A koronavírus vakcinával beoltottak meg tudják “fertőzni” az oltóanyaggal a többieket?

Megosztás:

Kezdőlap / Védőoltás

Nem.

Bár annak nagyon örülünk, hogy olyanok is maszkot hordanak most, akik eddig nem voltak hajlandóak rá, sajnos ki kell, hogy ábrándítsuk őket. Bár nem szeretünk fals információt leírni, azért megismételjük, hogy mi merült fel azokban, akik attól félnek, hogy az oltott emberek “megfertőzik” őket az oltóanyaggal. A kérdésben említett félelem szerint az mRNS alapú vakcinával beoltott emberben az oltás hatására képződött anyagok ki tudnak jutni az oltott szervezetéből, például a leheletével, és meg tudnak “fertőzni” másokat.

Léteznek olyan védőoltások, amiket tovább tudnak adni egymásnak a beoltott emberek, például a polio vagy más néven járványos gyermekbénulás elleni szájon át adott vakcina (Sabin cseppek) ilyen. Ez azért lehetséges, mert ebben élő, legyengített kórokozó van: ezen az elven működő koronavírus elleni védőoltást viszont nem kap senki, mert nincsen: a nálunk kapható korona elleni oltásokban teljesen inaktív koronavírus van (Sinopharm) vagy egyáltalán nincs bennük koronavírus (mRNS illetve vektor vakcinák).

Mi történik valójában? Arról, hogy mit csinál az oltás, itt írtunk bővebben. Az mRNS (és vírus vektor alapú) oltásokban egy összeszerelési útmutató található, ami alapján a szervezetünk le tudja gyártani a vírus egyik részét, a tüskefehérjét. Az oltás hatóanyaga, (az összeszerelési útmutató) a beadás után néhány nappal lebomlik, így már nem termelődik több tüskefehérje. Ennyi idő viszont pont elég arra, hogy a szervezetünk megismerkedjen a tüskefehérjével, és megtanulja semlegesíteni a koronavíruson levő tüskefehérjéket is, ha esetleg később megfertőződnénk.

Címkék: vakcina, oltás, fakenews, maszk, oltott, beoltott

Utolsó módosítás: