Beoltottak, védett is vagyok? Mikortól leszek védett?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Az ember nem rögtön az oltás megkapása utáni percben lesz védett. A testünknek időre van szüksége, hogy kialakuljon a megfelelő immunválasz (immunsejtek aktiválódjanak, antitestek termelődjenek). Immunválasz nélkül pedig nincsen védettségünk.

Az oltás által nyújtott teljes védettséget csak a második oltás után 1-2 héttel szerezzük meg. Az, hogy egy vagy két héttel később, az az oltás fajtájától is függ. Addig úgy kell viselkednünk, mint akinek nincsen védettsége, ugyanúgy megfertőződhetünk és megfertőzhetünk másokat, mint az oltásokat megelőzően. Azaz, ha csak most lettél beoltva, akkor nem dobhatod el a maszkodat és kezdheted el ölelgetni a nagyit.

Az oltás által nyújtott védettség azt jelenti, hogy a beoltott védve van attól, hogy komolyan megbetegedjen a koronavírustól. Habár már vannak kezdeti eredmények arról, hogy a vakcinák védhetnek a tünetmentes megfertőződéstől is, ezt egyelőre még széles körben nem vizsgálták, illetve nem minden vakcina esetén ismert ilyen adat. Ezzel kapcsolatban ebben a posztunkban írtunk. Ezért ha már letelt a második oltás utáni két hét, akkor sem ajánlatos eldobni a maszkot és megölelgetni a még védettség nélküli, beoltatlan, vagy éppen csak beoltott ismerősöket.

Címkék: oltás, védettség, immunválasz, immunis, beoltott, védett, maszk

Utolsó módosítás: