Beoltottak, védett vagyok? Mikor leszek védett?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Az ember nem rögtön az oltás megkapása utáni percben lesz védett. A testünknek időre van szüksége, hogy kialakuljon a megfelelő immunválasz (immunsejtek aktiválódjanak, antitestek termelődjenek). Immunválasz nélkül pedig nincsen védettségünk.

Az oltás által nyújtott teljes védettséget (amit a klinikai tesztekben kimértek) csak a második oltás után 1-2 héttel szerezzük meg. Hogy pontosan mikor, az az oltás fajtájától is függ.

Az oltás által nyújtott védettség azt jelenti, hogy a beoltott védve van attól, hogy komolyan megbetegedjen a koronavírustól, de az oltás nem csodaszer. Nem ad szuperképességeket az oltottaknak, a vírusok nem fognak egyszerűen lepattanni rólunk örök életünkre. A védettségünk a betegség megelőzésére vonatkozik, nem a vírus terjesztésének megelőzésére. Az időtartama korlátos, körülbelül fél év elteltével már kimutathatóan gyengül.

A vakcinák védenek valamennyire a tünetmentes megfertőződéstől is, ezt azonban kevésbé behatóan vizsgálták, hiszen az elsődleges szempont a súlyos betegség elkerülése volt, nem pedig a terjedés megakadályozása. Ezzel kapcsolatban ebben a posztunkban írtunk. Ezért ha már letelt a második oltás utáni két hét, akkor sem ajánlatos a tomboló járványhullám közepén eldobni a maszkot.

Összegezve, aki fél évnél régebben kapott oltást, vagy esett át a betegségen, annak valószínűleg már jelentősen megkopott a védettsége, ezért érdemes lehet beadatni egy (újabb) oltást.

Címkék: oltás, védettség, immunválasz, immunis, beoltott, védett, maszk

Utolsó módosítás: