Lesz negyedik hullám a delta mutáns miatt?

Megosztás:

Kezdőlap / Járvány

Az eredetileg indiai mutánsként ismert delta variáns már Európában is terjed, és a becslések szerint augusztusra ez lesz nálunk is a domináns koronavírus törzs: az új fertőzések 70%-át ez okozza majd. Mivel a delta mutáns fertőzőképesebb minden nálunk korábban terjedő koronavírus variánsnál, ez várhatóan az esetszámok emelkedésével fog járni, ami a járvány negyedik hullámát jelenti. Az, hogy ez mennyire drámai emelkedést jelent majd, főleg attól fog függni, hogy hányan lesznek nálunk beoltva.

A delta (korábbi nevén indiai) variáns több mutációt is tartalmaz a koronavírus tüske (spike) fehérjéjében, és a fehérje RBD-nek (receptor binding domain) nevezett részében is. Ez az, amivel a vírus a sejtjeinken lévő ACE2 receptorhoz kapcsolódik, amikor megfertőz minket. Az ilyen mutációk befolyásolhatják a vírus fertőzőképességét, és a vírus ellen kialakult immunválaszunk hatásosságát. Az úgynevezett “delta plusz” vagy nepáli variáns szintén a delta mutánst jelenti, ami meg van toldva egy extra K417N mutációval.

A koronavírus fertőzésen átesettek immunválasza kevésbé hatékonyan véd a delta variánssal való újrafertőződés ellen, mint az eredeti vírussal szemben. Három hónappal az átvészelt fertőzés után 24 vizsgált személy közül 79%-nak volt még a vérében elegendő antitest ahhoz, hogy a delta vírust semlegesítse. Egy teljes év elteltével azonban már csak 47% bizonyult nagy eséllyel védettnek a delta variánssal szemben az antitest vizsgálat alapján. Ha oltást is kaptak a fertőzést követően, akkor viszont minden résztvevő szervezetében termelődött elegendő delta vírus variánst semlegesítő antitest.

Azoknak, akik csak egyetlen oltást kaptak, kisebb a védettsége a delta variáns ellen, mint más mutánsokkal szemben. Ezt a Pfizer és az AstraZeneca oltás esetében is igazolták, de nagyon valószínű, hogy más esetekben is így van, bármilyen oltásról legyen szó.

Akik viszont két adag Pfizer vagy AstraZeneca oltást is kaptak, azok körülbelül 75 illetve 67 százalékos védettséget élveznek, és 95%-ban termeltek a delta koronavírus ellen antitesteket, igaz, ezek kicsit kevésbé hatékonyan semlegesítették a delta mutánst, mint az eredeti vírust. Az előzetes eredmények alapján a Moderna esetében is hasonló lesz a helyzet. A Szputnyik V és a Janssen vakcinákkal oltottak szintén védettek a delta variáns ellen: a szérum minták semlegesítő képessége a mutáns vírussal szemben csak nagyon enyhén csökkent. Az inaktivált vírus alapú oltások (Sinopharm illetve Sinovac) szintén hatékonyak maradtak a delta variáns ellen is egy 2021 nyarán megjelent preprint tanulmány szerint (igaz ez csak 18-59 év közötti korcsoportokat vizsgált).

Mindezek alapján érdemes beoltatni magát mindenkinek, aki korábban fertőzés útján szerzett védettséget, vagy eddig csak egy oltást kapott, mielőtt találkozna a delta variánssal.

Címkék: mutáció, delta, delta plusz, B.1.617.2, indiai variáns, nepáli variáns, fertőzőképesség, védettség, oltás, Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Szputnyik V, Janssen, Sinopharm

Utolsó módosítás: