fajtájától is függ.

Meddig tart a védettségem az oltás után?

Magyaroroszágon a két oltással (vagy Janssen vakcina esetén egy oltással) megszerzett oltási igazolványok 270 napig érvényesek. Ha valaki harmadik (Janssen oltás esetén második) ismétlő oltást is kap, az oltási igazolványa korlátlan ideig érvényes 2022 február 15-től.

Az oltás által nyújtott védettség azt jelenti, hogy a beoltott védve van attól, hogy komolyan megbetegedjen a koronavírustól, de az oltás nem csodaszer. Nem ad szuperképességeket az oltottaknak, a vírusok nem fognak egyszerűen lepattanni rólunk örök életünkre. A védettségünk a súlyos betegség megelőzésére vonatkozik, nem a vírus terjesztésének megelőzésére: abban az oltások kevésbé jók, mint a betegség kivédésében. A beoltott ember elsősorban önmagát védi, nem a környezetét. A védettség időtartama korlátos, körülbelül fél év elteltével már kimutathatóan gyengül.

A vakcinák védenek valamennyire a tünetmentes megfertőződéstől is, ezt azonban kevésbé behatóan vizsgálták, hiszen az elsődleges szempont a súlyos betegség elkerülése volt. Ezzel kapcsolatban ebben a posztunkban írtunk. Ezért ha már letelt a második oltás utáni két hét, akkor sem ajánlatos a tomboló járványhullám közepén eldobni a maszkot.

Összegezve, aki fél évnél régebben kapott oltást, vagy esett át a betegségen, annak valószínűleg már jelentősen megkopott a védettsége, ezért érdemes lehet beadatni egy újabb oltást.

Címkék: oltás, védettség, immunválasz, immunis, beoltott, védett, védettségi igazolvány

Utolsó módosítás: